Friday , May 10 2024

Patronul Opincaru a vândut pe nimic bunurile firmei Soconi fiului său, după care a cerut intrarea în insolvenţă

soconi 2

Unul dintre creditori cere strămutarea dosarului de insolvenţă de la Tribunalul Suceava, acuzând influenţa pe care Nelu Opincaru şi firma lichidatoare o au asupra instanţei, a executorilor judecătoreşti şi a altor instituţii. Creditorii cer de la Soconi Group peste 90 de miliarde de lei vechi, lichidatorul acceptă 67,3 miliarde de lei, Opincaru a calculat doar 58,3 miliarde de lei. Datoriile sunt astronomice, din orice parte le-ai privi, dar faptul că a vândut parcul auto de 24 de automobile şi utilaje la un preţ total de 23.386 de lei noi – mai puţin de 1.000 de lei de maşină, i-a scos din sărite pe creditori

 
Curtea de Apel Suceava urmează să dea o soluţie la solicitarea de strămutare a dosarului de insolvenţă a SC Soconi SRL, firmă aparţinând afaceristului sucevean Nelu Opincaru, formulată de SC Build Corp Prefabricate din Iaşi. Următorul termen stabilit de instanţă pentru judecarea acestei cereri este programat pentru data de 27 septembrie a.c..
Cererea de strămutare a dosarului la o altă instanţă cu acelaşi grad ca cel al Tribunalului Suceava, ce judecă insolvenţa SC Soconi Group SRL a fost formulată de firma ieşeană în data de 15 iulie a.c., în acestă săptămână, vineri mai precis, urmând să aibă loc primul termen de judecată. Conform cererii depuse de Build Corp Prefabricate, se solicită suspendarea soluţionării cauzei la Tribunalul Suceava “pentru că firma lichidatoare a procedat la întreprinderea unei serii de demersuri în dauna creditorilor, inclusiv a companiei noastre”. Se arată că lui Nelu Opincaru nu i s-a ridicat dreptul de administrare, aşa cum s-ar fi cuvenit, la datoriile pe care societatea condusă de el le are către diverşi creditori iar acesta, împreună cu practicianul în insolvenţă Multiconsult IPURL Suceava utilizează din plin influenţa pe care o au asupra instituţiilor judeţene de genul OCPI, a executorilor judecătoreşti dar şi inclusiv asupra instanţei judecătoreşti.
Opincaru a vândut parcul de maşini şi utilaje ale Soconi Group către firma Soconi Grand Construct, aparţinând fiului său, la un preţ de nimic
Un exemplu elocvent asupra modului în care patronul Opincaru a procedat, după ce a constatat că nu mai poate scoate firma la liman este descrisă de reprezentanţii Build Corp Prefabricate în cererea de strămutare, din care reiese clar intenţia de a plăti cât mai puţin cu putinţă creditorilor firmei Soconi. Astfel, cu puţină vreme înainte ca acesta să ceară în nume propriu deschiderea procedurii insolvenţei “în vederea depunerii unui plan de reorganizare”, Nelu Opincaru, în calitate de asociat unic şi administrator al firmei de construcţii sucevene a vândut un număr de 24 autotomobile şi utilaje la un preţ derizoriu de 23.386 de lei, (mai puţin de 1.000 de lei per utilaj sau automobil, n.r.), conform contractului de vânzare -cumpărare nr. 199 din 15.10.2012, înregistrat la un notar public local. Cumpărătorul nu este nimeni altul decât SC Soconi Grand Construct SRL, firmă înfiinţată în 2010, cu acelaşi obiect de activitate – lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, avându-l ca patron pe fiul lui Nelu Opincaru, Alin. Firma lui Opincaru junior, care a achiziţionat utilajele de la Soconi Group este înregistrată cu un singur angajat, probabil chiar Alin Opincaru. Greu de imaginat cum ar lucra acesta concomitent pe toate cele 24 de automobile şi utilaje achiziţionate pe mai nimic de la părintele său. Referitor la preţul de achiziţie, în medie 1.000 de lei de automobil sau utilaj, şi la fier vechi dacă le vindea, ori dacă le valorifica prin programul Rabla, Opincaru senior tot obţinea un preţ de câteva ori mai mare. Este însă vizibilă intenţia de a păstra în familie, în detrimentul creditorilor, bunurile cele mai valoroase şi mai uşor valorficabile ale firmei.
Alţi patroni de firme care au de asemenea de recuperat datorii de la Soconi Group au rămas interzşi când au aflat că acestea au fost deja înstrăinate. “L-am ajutat să termine podul de la Liteni şi ne este şi nouă dator. Ne-am înscris în tabelul creditorilor şi speram că o să obţinem măcar ceva din suma datorată. Dacă a vândut deja utilajele, nu prea mai văd ce se poate valorifica pentru plata datoriilor” este de părere administratorul SUCT SA, Gheorghe Popescu.
“Administratorul judiciar nu a întreprins niciun demers pentru anularea acestui act fraudulos, efectuat în dauna creditorilor. Facem precizarea că acest act de înstrăinare a bunurilor în frauda creditorilor nu este singular, şi alte bunuri fiind vândute la preţuri derizorii către companii deţinute de rudele administratorului Opincaru Nelu” se mai arată în cererea de strămutare formulată de societatea comercială din Iaşi.
Cum explică patronul Soconi punerea pe chituci a firmei
La începutul anului în curs, după ce a vândut tot ce a putut vinde către firmele rudelor sale, Nelu Opincaru, patronul SC Soconi Group SRL, a cerut în nume propriu deschiderea procedurii insolvenţei la această firmă.
