Saturday , May 18 2024

Scolile care nu obțin aviz ISU și DSP până pe 30 iunie ar putea fi închise

Pe 30 iunie expiră termenul din Ordonanța de Urgență privind autorizarea provizorie. Gheorghe Flutur i-a îndemnat pe directori să depună împreună cu primăriile proiecte pentru a obține finanțare din partea Ministerului Dezvoltării pentru a rezolva o parte din problemele existente, dar mai ales pe cele legate de autorizarea sanitară și cea ISU 

intalnire profesori

Ieri, începând cu ora 9:30, a avut loc în sala de festivități a Arhiepiscopiei Reuniunea Semestrială de management instituțional, la care au participat directorii instituțiilor de învățământ din județ.

La eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai administrației județene. Printre cei care au luat cuvântul s-a numărat președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, care a ținut să le amintească celor prezenți că una dintre pro­blemele ce trebuie soluționate urgent este cea privind avizarea sanita­r-veterinară și cea pentru situații de urgență. De asemenea, șeful administrației județene a ținut să le amintească directorilor de școli că pot depune, în colaborare cu primăriile, proiecte la Ministerul Dezvoltării până la jumătatea lunii martie, de unde ar putea obține fonduri pentru a soluționa o parte din problemele pe care le are fiecare unitate de învățământ în parte.

“Suntem la început de an, s-a aprobat bugetul. Conform statisticii, din 765 de școli, 39% au autorizație de funcționare sanitară și ISU, pentru situații de urgență. Cred că din punct de vedere sanitar-veterinar e chiar un efort mare. Făceam o centralizare. In jur de 15 milioane de euro nevoie de investiții pentru grupuri sanitare, pentru apă potabilă corespunzătoare și de calitate și alte chestiuni pe care le cer cei care dau autorizații. Nu poți să nu îți propui la început de an alocarea de resurse. De aceea directorii de școli, împreună cu primăriile trebuie să ceară, pentru că acum este un mare program al vicepremierului Shhaideh pentru dezvoltare locală prin care se pot cere bani pentru grupuri sanitare, ca 15 septembrie să ne prindă cu cea mai mare parte a lucrurilor rezolvate. Din punct de vedere ISU: atenție că la 30 iunie expiră termenul din Ordonanța de Urgență cu autorizarea provizorie. E valabilă pentru orice instituție și trebuie să ne facem calculul că n-o să mai prelungească nimeni provizoriu, mă refer din punct de vedere al situațiilor de urgență să intrăm în legalitate cu tot ce înseamnă avizele PSI. A fost o întreagă dezbatere pentru că a fost prelungit cu un an termenul de intrare în legalitate. Dacă nu dădea această derogare, trebuiau închise încă de atunci foarte multe instituții care nu corespundeau”, a arătat ieri președintele CJ, Gheorghe Flutur.

“Incercați zilele acestea, pentru că se discută bugetele, să vorbiți cu primarii. Până la 15 martie se depun la Ministerul Dezvoltării Regionale proiecte pentru finanțări și bănu­iesc că școlile au nevoie de astfel de finanțări. Să vedeți ce mai puteți să depuneți pentru a rezolva problemele pe care le aveți”, le-a transmis ieri directorilor de școli președintele Consiliului Județean, ­Gheor­ghe Flutur.

La întâlnire a fost prezent și Ion Burlui, inspector-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava, care a invitat conducerile școlilor să depună documentația pentru avizare ISU, acesta fiind primul pas pentru a obține auto­rizația.

“Este o aplicație postată pe site-ul inspectoratului pe care o puteți accesa și să vedeți ce documente sunt necesare pentru autorizare. Primul pas pe care trebuie să îl faceți este să solicitați autorizația. După aceea noi vedem ce mai este de făcut. Dar suntem deschiși pentru că ne dorim să intrăm în legalitate la nivel național. Județul Suceava nu se numără printre județele care stau cel mai bine din acest punct de vedere. Ca element de noutate în ceea ce privește le­gislația, care a fost amendată, a fost exclus termenul de șase luni de la recepția lucrărilor până la autorizare. Si nici nu mai este ­obli­gativitatea de a merge în expertizarea construcției ulterior. Aș spune că cea mai mare problemă care apare la noi este lipsa documentațiilor pentru acele școli. Vă rog să faceți demersuri la primării, veniți cu documentațiile pe care le aveți. Este posibil ca din acele peste 200 de școli neavizate, multe să obțină o negație, care se acordă școlilor care nu se supun avizării/autorizării întrucât nu au fost efectuate lucrări în ultimul timp”, le-a transmis ieri directorilor de școli Ion Burlui.

La nivelul județului Suceava funcționează în acest an școlar  773 de școli, dintre care doar 301 sunt autorizate DSP și ISU. Dintre cele 301 școli autorizate, 45 sunt grădinițe care funcționează în aceeași clădire cu o școală autorizată din punct de vedere sanitar. Dintre cele 461 de școli fără autorizație sanitară din județ, 432 (92%) sunt în mediul rural, majoritatea neîndeplinind reglementările în vigoare privind dotările de utilități  – lipsa grupurilor sanitare interioare, lipsa apei curente, compoziția apei neconformă chimic și/sau bacteriologic, număr insuficient de cabine la grupurile sanitare în raport cu efectivele de elevi etc.

In ceea ce privește avizarea ISU a clădirilor în care funcționează unitățile de învățământ din județ, o statistică prezentată la începutul anului trecut de către ISJ relevă faptul că unitățile de învățământ din județul Suceava dispun de 1.067 clădiri. Un număr de 784 clădiri nu intră sub incidența avizării / autorizării privind securitatea la incendiu. Aceste clădiri au fost construite sau au suportat lucrări de modernizare, extindere, schimbare de destinație anterior intrării în vigoare a unui act normativ din anul 1998, iar pentru construcțiile edificate în intervalul 1998-2006, suprafețele desfășurate erau sub limitele impuse de hotărârile de guvern în vigoare la data respectivă. Potrivit aceluiași raport, 283 de clădiri necesită aviz /autorizație de securitate la incendiu, iar dintre acestea un număr de 170 de clădiri dețin avize de securitate la incendiu și 24 de clădiri dețin autorizație de securitate la incendiu. Costurile totale estimate pentru autorizarea școlilor din județul Suceava conform notelor de fundamentare transmise de condu­cerile unităților de învățământ sunt de aproximativ 68 milioane lei pentru autorizare sanitară și de aproximativ 15 milioane lei pentru auto­rizare ISU. (Alexandra IONICA)

 

Vezi si

Șomuz Fălticeni s-a întors cu trei puncte din ultima deplasare din acest sezon

Șomuz Fălticeni s-a întors cu trei puncte de la Bacău, după ce a câștigat, vineri, …