Saturday , January 28 2023

Garda Forestieră Suceava: Nu au fost identificate tăieri ilegale pe fondul forestier unde au fost agresați activistul și cei doi jurnaliști

Garda Forestieră Suceava a transmis vineri  după-amiază un comunicat de presă în care arată că, că în urma verificărilor nu au fost găsite nereguli la Ocolul Silvic Dealu Negru, acolo unde cei doi jurnaliști împreună cu un Tiberiu Boșutar au fost bătuți crunt, joi, de un grup de aproximativ 20 de indivizi. De asemenea, Garda Forestieră spune că nu a identificat pe fondul respectiv tăieri ilegale, motivul pentru care cele trei victime se aflau în acel loc.

„Ca urmare a incidentelor petrecute în data de 16.09.2021, Garda Forestieră Suceava a procedat astăzi 17.09.2021 la efectuarea de verificări privind respectarea regimului silvic pe raza OS Dealu Negru (structură privată de administrare).

Verificările au vizat suprafața de fond forestier în vecinătatea căreia s-au produs agresiunile asupra activistului de mediu si a celor 2 jurnalisti. Cu prilejul controlului, s-a constatat că în zona respectivă (fond forestier proprietate privată) au fost constituite 2 partizi de exploatare, una în anul 2020 și alta în anul 2021. Cele două partizi au fost constituite în conformitate cu prevederile legale și au fost exploatate cu respectarea regulilor de exploatare. În teren nu au fost identificate tăieri ilegale de arbori și nici alte abateri de la legislația silvică. Nu au fost aplicate sancțiuni.

Facem mențiunea că din datele ce le deținem prezența activistului de mediu Tiberiu Boșutar și a echipei de filmare s-a datorat unei solicitări din partea unei personae fizice. Această solicitare viza legalitatea modului de exploatare a arborilor care au fost marcați în cursul anului trecut. Precizăm că în conformitate cu reglementările tehnice în vigoare și cu prevederile amenajamentelor silvice, exploatarea masei lemnoase se face și în anul următor momentului în care arborii au fost marcați.

Pentru a evita evenimentele de natura celui petrecut în data de 16.09.2021, când 3 persoane au fost agresate doar pentru faptul că au încercat să documenteze o posibilă încălcare a legii, Garda Forestieră Suceava adresează rugămintea pe această cale ca pentru orice neclaritate privind legislația silvică, persoanele interesate să se informeze de la instituțiile ce au atribuții în acest domeniu, respectiv ocoalele silvice și Garda Forestieră.

De asemenea, în calitate de instituție cu atribuții în domeniu, nu încurajăm și ne disociem de orice faptă sau activitate menită să intimideze sau să obstrucționeze demersurile de bună credință realizate cu scopul de a semnala orice posibila încălcare a legislației din domeniul silvic”, se arată în comunicatul menționat.

Vezi si

Peste 4.000 de cereri de azil, înregistrate anul trecut la Centrul Regional de la Rădăuți. 3.086 de permise de ședere, acordate ucrainenilor refugiați

Peste 4.000 de cereri de azil au fost gestionate în anul 2022 de polițiștii de …