Sunday , May 19 2024
Breaking News

Spitalele din județ nu au nicio doză de ser antiviperin

Achiziționarea acestui ser reprezintă o cheltuială importantă pentru unitățile spitalicești sucevene, deoarece tratamentul pentru un singur pacient ajunge la aproape 2.000 de lei. Termenul de valabilitate al unei astfel de  flacon este destul de scurt, iar în caz de expirare, Ministerul Sănătății impută spitalelor valoarea 

în spitalele din județul Suceava nu există fiole de ser antiviperin iar cadrele medicale sunt în alertă, deoarece după ploile din ultima vreme, se pare că pădurile sunt pline de șerpi. în caz de mușcătură, antidotul trebuie administrat în primele șase ore. Potrivit legislației în vigoare, serul antiviperin se admi­nistrează doar în spitale, iar acestea îl achiziționează în cantități mici din cauza costului mare. Un flacon costă aproape 2.000 de lei și are o perioadă de valabilitate de câteva luni. Din cauza temperaturilor ridicate dar și a ploilor din ultimele zile, șerpii au devenit un real pericol pentru cei care cutreieră pădurile în această perioadă.

In farmacia Spitalului Județean Suceava nu este nicio fiolă de ser antiviperin, urmând ca unitatea spita­licească să achiziționeze în perioada următoare. ”Avem referat de achiziționare”, a declarat medicul Valeriu Gavrilovici, director medical în cadrul Spitalului Județean Suceava.

Cadrele medicale din zona de munte sunt îngrijorate deoarece pădurile sunt pline de culegători de ciuperci iar în caz de vreun incident, pacienții ar trebui transferați de urgență la unități spitalicești din alt județ. ”Nu avem nicio doză de vaccin antiviperin. Am avut o fiolă și a expirat. Ministerul Sănătății ar trebi să se implice mai mult, să gestioneze DSP-ul acest vaccin și să-l trimită acolo unde este nevoie. Noi îl cumpărăm și dacă nu-l folosim ni se impută ­va­loarea. Spitalele nu sunt fabrici, unde trebuie să se facă norma”, a menționat medicul Gavril Mihali, director medical în cadrul Spitalului Municipal Câmpulung Moldovenesc.

Medicii le recomandă celor care merg la munte, în zone cu pietre și stânci expuse la soare, să poarte pantaloni lungi, bocanci și șosete albe, iar daă se întâmplă să fie mușcați de șarpe să sune imediat la 112. “Pe zonele cu pietre și stânci sunt vipere frecvent, pentru că de acolo absorb cel mai eficient căldura soarelui, de care organismul lor are nevoie, nefiind adaptat să producă propria căldură. De preferat, să fim încălțați cu încălțăminte solidă, bocanci și șosete albe, deoarece viperele se sperie de zonele albe mișcătoare”, ne-au explicat cadre medicale, care au adăugat că este bine ca turiștii să facă zgomot când merg pe o cărare de munte sau pe stânci, pentru că șerpii simt vibrațiile și pleacă. (Cristina RUŞTI)

 

Vezi si

Flutur: “Îmi doresc un parteneriat solid cu primarii Alin Rusu la Șcheia și Lucian Harșovschi la Suceava, într-un model de dezvoltare care să se plieze pe viitoarele conexiuni la autostrăzi”

Președintele PNL Suceava, Gheorghe Flutur, împreună cu primarul liberal al Sucevei, Ion Lungu, și cu …