Wednesday , October 4 2023

Silvicultorul Gheorghe Nichiforel, fost director general adjunct al RNP, s-a pensionat

 “Am ieşit la pensie, fix în ziua în care am împlinit 65 de ani. Nu am întârziat nici măcar o zi, cum este scris în lege, aşa am făcut”, a declarat Gheorghe Nichiforel, inginerul silvic care vreme de 20 de ani, pe bucăţi, a fost şef la “ocolul său de suflet” – OS Vama

nechiforel [800x600]

Unul dintre cei mai cunoscuţi silvicultori suceveni, inginerul silvic Gheorghe Nichiforel, s-a pensionat după 39 de ani de activitate. A făcut acest pas fix în ziua în care a împlinit 65 de ani, cum scrie legea. “Nu am întârziat nici măcar cu o zi”, a recunoscut, cu umor Gheorghe Nichiforel. Deşi a deţinut funcţii dintre cele mai importante în silvicultura românească, de la cea de director la Direcţiei Silvice Suceava la cea de consilier în Ministerul Agriculturii şi Pădurilor,  dar şi pe cea de director general adjunct al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, inginerul silvic Gheorghe Nichiforel a revenit de fiecare dată la “ocolul său de suflet” – Ocolul Silvic Vama pe care l-a condus, în totalul celor 39 de ani de carieră, timp de 20 de ani.
Gheorghe Nichiforel s-a născut în data de 2 iulie 1950 în comuna Horodnic de Jos. A absolvit, conform datelor foarte precise pe care chiar el ni le-a pus la dispoziţie în data de 1 august 1976, Facultatea de silvicultură din Braşov. Imediat şi-a luat serviciul în primire la Ocolul Silvic Moldoviţa – Staţiunea de Cercetare Câmpulung Moldovenesc. Pe 23 septembrie a aceluiaşi an însă a plecat în armată, la Scoala de ofiţeri în rezervă Lipova. După şase luni s-a întors la muncă, iar de pe 1 mai 1977 şi până în 15 decembrie 1979 fiind transferat ca inginer ajutor şef de ocol la Ocolul silvic Marginea, a avut plăcerea să lucreze cu un alt ingi-ner silvic veteran, “domnul Burciu Aurel, care mi-a fost şef timp de şase ani”, cum singur declară. Incepând cu data de 23 decembrie 1985, Gheorghe Nichiforel devine, în urma unui concurs serios “cum se ţineau pe vremurile acelea”, şef de ocol la Ocolul Silvic Vama. A fost schimbat din funcţie în data de 5 ianuarie 1999 pentru că avea mai mult de trei mandate ca şef de ocol, iar legislaţia de atunci nu permitea acest lucru. A fost numit astfel inginer şef la acelaşi ocol silvic. In acelaşi an, tot în urma unui concurs, a fost transferat, începând cu 1 aprilie, în funcţia de inspector principal în corpul de control al Ministerului Mediului, unde a lucrat doar trei luni, până pe 30 iunie. Din data de 1 iulie 1999 a revenit la Suceava ca şef la serviciul Drumuri Forestiere al Direcţiei Silvice Teritoriale, care avea atunci în responsabilitate judeţele Suceava şi Botoşani. In data de 31 ianuarie 2001, Gheorghe Nichiforel a fost numit cu delegaţie director al Direcţiei Silvice Suceava. A fost schimbat din funcţie “la cerere”, cu precizarea că ghilimelele îi aparţin, în luna august a anului 2003, fiind transferat şef de ocol la Ocolul Silvic Vama.
In data de 1 decembrie 2003 a fost promovat consilier pe probleme de silvicultură la Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, funcţie pe care a deţinut-o până pe 31 decembrie 2004. La începutul anului 2005 a fost angajat la Consiliul Judeţean Suceava, biroul de mediu şi cadastru, transformat ulterior în serviciul de mediu şi cadastru, pe care l-a condus până pe 15 iulie 2008, a fost numit din nou şef de ocol la Ocolul Silvic Vama. In data de 6 ianuarie 2009, Gheorghe Nichiforel a fost promovat director ge-neral adjunct al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva. A îndeplinit această funcţie până pe data de 6 octombrie 2009, când a revenit ca şef de ocol la Ocolul Silvic Vama, funcţie pe care a deţinut-o până la împlinierea vârstei de pensionare. “Vama este ocolul meu de suflet. Am fost în total 20 de ani şef al acestui ocol silvic, mai bine de jumătate din toată cariera mea de silvicultură. In data de 2 iulie a acestui an am ieşit la pensie, fix în ziua în care am împlinit 65 de ani. Nu am întârziat nici măcar o zi, cum este scris în lege, aşa am făcut”, a încheiat, cum anticipam deja, Gheorghe Nichiforel.
Pentru ocuparea funcţiei rămase vacante după pensionarea lui Gheorghe Nichiforel la Ocolul Silvic Vama, se va organiza un concurs de către Romsilva, în perioada următoare. (Neculai ROSCA)

Vezi si

170 de violoniști vor interpreta pe 14 octombrie, în centrul Sucevei, „Balada” lui Ciprian Porumbescu

Pe data de 14 octombrie se împlinesc 170 de ani de la nașterea compozitorului Ciprian …