Thursday , December 1 2022

Priviţi-l pe primarul Cucu cât de mândru inaugurează un drum din Adâncata! E momentul final al unei jonglerii cu licitaţii de 2,3 milioane de lei

cucu taie panglica [800x600]
Fotografii realizate pe 8 noiembrie 2014, la inaugurarea drumeagului cu pricina

Suma de 2,3 milioane de lei, fonduri europene pentru refacerea unui drum comunal între Feteşti şi Adâncata, distrus de inundaţii, nu a putut fi folosită decât după ce Euro Est Group, a câştigat, la presiune, selecţia de oferte organizată de primăria Adâncata. Viorel Cucu, primarul care în 2012 învinovăţea fosta conducere a executivului din Adâncata că nu a reabilitat şcoala, a tăiat în această toamnă panglica pentru un drum care trebuia făcut acum patru ani, cu mult înainte ca el să viseze că va ajunge demnitar local. Nu lipsa banilor a împiedicat realizarea mai devreme a lucrărilor de reabilitare a drumului, ci bătălia formidabilă dusă pentru ca firma Euro Est Group SRL să pună mâna pe această oportunitate
Multe firme consideră că banii puşi la dispoziţie din bugetul european pentru felurite proiecte, inclusiv din domeniul infrastructurii li se cuvin de drept. De aceea utilizează toate mijloacele ce le au la îndemână pentru a pune mâna pe ei. Obiectiv de Suceava prezintă un prim studiu de caz – drumul comunal Feteşti – Adâncata – care nu a putut fi realizat de altcineva decât de firma preferată de primarul comunei, în ciuda evidenţelor – lipsa experienţei în domeniu şi a profesioniştilor angajaţi şi a deciziilor luate la nivel central, de către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.
In toamna acestui an, pe data de 8 noiembrie, în comuna Adâncata, a fost inaugurat un drum de 3,2 kilometri, betonat cu bani europeni, care face legătura între satele Feteşti şi Adâncata din comună. Investiţia, care a costat 2,3 milioane de lei, a vizat reabilitarea drumului distrus de inundaţii în vara anului 2010. Mai bine mai târziu decât niciodată, ar putea spune lumea care aproape un cincinal a aşteptat finalizarea lucrării neapărat necesară locuitorilor din zonă. Ceea ce lumea ştie mai puţin este că nu lipsa banilor a împiedicat realizarea mai devreme a lucrărilor de reabilitare a drumului comunal, ci bătălia formidabilă dusă pentru ca firma Euro Est Group SRL să pună mâna pe această oportunitate, o lucrare a cărei finanţare a fost asigurată din fonduri ale Uniunii Europene.
Prima selecţie de oferte organizată pentru realizarea lucrării, din 2012, a fost câştigată de asocierea dintre Test Prima SRL şi SC Moldproiect ASD SRL. Această asociere a oferit cea mai bună ofertă, conform datelor din dosarul depus, numai că primăria Adâncata, prin semnătura primarului Viorel Cucu, în urma selecţiei de oferte a decis că pentru atribuirea contractului de lucrări  având ca obiect “Elaborare proiect tehnic, detalii de execuţie, documentanţii pentru obţinerea acordurilor, avizelor şi autorizaţiilor aferente obiectivului de investiţie, asistenţă tehnică din partea proiectantului şi execuţie lucrări pentru obiectivul de investiţie <Refacerea şi modernizarea infrastructurii rutiere  afectate de inundaţiile din anul 2010, în comuna Adâncata, judeţul Suceava>”, să fie preferată asocierea de firme plasată pe locul doi, formată din SC Euro Est Group SRL Suceava şi SC Simpa Consult SRL Iaşi.
Cum era şi normal, asocierea Test Prima – Moldproiect a depus contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), pe data de 15 ianuarie 2013. Soluţia a venit abia în luna martie a acelui an, în majoritate favorabilă celor de la Test Prima – Moldproiect.drum fetesti adancata [800x600]
Ce este însă de-a dreptul de neînţeles, un lucru puţin comic dacă n-ar fi fost dramatic, în sensul că, dacă o parte nu ar fi renunţat le continuarea diferendului prin căile de atac puse la dispoziţie de legislaţia în domeniu, s-ar fi ajuns la o întârziere şi mai mare a finalizării investiţiei, îl constituie atitudinea duplicitară a primarului din comuna Adâncata, Viorel Cucu. Astfel, conform unui document aflat pe site-ul CNSC, autoritatea contractantă, respectiv Primăria Adâncata a acceptat drept câştigătoare a selecţiei de oferte asocierea dintre SC Euro Est Group SRL Suceava şi SC Simpa Consult SRL Iaşi. In aceaşi zi de 15 ianuarie 2013 însă (data fax-ului, posibil ca data redactării să fie anterioară, n.r.) primarul Viorel Cucu, într-un alt act oficial, semnat şi parafat de acesta, arăta că “se anulează procedura de atribuire deoarece în cadrul procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publică au fost depuse numai oferte inancceptabile şi/sau neconforme”. Primarul Cucu le mai şi mulţumeşte participanţilor sperând “într-o colaborare viitoare”.
A urmat, cum am anticipat, o contestaţie depusă de câştigătorii selecţiei, care a fost analizată la CNSC.
Decizia din 11.03.2013 a acestei structuri guvernamentale spune clar: “admite, din contestaţia depusă de SC Test Prima SRL (lider de asociere) – SC Moldproiect SRL, capetele de cerere prind anularea ca nelegală a deciziei autorităţii contractante transmisă prin adresa din 15.01.2013 şi anularea procedurii de atribuire; anularea raportului procedurii şi a actelor subsecvente, reluarea procedurii de atribuire de la etapa de evaluare a ofertei depusă de asocierea sus-menţionată; admite contestaţia depusă de Euro Est Group SRL, anulează raportul procedurii din 15.01.2013 şi adresele de comunicare a rezultatului procedurii de achiziţie publică. (…) Dispune continuarea procedurii de achiziţie publică, cu respectarea celor decise anterior. (…) Impotriva prezentei decizii se poate formula plângere în termen de 10 zile de la comunicare”.
Plângere nu s-a mai depus astfel încât, chiar dacă în mod vizibil,   Euro Est Group SRL ar fi trebuit să piardă afacerea, firma de construcţii renumită pentru lucrări de slabă calitate şi cu mari probleme la recepţia acestora a fost cea care a realizat lucrarea inaugurată pe data de 8 noiembrie a.c., de ziua “Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril”, în plină campanie electorală, cu o întârziere de şase luni faţă de data la care trebuia finalizată investiţia. Cei care au câştigat selecţia de oferte de acum doi ani, constructorii şi proiectanţii din asocierea Test Prima – Moldproiect, nu doresc cu niciun chip să comenteze situaţia, nemaidorind să-şi amintească prin ce au trecut în acea bătălie considerată de mulţi inegală. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Peste 300 de polițiști suceveni acționează în perioada minivacanței de Sf. Andrei și 1 Decembrie

În perioada 30 noiembrie – 04 decembrie, polițiștii de ordine publică și rutieră din cadrul …

2 comments

  1. Mai e putin si ajunge si nea cucu cu catuse

  2. bucovinean cinstit

    Se aude zanganit de catuse!