Saturday , December 10 2022

Spitalul din Falticeni primeste cinci milioane de lei pentru achizitionarea aparaturii medicale

Ministerul Sănătății a anuntat miercuri dimineata ca a alocat 5 milioane de lei pentru continuarea investițiilor și dotarea noului spital din Fălticeni.Noul Spital Municipal Fălticeni este practic finalizat, dar avea nevoie de bani pentru achiziționarea aparaturii medicale.

Până în prezent, s-au cheltuit aproximativ 80 de milioane de lei pentru clădirea propriu-zisă și chiar dacă licitațiile pentru achiziționarea aparaturii, s-au finalizat încă de anul trecut, nu au fost bani pentru a fi și achitate.

Reamintim că primul termen pentru finalizarea spitalului a fost anul 1995, după care au urmat alte și alte termene, toate nerespectate. Proiectul inițial a fost modificat de mai multe ori din cauza schimbărilor apărute în legislația din domeniul medical, a noilor cerințe din domeniul sanitar și al situațiilor de urgență. Noua unitate medicală va avea 250 de paturi, săli moderne de operație, camere cu sistem de ventilație și grupuri sanitare individuale, circuite pentru fluide medicale și aparatură de ultimă generație și ar trebui să deservească o populație de 150.000 de locuitori din municipiul Fălticeni și din 20 de comune limitrofe. În anul 2000, lucrările au fost blocate, la acea dată spunându-se că vor fi sistate definitiv și invocându-se faptul că nici nu ar mai fi nevoie de un nou spital sau chiar de vechiul spital de la Fălticeni, ci cel mult de niște secții externalizate ale Spitalului Județean de Urgență Suceava. Motivul invocat era cel legat de distanța mică între municipiul Fălticeni și municipiul Suceava. Lucrările la noul spital din Fălticeni au fost reluate în anul 2011.

Actualul spital funcționează cu șase clădiri dispersate pe o zonă de cinci kilometri. Dintre aceste imobile doar două au fost construite cu destinația de spital și au o vechime de peste 100 de ani. Celelalte patru clădiri sunt amenajate în case particulare, școli și grădinițe. Spitalul, care asigură în prezent asistența medicală pentru populația din oraș și din teritoriul arondat, are un număr de 385 de paturi. Indicele de acoperire a populației cu paturi este 2,82 la mia de locuitori, cu mult sub media pe județ. Acest fapt determină o aglomerație permanentă a spitalului, aglomerație care în condițiile precare de spitalizare constituie un impediment serios în administrarea serviciilor medicale de calitate.

De asemenea, MS anuntat miercuri ca a alocat Direcției de Sănătate Publică din Suceava 750 000 lei pentru achiziționarea unui sistem de detectare moleculară (Real Time PCR).

Vezi si

Tânăr din Bosanci, prins la Marginea cu 444 de petarde și artificii

 Joi, 8 decembrie, polițiștii au desfășurat activități specifice pe linia identificării persoanelor care comercializează produse …

No comments

  1. 5 min lei sau euro?
    Trebuie să vă decideti