Friday , December 9 2022

PENIBIL. Până la urmă, cu ajutorul unui ziarist, Garda Forestieră a descoperit totuși nereguli în pădurile în care au fost bătuți Boșutar și doi jurnaliști

Garda Forestieră Suceava a emis vineri dimineață un comunicat de presă în care anunță că a descoperit în zona localităților Panaci și Dârmoxa nereguli în suprafețele de fond forestier administrate de către Ocolul Silvic Dealu Negru. Evident, comunicatul e mincinos, pentru că nu Garda Forestieră Suceava a descoperit neregulile, ci un jurnalist RECORDER, Alex Nedea.

Asta după ce, exact cu o săptămână în urmă, reprezentanții Gărzii Forestiere Suceava anunțau că nu au găsit nereguli în zonă în urma controalelor făcute la câteva ore după ce activistul de mediu Tiberiu Boșutar și doi jurnaliști bucureșteni au fost bătuți crunt în timp ce filmau la o exploatare forestieră din zona Panaci – Coșna, exploatare administrată de Ocolul Silvic Dealu Negru.

Mai mult, deși acum vreo trei zile aceeași Gardă Forestieră spunea că a demarat ”ample controale” în toate suprafețele administrate de ocolul Dealul Negru, acum suntem anunțați că aceste verificări sunt doar ”verificări scriptice”, urmând ca de pe la vreo marți încolo să înceapă și controalele de fond în teren.

”Urmare a unei sesizări a jurnalistului Alex Nedea – RECORDER, cu privire la fapte de încălcare a regimului silvic din două locații, din zona localităților Panaci și Dârmoxa, județul Suceava, în data de 23.09.2021, delegați ai Gărzii Forestiere Suceava, împreună cu lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, Inspectoratul Județean de Jandarmi Suceava și delegați ai Ocolului Silvic Dealu Negru s-au deplasat în teren în vederea verificării aspectelor sesizate.

În una din locațiile verificate, situată în zona Dârmoxa, într-o suprafață de fond forestier proprietate privată aparținând unei persoane fizice administrată de către Ocolul Silvic Dealu Negru, a fost identificată o partidă de produse accidentale. Deși actul de punere în valoare prevedea recoltarea arborilor din categoria produselor accidentale, în teren au fost identificate un număr de 14 cioate provenite de la arbori verzi ale căror caracteristici nu respectă natura produselor accidentale.  Tot în cadrul aceleiași partizi a fost identificat și un arbore pe picior care, deși era pus în valoare ca produs accidental, nu întrunea această condiție.

Materialele lemnoase rezultate în urma tăierilor, cu un volum total de 20,99 mc, au fost predate în custodia OS Dealu Negru.

Ca urmare a aspectelor constatate, Garda Forestieră Suceava va formula o sesizare penală cu privire la folosirea contrar dispozițiilor legale a dispozitivului de marcat și fals intelectual.

În altă locație, pe raza comunei Panaci, pe o pășune împădurită, proprietate privată aparținând unei persoane fizice au fost identificați arbori care prezentau urme ale unui dispozitiv special de marcat și diferite culori de vopsea. Întrucât există suspiciuni cu privire la utilizarea dispozitivului de marcat, se va proceda la verificarea documentației care a stat la baza punerii în valoare în vederea stabilirii legalității punerii în valoare, exploatării și a expedierii materialelor lemnoase.

Precizăm faptul că Garda Forestieră Suceava a demarat începând cu data de 21.09.2021 un control cu privire la suprafețele de fond forestier administrate de către Ocolul Silvic Dealu Negru pe raza județului Suceava, la această dată fiind în derulare verificările scriptice, urmând ca începând cu data de 28.09.2021 să înceapă și controalele de fond în teren, verificări la care vor participa și delegați ai Inspectoratului General al Poliției Române”, se arată în comunicatul de presă transmis de Garda Forestieră Suceava vineri, 24 septembrie 2021. (O.S.)

Vezi si

Extrem de beat, un șofer din Arbore a lovit patru mașini parcate în Şcheia

Joi dimineață,  în jurul orei 04:20, M. Gabriel, din Arbore, a condus un autoturism marca …

One comment

  1. Este o rușine, acești oameni își distrug singuri viitorul dar și ai copiilor lor, nepoților, pentru o mână de bani. Acești oameni au vreo conștiință? Și cei ce controlează au și domniile lor copii oare?

    Dar toate aceste lucruri nu se vor sfârși până ce nu se va da un decret de interzicere a tăierilor oribile, dar va trebui să fie și controlat CORESPUNZĂTOR, nu corupt cum se face acum.