Wednesday , May 15 2024

Procesul pentru pădurile Bucovinei revendicate de Biserică va continua la Cluj

padure

Instanţa supremă a admis recursul împotriva încheierii de suspendare în faza de apel a procesului în care sunt revendicate 116 de mii de hectare de pădure. Statul Român prin Regia Naţională a Pădurilor a considerat că expertiza trebuie să fie plătită de ambele părţi, în mod egal, punct de vedere însuşit de Curtea de Apel Cluj care a suspendat judecarea cauzei până ce va fi făcută plata. Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei a contestat la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a câştigat, faza de apel a procesului urmând să continue

Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis, ieri, recursul Fundaţiei „Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei” (FBORB) contra încheierii adoptată de Curtea de Apel Cluj prin care era suspendată faza de apel a unui proces privind retrocedarea a 166 de mii de hectare de pădure din judeţul nostru. Procesul cu Statul Român, a început cu 12 ani în urmă, pe data de 12 aprilie 2001 fiind depusă cererea de retrocedare la Tribunalul Suceava. De atunci, Statul Român reprezentat prin Regia Naţională a Pădurilor, aceasta prin Direcţia Silvică (DS) Suceava, dar şi alte instituţii abili-tate a luptat împotriva pretenţiilor FBORB.
In 2007, Tribunalul Suceava admite cererea FBORB, în condiţiile în care au mai fost până atunci două cicluri procesuale şi de fiecare dată instanţa supremă a trimis dosarul spre rejudecare, ba la instanţa de apel, ba la cea de fond. In cel de-al treilea ciclu procesual, Statul Român a făcut apel faţă de hotărârea dată în 2007 de Tribunal şi a cerut, totodată, să fie strămutat dosarul în faza de apel, în sensul de a nu se judeca la Curtea de Apel Suceava. ICCJ a admis cererea de strămutare, iar apelul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Timişoara. Aici, FBORB câştigă apelul în august 2011, iar Statul Român face recurs. ICCJ admite recursul formulat şi trimite dosarul spre rejudecare în faza de apel, dar la Cluj.
In noiembrie 2012, Curtea de Apel Cluj suspendă judecarea procesului dintre FBORB şi Statul Român rerezentat prin RNP, respectiv DS Suceava. Lucrurile s-au complicat în dosarul de la Cluj atunci când, urmând a fi desemnat un expert în domeniu, s-a hotărât ca plata cheltuielilor de expertiză să fie suportate în mod egal de cele două părţi implicate în proces – RNP, respectiv DS Suceava şi FBORB. DS Suceava a acceptat expertiza cerută de instanţă şi a plătit jumătate din avansul cerut – 1,2 milioane de lei. FBORB nu a vrut să plătească nici suma şi nici avansul cerut. In aceste condiţii, Curtea de Apel Cluj a decis atunci ca să suspende procesului până când FBORB va plăti partea sa de 12 miliarde de lei vechi. Avocatul FBORB, Vasile Tudor, a făcut recurs la ICCJ împotriva încheierii de şedinţă de la începutul lunii noiembrie 2012.
Pronunţarea instanţei în procesul iniţiat de FBORB trebuia să fie dată la începutul lui aprilie, după care a fost amânată pe luni, 8 aprilie, iar apoi pe 12 aprilie. Vineri, ICCJ a admis recursul FBORB şi a trimis dosarul la Curtea de Apel Cluj pentru a contiunua judecarea procesului în faza de apel. Reprezentanţii DS Suceava au evitat să facă declaraţii cu privire la acest subiect.
In schimb, avocatul Vasile Tudor consideră că hotărârea ICCJ este cea corectă pentru că expertiza respectivă a fost solicitată atât în faza de apel, cât şi la recurs de către Statul Român prin RNP, nu şi de FBORB. Fiind vorba de o sumă care ar fi ajuns, în total, la 31 de milioane de lei, avocatul Vasile Tudor este de părere că s-a încercat, ştiindu-se că FBORB nu dispune de jumătate din suma respectivă, să se ajungă la „perimarea apelului” de la Cluj. „Este evident că în asemenea caz RNP trebuie să plătească. Totuşi, cred că expertiza privind terenurile reprezintă o pierdere pentru Statul Român pentru că suprafeţele solicitate de FBORB au fost identificate atât în 2000, cât şi în 2005”, a declarat Vasile Tudor. (D.P.)

Vezi si

Amendă și lemn confiscat în urma unui control la un gater din satul Chiril

Luni, 13 mai, lucrătorii de poliție din cadrul Postului de Poliție Crucea, însoțiți de lucrători …