Monday , May 20 2024

Sf=nta Liturghie Solemna la Basilica Minor din Cacica cu prilejul beatificarii Papei Ioan Paul al II-lea

N Excelen]a sa Episcopul Petru Gherghel a prezidat ceremonia de mul]umire a beatific\rii mentorului catolicismului, Papa Ioan Paul al II-lea N `n cadrul ceremoniei de mul]umire s-au depus jerbe de flori [i s-au aprins lum=n\ri la statuia Papei din fa]a bisericii N la data de 21 mai, Stanislaw Dziwisz, fostul secretarul personal al Papei, va fi prezent la Cacica cu ocazia consacr\rii noii biserici din Poiana Micului
Peste 400 de pelerini catolici s-au adunat, s=mb\t\, 7 mai, la Sanctuarul Marian de la Cacica unde a avut loc oficierea Sfântei Liturghii Solemne dedicat\ celebr\rii beatific\rii Papei Ioan Paul al II-lea, ceremonie prezidat\ de Episcopul de Ia[i, Excelen]a Sa Petru Gherghel, asistat de numero[i preo]ii din Decanatul de Bucovina.
Ceremonia a `nceput `n jurul orelor 11:00 c=nd mul]imea s-a reunit `n pia]eta din fa]a basilicii pentru a rosti rug\ciuni de mul]umire [i elogiere `n cinstea fostului Suveran Pontif [i unde, `n fa]a a sute de credincio[i, Excelen]a sa Petru Gherghel a ]inut un discurs despre via]a [i activitatea acestuia, rememor=ndu-se totodat\ [i unul din ultimele sale pelerinaje, cel din Rom=nia, din zilele de 7-9 mai 1999 unde, de[i `mpov\rat de ani, Papa Ioan Paul a dorit s\ viziteze o ]ar\ majoritar ortodox\. La ceremonia au luat parte Pre[edintele Uniunii Polonezilor din Rom=nia, deputatul Ghervazen Longher, reprezentan]i ai Consulatului Poloniei `n Rom=nia, preo]i, decani [i oficialit\]i locale.
~n cadrul ceremoniei de mul]umire s-au depus jerbe de flori [i s-au aprins lum=n\ri la statuia Papei din fa]a bisericii, dezvelit\ la 15 august 2010.
Pe parcursul slujbei religioase, Episcopul Petru Gherghel a rostit rug\ciuni [i c=nt\ri al\turi de credincio[i, at=t `n limba rom=n\ c=t [i `n limba polonez\. Dup\ liturghia solemn\ `nchinat\ mentorului catolicismului, Papa Ioan Paul al II-lea, Corul de Camer\ Vox Artis din Ia[i, prezent [i la Vatican cu prilejul beatific\rii Papei, a sus]inut un concert de jum\tate de ora `n fa]a comunit\]ii catolice.
“Am participat la o slujb\ de mu]umire `n cinstea beatific\rii Papei Ioan Paul al II-lea iar pentru noi, polonezii din Rom=nia, acesta este un moment `nc\rcat de o bogat\ semnifica]ie [i `nsemn\tate, un polonez de-al nostru, un contemporan cu noi ajung=nd sa fie ridicat la rangul de Fericit. Am venit [i cu o surpriz\ pentru to]i cei prezen]i, respectiv prezen]a corului Vox Artis din Ia[i care a fost prezent cu o s\pt\m=n\ `n urm\ la Roma la ceremonia de s\rb\torire de beatificare de acolo. Cacica a fost aleas\ pentru evenimentul de ast\zi deoarece Sf=ntul P\rinte Papa Ioan Paul al II-lea a ridicat, `n anul 2000, acest loca[ la rangul de Basilica Minor. ~n trecut, polonezii din toata lumea erau considera]i [i numi]i imigran]i, `ns\ Papa Ioan al II-lea, care a fost [i este patronul nostru, a `ncurajat, `ncep=nd cu anul 1990, folosirea formulei de “polonezi din diaspor\” [i renun]area la termenul de imigrant, lucru deosebit de important pentru comunit\]ile poloneze de pretutindeni”, a declarat pre[edintele Uniunii Polonezilor din Rom=nia, Ghervazen Longher.
