Friday , September 30 2022

Primarul Săvel Botezatu petrece Crăciunul după gratii

Contestaţia făcută de Săvel Botezatu împotriva deciziei luate de Tribunalul Suceava de a-l păstra în arest a fost respinsă de Curtea de Apel Suceava, astfel că primarul Săvel Botezatu va petrece Crăciunul după gratiisavel la audier [800x600]


Curtea de Apel Suceava a respins, ca nefondată, contestaţia formulată de contestatorul inculpat Săvel Viorel Botezatu împotriva încheierii nr.295 din data de 17 decembrie 2014 pronunţată de Tribunalul Suceava. Astfel, a devenit o certitudine faptul că primarul Săvel Botezatu şi funcţionarul public Marinela Borza – casiera primăriei din Udeşti, îşi vor petrece Crăciunul în arestul IPJ Suceava. Ieri, atât Curtea de Apel a avut de judecat contestaţia depusă de Săvel Botezatu, prin care s-a cerut respingerea măsurilor dispuse de procurorii DNA, care l-au reţinut luna trecută.
Primarul Săvel Botezatu de la Udeşti şi casiera primăriei din localitate Marinela Borza au fost reţinuţi luna trecută de procurorii anticorupţie după ce au fost audiaţi mai multe  într-un dosar  privind subvenţiile primite de la APIA Suceava.Primarul comunei Udeşti, Săvel Botezatu, este cercetat pentru influenţarea declaraţiilor, şantaj şi tentativă la comiterea infracţiunii de prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor. Totodată, el este acuzat de “prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor”, şi complicitate la comiterea infracţiunii de “prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor”.
Procurorii anticorupţie suceveni susţin că Săvel Botezatu a încercat prin ameninţare să influenţeze depoziţiile unor martori, pentru ca prin actele de control întocmite de APIA-DACIS într-un dosar să nu se constate neîndeplinirea condiţiilor de eligibilitate a dosarului de subvenţie pentru Asociaţia Crescătorilor de Animale şi Utilizatorilor de Păşuni (ACAUP) “Oadici” din Udeşti şi împlicit să nu fie stabilite creanţe de recuperat, precum şi existenţa unor fapte de natură penală. El este acuzat că a ameninţat şi constrâns conducerea APIA Suceava şi angajatele instituţiei (direct şi prin intermediul unor factori politici), inclusiv cu demiterea din funcţie, să aprobe plata subvenţiilor din Fondul European pentru Garantare în Agricultură (FEGA), pentru imaşul comunal al comunei Udeşti, în campaniile 2010-2012, în scopul de a dobândi în mod injust un folos patrimonial pentru Consiliului Local Udeşti.
Totodată, primarul a pus în executare intenţia de a obţine ilegal subvenţii de la bugetul european prin FEGA, cu documente fictive depuse la APIA Suceava, în campaniile 2010 şi 2011, în numele Consiliului Local Udeşti, în cuantum de 532.082 lei.
DNA Suceava mai susţine că prin intermediul angajatei Mariana Ciutac, în numele Consiliului Local Udeşti, au fost prezentate la APIA Suceava, pentru campania 2012 documente şi declaraţii false care au avut ca rezultat obţinerea sumei de 315.314 lei din Fondul European pentru Garantare în Agricultură.
Totodată, primarul a sprijinit-o pe Marilena Borza (funcţionar la Primăria Udeşti) să obţină nejustificat de la APIA Suceava, în campania 2013 şi în numele ACAUP Oadici Udeşti, suma de 416.782  lei provenită din fonduri europene, prin depunerea de documente fictive, sumă ce a ajuns, sub forma redevenţe, în contul Primăriei Udeşti a cărui ordonator de credite este Săvel Botezatu.
Marinela Borza, funcţionar la Primăria Udeşti şi preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor Animalelor şi Utilizatorilor de Păşuni ”Oadici” Udeşti, este cercetată pentru “prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor”, tentativă la comiterea infracţiunii de „prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor”, influenţarea declaraţiilor şi sustragerea sau distrugerea de probe sau înscrisuri.
Procurorii arată că Marinela Borza, în numele ACAUP ”Oadici” Udeşti, a prezentat la APIA Suceava, pentru campania 2013 documente şi declaraţii false care au avut ca rezultat obţinerea sumei de 416.782 lei din Fondul European pentru Garantare în Agricultură, dar şi că a pus în executare intenţia de a obţine ilegal subvenţii de la bugetul UE prin Fondul European pentru Garantare în Agricultură, cu documente fictive depuse la APIA Suceava, în campania 2014, în numele ACAUP Oadici Udeşti.
Totodată, ea este acuzată că prin ameninţare a încercat influenţarea depoziţiilor unor martori, pentru ca prin actele de control întocmite de APIA-DACIS într-un dosar penal să nu se constate neîndeplinirea condiţiilor de eligibilitate a dosarului de subvenţie pentru ACAUP ”Oadici” Udeşti, implicit să nu fie stabilite creanţe de recuperat, precum şi existenţa unor fapte de natură penală.
Procurorii susţin că pentru a înlocui sau a-i altera caracterul ilegal al unei declaraţii-anexă cu semnături fictive depusă în luna mai 2014 odată cu cererea de acordare a subvenţiei pentru ACAUP ”Oadici” Udeşti pentru campania 2004, i-a determinat, în luna noiembrie 2014, pe fermieri din comuna Udeşti să semneze această declaraţie-anexă prin care Borza era împuternicită să depună cerere de subvenţie în numele ACAUP ”Oadici” Udeşti şi membrii acesteia îşi asumau responsabilitatea cerinţelor ce condiţionează acordarea subvenţiei pe care a depus-o apoi la APIA Suceava. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Leii ucraineni refugiați la Rădăuți au ajuns în Africa de Sud

Simba și Mir, cei doi lei care luni au fost preluați de la Grădina Zoologică …

3 comments

 1. UN SINGUR LUCRU AS VREA SA
  LE SPUN OAMENILOR DIN COMUNA SA PUNA IN OGLINDA ,,EPOCA” MORARU -BOTEZATU,CE A FACUT UNUL SI CE A FACUT CELALALT.
  EU AM FOST COLEG DE LICEU SI LOCUIESC IN BUCURESTI SI DE CATE ORI VENEAM ACASA PUTEAM SA VAD ACESTE SCHIMBARI SI DIN CE DISCUTAU OAMENII.
  CATEODATA TREBUIE SA PLATESTI SI DACA VREI SA FACI BINE.
  MULT NOROC!

 2. LA UDESTI PRIMAREASA A DAT DIVORT DE PRIMAR CA SA NUI CONFISTE ASTIA ABATORUL SI CASA…. ACELASI EXEMPLU LA LUAT SI CASIERA BORZA CARE A DAT SI BARBATSU DIVORT DE EA CA SA NU I SE PUNA SECHESTRU PE AVERE… HOTOMANII ISI PROTEJEAJA AVERILE CARE LEA FACUT CU BANII FURATI DE LA UNIUNEA EUROPEANA SI DE LA PRIMARIE…

 3. În unele privințe, pentru cei mai slabi de îngeri, APIA reprezintă o ispită aducătoarea de foloase. Nu pot să înțeleg cum să faci o ilegalitate sub amenințare. Ceva nu e în regulă mai ales că banii-înțeleg eu- au fost pentru comunitate.
  Accesul la fondurile europene are alte bariere între care cea mai mare e cea a corupției care apare prima la întocmirea proiectelor!Cine este sincer poate să spună cât a dat ca să i se aleagă proiectul… Dar oamenii, după ce își văd realizările , tac.Și nu-i bine