Friday , April 26 2024

Directoarea generală de la Test Prima supervizează din partea Primăriei Satu Mare o lucrare cu fonduri europene executată fix de firma pe care o conduce

Test Prima este o firmă foarte bine „înșurubată” în licitațiile cu fonduri europene lansate de primăriile din județ n acesta nu e un lucru nou, numai că între firmă și Primăria Satu Mare relația e atât de specială, încât după ce a obținut o lucrare pe bani europeni pentru infrastructura de apă a comunei, Test Prima a reușit să-și impună un angajat propriu care să verifice lucrările. Practic, Primăria a semnat un contract cu PFA Burlui Iulia pentru „dirigenție de șantier” și cu PFA-ul aceleiași capabile doamne pentru consultanță în administrarea acestei investiții cu bani europeni. Deranjul mare e că Iulia Burlui este de ani de zile director general la Test Prima și practic, luând bani din două contracte, își verifică taman firma la care era angajată. Supervizarea lucrărilor propriului angajator este o faptă flagrantă de conflict de interese – condamnată de toate codurile în vigoare în România, iar contractul trebuia desfăcut fără drept de apel

Primăria comunei Satu Mare

Mai toate comunele din județul Suceava au derulat în ultimii ani proiecte finanțate prin fonduri europene, proiecte extrem de importante pentru comunitățile respective. Urmărind tabloul proiectelor derulate în ultimii ani, în câteva dintre localitățile rurale sucevene se poate observa cu ușurință că, indiferent de tipul de lucrări scoase la licitație de o primărie, firmele cărora li se atribuie executarea acelor proiecte sunt de obicei aceleași. Astfel, sumele mari puse în joc au făcut ca anumite firme să devină brusc specializate în efectuarea oricărui tip de lucrări are nevoie o primărie sau alta, probabil în funcție de relația dintre edilul respectiv și patronii firmelor care devin peste noapte pricepute la toate.

Aceste întovărășiri pe bani mulți sunt relativ des întâlnite, iar cine are răbdare poate observa că „partenerii” adunați în jurul acestor proiecte au recurs de-a lungul timpului la tot felul de jonglerii, multe dintre ele la limita legii, încercând astfel să obțină cât mai mult profit de pe urma finanțărilor obținute.

Un exemplu de astfel de „asocieri” poate fi considerată prietenia, de notorietate, dintre firma suceveană TEST PRIMA SRL, o abonată de câțiva ani la tot ce înseamnă lucrări cu bani publici în județ, și comuna Satu Mare. Spre deosebire de alte cazuri de firme care monopolizează executarea investițiilor într-o localitate, în această „relație de afaceri” TEST PRIMA – Primăria Satu Mare apare ca inedit faptul că firma a reușit, evident în timp ce edilul local privea nițel în altă parte, să impună ca un angajat al firmei să fie cel care verifică și dirijează executarea proiectelor.
Pe 12 aprilie 2019 a avut loc semnarea contractului nr 19050, prin care cei  de la SC TEST PRIMA SRL au fost  câștigători ai licitației „Execuția lucrărilor de înființare infrastructură de apă și apă uzată in comuna Satu Mare”, în cadrul proiectului “Înființare infrastructură de apă și apă uzată în comuna Satu Mare, județul Suceava”. Valoarea totală a proiectului este de 9.976.300 lei. Asigurarea fondurilor pentru această investiție este făcută de cei de la PNADR, deci vorbim aici de fonduri europene.

În scurt timp după parafarea acestui contract, pe data de 9 mai 2019, Primăria Satu Mare încheie cu PFA Burlui Iulia un contract de “dirigenție de șantier pentru lucrări edilitare”, contract în valoare de 128.308,45 lei (27.000 de euro fără TVA, la cursul valutar de atunci) pentru lucrările care urmau a fi efectuate de TEST PRIMA.

Pe 3 iunie 2019, aceeași PFA Burlui Iulia a încheiat un contract de consultanță, în sumă de 6.000 de lei, cu Primăria Satu Mare, în domeniul administrării investiției. Din descrierea contractului rezultă fără drept de apel că este vorba de consultanța aferentă fondurilor UE, destinate celor de la TEST PRIMA SRL: “Servicii de consultanță în domeniul managementului investiției sau administrarea contractului de execuție. Serviciile de consultanță asigură respectarea și implementarea la timp a activităților proiectului în conformitate cu planul strategic de implementare stabilit, analizarea și prevenirea posibilelor riscuri ce pot apărea pe durata implementării proiectului, monitorizarea și îndeplinirea activităților proiectului, depunerea dosarelor de achiziții și a dosarelor cererilor de plată, realizarea în mod corespunzător a oricăror documente solicitate pentru implementarea proiectului (notificări, acte adiționale, bugete, previziuni economice)”.

Așadar, tot ce înseamnă bugete, verificări și alte hârtii necesare pentru implementarea proiectului în valoare de 9.976.300 lei atribuit SC TEST PRIMA SRL trebuie să treacă pe la consultantul PFA Burlui Iulia, persoană fizică autorizată care este însă și diriginte de șantier la lucrările realizate de Test Prima.

O doamnă capabilă sau măcar extrem de ocupată se poate spune, mai ales că printre toate aceste proiecte, consultări și dirigenții de șantier Iulia Olga Burlui ocupa de ani de zile și funcția de director la SC Test Prima SRL Suceava.

Supervizarea lucrărilor propriului angajator este o faptă flagrantă de conflict de interese – condamnată de toate codurile în vigoare în România, iar contractele de la Satu Mare sunt printre cele de mică valoare, PFA-ul respectiv câștigând licitații de consultanță și dirigenție mai peste tot în județ, de multe ori exact acolo unde Test Prima execută lucrări pe bani publici. În astfel de cazuri, contractele se desfac fără drept de apel dacă achizitorul este într-o situație de incompatibilitate (definită foarte clar la Articolul 31 din Contractul standard, obligatoriu pentru primării). E drept că ultimul cuvânt îl are autoritatea contractantă și, din motive ușor de dedus, Primăria Satu Mare a preferat să nu-și spună acest ultim cuvânt.  (O.S.)

Vezi si

Transport ilegal de lemn, depistat de polițiști la Crucea

Miercuri seara, la ora 19.40, pe drumul forestier Bârnărel, pe raza comunei Crucea, polițiștii au …