Wednesday , February 8 2023

Tânăr de 18 ani, băgat în arest pentru că a ucis cu cruzime un câine și a schingiuit un altul

După ce pe 6 ianuarie 2023, polițiștii Biroului Pentru Protecția Animalelor din cadrul I.P.J. Suceava au reținut un tânăr de 21 ani pentru o perioadă de 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosirea de animale vii pentru dresajul altor animale sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferință”, în cursul zilei de miercuri, 18 ianuarie,  polițișii au reținut un alt tânăr de aproape 18 anidin Vatra Moldoviței care a ucis prin cruzimi și a rănit doi câini în cursul anului precedent.

Totul a pornit în data de 11 februarie 2022, când polițiștii din cadrul I.P.J. Suceava – Biroul Pentru Protecția Animalelor au fost sesizati prin plângere de către reprezentanta unei asociații pentru protecția animalelor despre faptul că un tânăr de 17 ani și 11 luni, domiciliat în satul Paltinu, comuna Vatra Moldoviței, jud. Suceava, a ucis prin cruzimi  un câine, faptă săvârșită pe raza comunei Horodniceni, județul Suceava. Cu ocazia cercetării locului faptei,  o locuință din localitatea Horodniceni,  a fost găsit și un alt câine din rasă comună, ce prezinta mai multe leziuni în zona gâtului și a pieptului, motiv pentru care organele de cercetare ale poliției judiciare din cadrul I.P.J. Suceava–Biroul Pentru Protecția Animalelor au dispus plasarea animalului în adăpost.

A fost întocmit dosar penal efectuându-se cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „uciderea animalelor, cu intenție, fără drept” și „rănirea sau schingiuirea animalelor”. Minorul a fost expertizat psihiatric, constatându-se că a săvârșit faptele cu discernământ.

În urma probatoriului administrat în cauză, pe 18 ianuarie 2023 s-a dispus măsura reținerii inculpatului pentru o perioadă de 24 de ore.

Inculpatul a fost introdus în Arestul din cadrul I.P.J. Suceava.

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor urmeaza a continua cercetările față de inculpat, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecatoria Fălticeni, urmând ca după definitivarea acestora sa fie dispusă soluție procedurală corespunzătoare.

Polițiștii reamintesc faptul că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 205/2006 republicată privind protecția animalelor, relele tratamente sau agresiunile împotriva animalelor se pedepsesc inclusiv cu închisoarea.

 Astfel, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă:

 1. a)intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților;
 2. b)despărțirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viață în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înțărcare;
 3. c)folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferință.

Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă:

 1. a)folosirea animalelor sălbatice aparținând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare;
 2. b)folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situații decât pentru imobilizarea acestora;
 3. c)practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
 4. d)rănirea cu intenție a animalelor.

Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani:

 1. a)uciderea animalelor, cu intenție, fără drept;
 2. b)schingiuirea animalelor;
 3. c)organizarea de lupte între animale sau cu animale;
 4. d) zoofilia. (O.S.)

Vezi si

ISU Suceava: 10 incendii provocate de coșurile de fum necurățate sau neizolate în doar 24 de ore

Încă de la debutul sezonului rece, dar și pe toată perioada acestuia, Inspectoratul pentru Situații …

One comment

 1. Nimic pentru testarea pe animale?
  Medicamente, cosmetice, hrana… Aia e ok asa-i?