Saturday , December 3 2022

Patentul înregistrat de Test Prima pentru licitațiile la comunele din județ: Firma face lucrarea, iar primăriile o angajează taman pe directoarea acesteia să le supravegheze

Firma suceveană Test Prima SRL este una dintre firmele de construcții care de ceva vreme câștigă pe bandă rulantă contracte, unele cu fonduri europene, cu diverse primării din județ. “Coincidența” ilegală este că, în majoritatea cazurilor, primăriile respective au grijă ca în scurt timp de la atribuirea contractului către SC TEST PRIMA să acorde și un contract de consultanță sau supraveghere a lucrărilor respective unui PFA de consultanță al Iuliei Olga Burlui. Aceasta a fost ani de zile directoare la TEST PRIMA, fiind considerată un om de casă al patronului firmei. OBIECTIV a relatat despre cazul de la Primăria Satu Mare, care a atribuit un contract de aproape 10 milioane de lei din fonduri europene firmei TEST PRIMA, iar la câteva zile și un contract de 27.000 de euro directoarei în funcție a firmei respective, Iulia Olga Burlui, prin care aceasta trebuia să supravegheze lucrările executate de firma pe care o conducea. Citiți mai jos cum a fost replicat sistemul de firma suceveană și la alte primării din județ, același omniprezent consultant PFA Iulia Olga Burlui fiind pus aproape peste tot să supervizeze lucrările TEST PRIMA

OBIECTIV a relatat recent despre echilibristica, evident nelegală, a celor de la SC TEST PRIMA SRL în  ceea ce privește licitațiile publice , concretizată în conflictul de interese major al constructorului cu cel care verifică lucrarea/sau i-o atribuie.

Așa a fost cazul comunei Satu Mare, caz relatat pe larg de Obiectiv. Reamintim că Iulia Olga Burlui, directoarea de la Test Prima (cel puțin până în 2018 , deoarece în decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor nr 1529/08.06.2018, adresată către Test Prima, Iulia Olga Burlui apare ca reprezentat legal) a reprezentat Primăria Satu Mare atât ca diriginte de șantier, cât și consultant în achiziții publice angajat taman de beneficiarul lucrării.

Am arătat că acest lucru este total ilegal, conflictul de interese fiind clar definit de legislație:

Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.

Așadar, vorbim de abateri grave de la lege.

Sumele mari puse în joc au făcut ca anumite firme să devină brusc specializate în efectuarea oricărui tip de lucrări are nevoie o primărie sau alta, probabil în funcție de relația dintre edilul respectiv și patronii firmelor care devin peste noapte pricepute la toate.  Aceste întovărășiri au drept unic scop însă obținerea unui profit cât mai mare de pe urma finanțărilor la care au avut acces unele primării.

Așadar, nu poate fi considerat surprinzător faptul că se poate observa replicarea acestui comportament la mai multe contracte câștigate de Test Prima.

Iată câteva exemple, mai mult decât relevante:

Pe 03 decembrie 2018,  Test Firma câștigă licitația cu comuna Arbore pentru niște drumuri comunale,  în valoare de 647.713,68  RON. Concomitent, Olga Iulia  Burlui câștigă  de la aceeași comună, la o lună distanță, ”managerierea investiției”:

După cum se observă din facsimilul de mai sus,  PFA Olga Iulia Burlui a câștigat un contract de consultanță de achiziții publice, în aceeași zi. Nu știm care e durata acestuia, dar știm că SC Test Prima SRL a mai câștigat la Arbore alte 2 contracte de achiziție publică: unul de îmbrăcăminte asfaltică de  1.310.091,01  RON din 24.08.2020 și unul din 2019 pentru proiectare și executie în sumă 6.432.194,05  RON, gestionat de CNI.

Aceeași situație este și la comuna Hănțești, unde Test Prima a câștigat o “modestă” lucrare de alimentare cu apă de 2.111.898 lei, proiectare și execuție, pe data de 18 martie 2020.  PFA-ul directoarei de la Test Prima era deja prezent acolo cu un contract în valoare de 8.198,64 de euro (fără TVA) de dirigenție de șantier, din 2019:

Dar iată și o situație și “mai flagrantă”:  PFA Burlui Iulia-Olga a câștigat un contract de peste 4.600 de euro pentru servicii de dirigenție de șantier chiar pentru alimentarea cu apă, contract câștigat pe  1 aprilie 2020, la 2 săptămâni după ce Testa Prima și-a asigurat proiectul:

Un caz deosebit regăsim și la Siret, unde Test Prima a cîștigat, pe 25 septembrie 2019, o licitație de  aproape un milion de euro pentru reabilitarea unei grădinițe. Totul din fonduri europene nerambursabile, după cum se arată pe site-ul Primăriei Siret , precum și în anunțul de participare  SCN 1048283:

Așa după cum ați intuit, Iulia Olga Burlui este însă și ea prezentă la Siret cu servicii de consultanță în domeniul achizițiilor publice, cu un “mic” contract 30.000 lei , câștigat în 17 decembrie 2019:

Tot PFA-ul Iuliei Burlui a câștigat și proiectul referitor la “servicii de consultanță special pentru achizițiile din proiectele aferente POR 2014-2020” , adică fonduri europene, din care face parte și lucrarea de la gradinița “Luminița” din orașul Siret, cu o sumă de 60.000 lei:

Nu are rost să enumerăm toate cazurile dubioase privind licitațiile firmei în cauză, sunt destule și aproape toate au decurs după același tipic.

E clar că lucrurile se intensifică și au un anumit ritm, mai ales că, în una din localitățile apropiate de municipiul Rădăuți sunt deja demarate o serie de investigații cu finalitate interesantă, potențial legate de acronime vikinge. (O.S.)

 

 

 

Vezi si

Foresta încheie anul cu o deplasare dificilă la Bacău

  “Galben-verzii” joacă pe terenul celei de-a doua clasate sâmbătă, de la ora 14.00 Foresta …

One comment

  1. Costin Mihalescu

    DNA ?!