Manifest\rile închinate beatific\rii din data de 1 mai 2011, vor culmina cu consacrarea noii biserici din Poiana Micului cu hramul „Fericitul Ioan Paul al II-lea”. Solemnitatea consacr\rii va avea loc în ziua de 21 mai, în prezen]a cardinalului Stanislaw Dziwisz, mitropolit de Cracovia, care a fost secretarul personal al Papei, a mai precizat deputatul  Ghervazen Longher.
N Construit\ `n 1904, biserica din Cacica constituie un important loc de pelerinaj at=t pentru catolicii din ]ar\ c=t [i pentru cei din str\in\tate
Biserica din Cacica, construit\ `n 1904 `n stil neogotic, este apreciat\ ast\zi ca fiind un important monument de arhitectur\. Pelerinajele organizate aici, `n fiecare an, `n perioada 14-15 august sunt considerate ca fiind cele mai importante pelerinaje catolice din Moldova la ele lu=nd parte mii de pelerini at=t din Moldova, c=t [i din celelalte zone ale ]\rii sau din str\in\tate.
~n 1997, printr-un decret episcopal al Preasfin]itului Petru Gherghel [i cu acordul Conferin]ei Episcopilor Catolici din Rom=nia, Sanctuarul din Cacica a fost declarat [i recunoscut ca „Sanctuar Na]ional” iar `n anul 2000, la cerererea Episcopului Petru Gherghel, biserica Sanctuarului a primit titlul de “Basilica Minor”, titlu acordat de Papa Ioan Paul al II-lea. De asemenea, aici este venerat\ icoana numit\ “madona Neagra”, o copie a vestitei icoane f\catoare de minuni din Czestochowa, Polonia, care este încastrat\ în altarul principal [i care `n anul 2010, dup\ aproape 300 de ani a beneficiat de o restaurare. Icoana este renumit\ [i c\utat\ de credincio[ii catolici pentru o serie de miracole pe care le-ar fi `nf\ptuit. ~n prezent cunoscuta icoan\ se afl\ `ntr-un pelerinaj prin ]ar\ care cuprinde ora[e precum B=rg\uani, One[ti, `n prezent acesta afl=ndu-se la Cleja.
N Ceremonia de s=mb\t\ – prilej de s\rb\toare pentru catolicii din Cacica
Conform datelor furnizate de ultimul recens\m=nt, mai mult de jum\tate din cet\]enii de etnie polonez\ din Rom=nia sunt stabili]i `n Suceava (2.609), satul Solone]ul Nou din comuna Cacica represent=nd cea mai mare adunare compact\ de polonezi din Rom=nia. Dac\ pentru ace[tia zilele de 14 [i 15 august, c=nd are loc procesiunea pentru s\rb\torirea Adormirii Maicii Domnului, la Sanctuarul de la Cacica, reprezint\ un eveniment de o deosebit\ `nsemn\tate, ziua de 7 mai a constituit `nc\ un moment fundamental a[teptat de `ntreaga comunitate.
“S\rb\toarea de ast\zi are o `nsemn\tate deosebit\ pentru comunitatea catolicilor din Cacica deoarece celebr\m beatificarea unui om din comunitatea polonez\, pe acest Karol Wojtyla. Aici datorit\ puterii [i coeziunii comunit\]ii [i datorit\ sprijinului autorit\]ilor locale s-a construit aceast\ pia]\ din fa]a basilicii, unde cu to]ii am  a[teptat ast\zi pelerini din Maramure[, din zonele Romanului, Ia[iului, Bac\ului. Noi catolicii cred c\ ne distingem prin disciplin\ [i organizare, nu o s\ remarca]i `mbulzeal\ sau lips\ de respect `n comunitatea noastra. Noi urm\m cateheza de mici pe care ne-o interioriz\m puternic [i cred c\ de aici rezult\ entuziasmul [i adev\rata dorin]\ cu care celebr\m aceste evenimente”, ne-a declarat un locuitor al comunei Cacica.  (Adelina TALPALARIU)

Vezi si

Meci de Liga V-a întrerupt după o încăierare generală între jucători și spectatori

Cazul meciului dintre Polul Nord Brodina și Unirea Salcea va ajunge miercuri pe masa Comisiei …