Societatea comercială condusă de Nelu Opincaru a acumulat, conform datelor prezentate instanţei chiar de către acesta, datorii totale către bănci, bugetul de stat şi furnizori care însumau, la sfârşitul anului trecut 5.834.105 lei (58,34 miliarde de lei vechi, n.r.).
Pe de altă parte, în anul 2012, societatea comercială a înregistrat pierderi de peste 15 miliarde de lei vechi, la o cifră de afaceri de 7,58 miliarde lei vechi. Patronul de la Soconi Group a arătat că cifra de afaceri din 2012 a fost de 15 ori mai mică decât cea pe care a avut-o firma în 2011. El a explicat în cererea de deschidere a procedurii insolvenţei pentru firma sa că începând din anul 2011 a început declinul afacerii care viza lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale. Acest declin a fost pus pe seama recesiunii economice care a atras o alterare a mediului de afaceri de profil, generând o serie de consecinţe negative pentru activitatea în domeniul construcţiilor. Au scăzut ca număr oportunităţile de investiţii, private sau de stat, bugetele investitorilor s-au diminuat, ceea ce a determinat diminuarea dramatică a lucrărilor în construcţii. “Criza economică naţională şi mondială, lipsa cererilor de proiecte, restrângerea creditelor acordate de băncile comerciale, diminuarea ritmului de vânzare a imobilelor sunt principalele cauze care au dus la starea de insolvenţă a SC Soconi Group SRL”, a arătat patronul Nelu Opincaru în cererea adresată Tribunalului de predare a administrării afacerii pe care a condus-o către o firmă de reorganizare – lichidare. El a cerut ca administrator judiciar provizoriu să fie numită firma lichidatoare Multiconsult SRL IPURL. Tribunalul Suceava a aprobat în a doua jumătate a lunii martie a.c., cererea formulată de Opincaru, acceptând propunerea acestuia în ceea ce priverşte administratorul judiciar. Patronul Soconi Group a rămas şi el în continuare, cu drept de administrare.
Opincaru a pierdut socoteala datoriilor. A crezut că are de restituit 58 de miliarde, solicitările creditorilor depăşesc 90 de miliarde de lei vechi
Un aspect interesant în evoluţia sumelor datorate de Soconi Group creditorilor, îl reprezintă evoluţia acestor de la declanşarea insolvenţei încoace. Iniţial, Nelu Opincaru a arătat că datoriile totale ale firmei sunt de 5, 83 milioane lei (58,3 miliarde lei vechi). Tabelul general al creditorilor relevă însă cu totul alte cifre, mult mai mari. Potrivit acestuia, suma totală solicitată de cei 40 de creditori înscrişi iniţial în tabel a fost de 8,86 milioane de lei – 88,6 miliarde de lei vechi. Din aceasta, lichidatorul a acceptat suma totală de 6,73 milioane lei – 67,3 miliarde lei vechi, fiind respinsă suma totală de 1.138 milioane lei, iar un milion de lei – 10 miliarde de lei vechi, solicitată de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA IFN), este considerată sumă sub condiţie. In ceea ce priveşte sumele respinse, lichidatorul a considerat că nu au fost prezentate documentele justificative din care să rezulte cuantumul pretins al debitelor. Printre solicitările respinse sunt şi cele care vin de la Liceul Tehnologic Cajvana – 591.005 lei şi Primăria comunei Dorna Candrenilor – 352.762 lei. Pe lista creditorilor cărora le-au fost respinse sume solicitate la înscrierea în tabelul creditorilor se află şi Build Corp Prefabricate, cea care a cerut strămutarea dosarului, cu 76.437 lei, dintr-un total de 389.066 lei.
De la prima vedere se constată că patronul de la Soconi nici nu mai ţinea socoteala datoriilor pe care firma le acumulase. Dacă privim doar diferenţa între cele asumate iniţial de Opincaru – 5,83 milioane de lei şi cele acceptate de Multiconsult – 6,73 milioane rezultă o diferenţă de 900.000 de lei – 9 miliarde de lei vechi, despre care este foarte greu să explici cuiva că nu ai avut ştiinţă. Dacă în final vor mai fi acceptate şi alte debite şi ţinându-se cont că la masa credală se înscriu în continuare creditori, ne putem închipui că în contabilitatea firmei lui Opincaru este un haos total, şi nu se ştie deocamndată dacă acesta a fost sau nu creat în mod voit.
Soconi are datorii la angajaţi de 1,36 miliarde de lei vechi
Suma acceptată deocamdată în tabelul creditorilor – 6,73 milioane de lei este datorată în principal către BRD – 4,32 milioane de lei. Dar foarte important este că Soconi datorează propriilor angajaţi 136.576 de lei, în contul salariilor neplătite, a impozitelor şi contribuţiilor la bugetul consolidat al statului. La Fisc, sunt de plătit 97.660 lei; către Arabesque SRL – 111.976 lei; Comat – 40.611 lei; Bell Consulting Constructions – 516.138 lei; Highberg Solution SRL – 227.241 lei; SUCT SA – 211.826 lei; Symmetrica – 200.125 lei; Cuber Net SRL – 86.886 lei. Recent, au cerut înscrierea în tabelul creditorilor şi comuna Sadova, pentru suma de 264.279 lei, dar şi Compania Naţională de Investiţii, care are de recuperat 89.737 lei.(Neculai ROSCA)

Vezi si

O femeie și un bărbat în stare critică după un accident, transferaţi de la Suceava la Bucureşti cu un avion SMURD

Inspectoratul General de Aviaţie (IGAv) al MAI anunţă că a îndeplinit în premieră, joi, o …