Tuesday , February 27 2024

Spitalul Județean Suceava, condamnat la plata a 650.000 de euro daune în cazul bebelușilor morți în urma infecțiilor nosocomiale

Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava a fost condamnat miercuri, 6 decembrie, la plata unei amenzi penale de 1.260.000 de lei, aproximativ 253.000 de euro, precum și daune morale în valoare totală de 650.000 de euro, într-o primă sentință privind celebrul caz al celor trei bebeluși morți în 2016 după ce au contractat infecții nosocomiale în spitalul sucevean.

Judecătoria Suceava a dat miercuri, 6 decembrie, prima decizie în cazul dosarului bebelușilor morți cu infecție nosocomială după ce s-au născut la Spitalul Județean din oraș.

În 2016, trei copii abia născuți au murit la spitalul din Suceava într-un interval de 7 luni. Numele lor: Vasile Emilian Haidamac, 25 februarie – 27 februarie 2016 (a trăit 27 de ore); Alexandru Teodor Manea, 17 februarie – 1 martie 2016 (a trăit 13 zile); Lucas Paparuș, 7 august – 17 august 2016 (a trăit 10 zile).

Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a deschis un dosar care a fost trimis în judecată și în care s-au constituit trei părți civile: părinții și sora micuțului Alexandru Teodor Manea.

Miercuri, 6 decembrie 2023, Judecătoria Suceava a condamnat Spitalul Județean la o amendă penală de 1.260.000 de lei, adică 280 de zile de amendă ori 4.500 de lei, pentru ucidere din culpă.

Mai mult, părinții lui Alexandru Teodor vor primi daune morale de 500.000 de euro, iar sora nou-născutului mort va primi 150.000 de euro. În total, 650.000 de euro. Mai mult, spitalul va trebui să plătească familiei Manea cheltuieli de judecată în valoare de peste 26.000 de lei.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile.

Obiectiv a relatat pe larg că în  2016, trei copii abia născuți au murit la spitalul din Suceava într-un interval de 7 luni. Aceștia sunt: Vasile Emilian Haidamac, 25 februarie – 27 februarie 2016 (a trăit 27 de ore); Alexandru Teodor Manea, 17 februarie – 1 martie 2016 (a trăit 13 zile); Lucas Paparuș, 7 august – 17 august 2016 (a trăit 10 zile).

Expertiza ajunsă la dosarul cauzei a fost semnată de medicul legist Beatrice Ioan de la IML Iași. Documentul conține 9 pagini și subliniază că moartea primilor doi bebeluși, Vasile Emilian Haidamac și Alexandru Teodor Manea, a fost produsă după infectarea cu „aceeași bacterie (tulpină comună)”.

Despre răspândirea infecțiilor în Spitalul Județean Suceava, expertiza susține că „există o legătură de cauza­-litate între contaminarea mediului de spital cu microorganisme cu potențial nosocomial, rezultat al neluării măsurilor de dezinfecție a coloanei de apă de către administrația Spitalului Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou Suceava și infectarea celor doi nou-născuți, stabilindu-se că infectarea celor doi cu bacteria Pseudomonas aeruginosa s-a realizat în secțiile spitalului”.

Expertiza spune și de ce s-a ajuns aici. Dezinfecția și asigurarea mediului sanitar s-au efectuat în mod necorespunzător, „procedura de depistare, înregistrare și raportare fiind lacunară”, se punctează în document. Cei care au descoperit că sursa de contaminare cu Pseudomonas aeruginosa este coloana de apă sunt cei de la DSP Suceava, care au informat conducerea clinicii să dezinfecteze de urgență coloana.

Concluziile IML Iași mai detaliază că unul dintre micuți, Teodor Alexandru Manea, a fost infectat cu trei germeni. E vorba despre Pseudomonas aeruginosa (piocianic), Streptococ beta hemolitic și Klebsiella pneumoniae. Cauza morții a fost septicemia cu meningită purulentă și insuficiență respiratorie acută, iar medicii punctează că aceasta putea fi declanșată de oricare dintre germeni, „extrem de agresivi pentru nou-născut”. Conform Libertatea, specialiștii susțin că evoluția inițială după nașterea prin cezariană fusese favorabilă.

Directorul medical de atunci, Tiberius Brădățan, și-a dat demisia după dezvăluirea acestor cazuri. (O.S.)

 

CITIȚI și:

Vezi si

Alexandru Calancea: Situația geopolitică ne împinge să facem un depozit de medicamente la spital

Două investiții sunt într-un stadiu relativ avansat – au intrat pe anumite proceduri de atribuire …