Saturday , May 18 2024

Prima bere fără gluten din România, prezentată la FIA FOOD FEST, concurs organizat de USV

Prima bere fără gluten din România, MoJeCo, a fost prezentată, sâmbătă, la concursul de produse alimentare inovative FIA FOOD FEST 2019, de la Universitatea ”Ştefan cel Mare” Suceava, organizat de Facultatea de Industrie Alimentară, sub egida Ministerului Educației Naționale, informează Agerpres.

Conducătorul echipei care a creat produsul, Ovidiu Apetrei, masterand în anul al doilea, a declarat că ideea le-a venit în urma studierii pieței de profil din România, care arată că berea artizanală, pentru al cincilea an la rând, se află în preferințele consumatorilor doritori de noi sortimente, iar produsele fără gluten sunt în trend.

”Este o băutură slab alcoolică, nedistilată, fără gluten. (…) Are ca ingrediente făină de ghindă, făină de topinambur, melasă, hamei și apă. Berea are un gust fructat, dulce amărui, cu nuanțe de nuci verzi și are o prospețime inconfundabilă”, a spus Apetrei, precizând că unicitatea la nivel mondial este dată de elementele eco-inovative implicate în procesul de fabricație, iar la nivel național obținerea primului sortiment de bere fără gluten.

Un alt produs care a atras atenția în cadrul manifestării studențești a fost desertul înghețat Vegy’Ice, vegan, ce nu conține alergeni sau zahăr. Inovația produsului constă în combinarea a două calități importante pentru consumatori, respectiv conținutul de microorganisme probiotice vii din trei specii diferite și fibre prebiotice – inulină, cu cantități mari de fructooligozaharide ce pot ajuta la menținerea unei stări optime de sănătate a sistemului gastro-intenstinal și imunitar.

Competiția, aflată la prima ediție, a reunit 38 de echipe formate din studenți înscriși la programele de licență și masterat, care au dezvoltat 40 de produse alimentare inovative ce pot fi industrializate.

”Produsele acoperă o gamă extrem de diversificată, de la deserturi, produse de bază, produse de cofetărie și patiserie, dar și produse alcoolice. Un produs care mi-a atras atenția în mod deosebit este o bere gluten free. Este o tendință la nivel mondial de obținere de produse fără gluten, mai ales pentru că există foarte multe persoane care au intoleranță la gluten. (…) Studenții noștri văd prin acest concurs legătura dintre teorie și practică și sperăm că agenții economici care au venit alături de noi să poată transpune aceste produse la nivel industrial”, a declarat pentru Agerpres decanul Facultății de Inginerie Alimentară din cadrul USV, Mircea Oroian.

Cele mai bune produse de la FIA FOOD FEST 2019 vor fi premiate de un juriu format din reprezentați ai unor companii din industria alimentară: Alexandrion Group România, SC Enzymes & Derivates SA Neamț, SC Mărțișorul Com SRL Cacica, SC Tudia Lactate SRL Suceava, SC Mopan SA Suceava, SC Killer SRL Horodnic de Jos, SC Bermas SA Suceava și Selgros Cash & Carry România.

Vezi si

Șomuz Fălticeni s-a întors cu trei puncte din ultima deplasare din acest sezon

Șomuz Fălticeni s-a întors cu trei puncte de la Bacău, după ce a câștigat, vineri, …