Sunday , May 19 2024

Participanții la Olimpiada Națională de Franceză, uimiți de condițiile ireproșabile și omenia descoperite la Gura Humorului

„Ecourile legate de organizarea olimpiadelor naționale răsună trist, a experiențe ce nu se vor repetate. Gura Humorului ridică, însă, ștacheta, făcând o sărbătoare dintr-o ediție a unei Olimpiade Naționale. Exemplu de aflat și de urmat”, spune profesoara Larisa Gojnete, care a însoțit lotul de elevi care au reprezentat Bucureștiul. Profesoara din Capitală se minunează de faptul că elevii și profesorii au fost tratați cu omenie, că au avut condiții bune de cazare, mâncare  cum se cuvine și că “în Gura Humorului și în satele învecinate, nimeni nu doarme. De la cei mai mari, la cei mai mici. De la primar și inspector, la elev. Nu câtă vreme mai e ceva de făcut pentru ca oaspeții să se simtă bine”

 Olimpiada Humor 1

Săptămâna trecută, în perioada 24 – 28 aprilie, la Gura Humorului  s-a des­fășurat Olimpiada națională de limbi romanice – limba franceză. Elevii și pro­fesorii care au participat de-a lungul anilor în orașele din țară la fazele na­ționale ale olimpiadelor de la diverse discipline au avut de multe ori experiențe neplăcute, fiindu-le oferite deseori condiții de cazare foarte proaste sau mâncare în bătaie de joc. Zilele trecute, presa centrală a prezentat pe larg exemplul finaliștilor de la Olimpiada na­țională de engleză care au fost cazați la Pitești în camere mizere, fără căldură și apă caldă și lăsați, în general, să de descurce fiecare cum poate. Spre deosebire de întâmplările neplăcute povestite de participanții la Olimpiada desfășurată la Pitești, precum și la multe altele organizate de obicei dezastruos, elevii și profesorii participanți la Olimpiada de la Humor sunt încântați de condițiile ofe­rite și organizarea ireproșabilă.

Profesoara Larisa Gojnete, care a însoțit la Gura Humorului lotul de elevi care au reprezentat Bucureștiul a ținut să spună că “din fericire, lucrurile pot sta și altfel” față de ce se întâmplă de obi­cei la Olimpiadele Naționale. „M-am întors de la Olimpiada națională de limbi romanice – limba franceză, organizată la Gura Humorului. Mă întrebam dacă, printre atâtea știri despre așa nu, s-ar putea promova și așa da”, spune profesoara, care a scris pe contul de Facebook despre condițiile în care s-a desfășurat concursul:

„Gura Humorului ridica ștacheta – transformă o Olimpiadă Națională într-o sărbătoare.

Ecourile legate de organizarea olimpiadelor naționale răsună trist, a experiențe ce nu se vor repetate. Dormitul cu toate hainele pe noi, camerele improprii din internate, mesele care nu sunt mese, frustrarea că ești acolo, cu cei mai buni, dar gazdele nu par să dea doi bani pe asta.

Am plecat la Gura Humorului întrebându-ne ce peripeții ne mai așteaptă. Pentru că experiența ne-a învățat – nu știi niciodată la ce sa te aștepți când pleci la Națională.

Drum de 8 ore. În gara neîncăpătoare pentru cei peste 400 de elevi sosiți din toată țara, organizatorii așteaptă să preia loturile din fiecare județ. Microbuzele școlare sunt și ele acolo. Cazare la pensiune, în camere duble.

Festivitatea de deschidere adună ansambluri artistice ale mai multor școli din zonă, într-un spectacol în onoarea invitaților.  E mare sărbătoare în întreaga Bucovină: În Gura Humorului tocmai s-a declarat deschisă ediția de anul acesta a Olimpiadei de Limbi Romanice – Limba Franceză.

Cină și prima noapte – camere călduroase, apă fierbinte la dușuri.

Mic dejun la pensiune – bufet suedez, cum nu prea ți-e dat să vezi la Națională.vizita voronet

Copiii își fac cruce intonând câte un „Dă, Doamne, să țină!”. La cantina liceului gazdă, prânzul și cina sunt servite de elevi-voluntari. În fiecare zi alții, pentru că sunt mulți cei care doresc să ajute.

Plimbare cu telescaunul, excursie la Voroneț.

După Voroneț, Moldovița, unde suntem primiți cu pâine și sare. Si cântece. E mare sărbătoare, în Gura Humorului sunt oaspeți de seamă.

De la Moldovița, plecăm într-o plimbare cu Mocănița. Într-unul din sate le din munți, o mână de oameni așteaptă să-și pună cei peste 200 de oaspeți la masă. Suntem doar jumătate aici, cei mari trăiesc emoțiile probei orale. Pâine și sare în întâmpinare, cântec și joc în cinstea noastră.

Apoi Muzeul Ouălor și deja nelipsita primire cu pâine și sare. Au urmat Cetatea de Scaun a Sucevei, Mănăstirea Humorului. Suceava și Fălticeni, pentru cei mari.

Copleșiti, începem să descifrăm esența – lucrul făcut cu sufletul este întotdeauna bine făcut și atinge, întotdeauna, sufletul.

Organizatorii se asigură în permanență că suntem bine. Si, dacă e ceva, orice, nu trebuie decât să spunem. Oana mă anunță ca nu există farmacie non-stop în Gura Humorului, dar sigur ne ajută Cornelia, dacă e nevoie de ceva peste noapte. Doar să fim bine.  Multe “Oane” și multe “Cornelii” în organizare, o spun ecourile – de data asta vesele și luminoase, în ceea ce privește organizarea acestei ediții a Olimpiadei Naționale de Limbi romanice.

În Gura Humorului și în satele învecinate, nimeni nu doarme. De la cei mai mari, la cei mai mici. De la primar și inspector, la elev. Nu câtă vreme mai e ceva de făcut pentru ca oaspeții să se simtă bine.

Oaspeții am fost noi. Așa cum, în fiecare an, am fost oaspeții altor județe.vizita sucevita

Gura Humorului ridică, însă, ștacheta, făcând o sărbătoare dintr-o ediție a unei Olimpiade Naționale. Exemplu de aflat și de urmat.

La Festivitatea de închidere ni se spune că, văzut de sus, Pământul a fost planeta cea mai strălucitoare. Asta pentru că eram atât de mulți și de strălucitori adunați la un loc.

În gara micuță, aproape de miezul nopții, ultimele grupuri de elevi își iau rămas bun de la orășelul care i-a primit cu atâta drag. Cu gândul la ce le va aduce următoarea Națională. Oana și Cornelia sunt și ele acolo, asemeni celorlalte “Oane” și “Cornelii”. Să se asigure, până în ultima clipă, că suntem bine.

Mulțumim tuturor, onoarea de a fi fost acolo este a noastră!”

Profesoara Larisa Gojnete a mai precizat, pentru Digi24.ro, că totul a fost gratuit – de la intrări, până la transport. „Noi am fost cazați în afara orașului, dar toate microbuzele școlare erau la dispoziția loturilor venite din țară, pentru transport”, adaugă ea.

Vezi si

Gheorghe Șoldan, la Rădăuți: ”Chiar din centrul municipiului se vede neputința administrației liberale”

Deputatul Gheorghe Șoldan, candidatul PSD la conducerea Consiliului Județean Suceava, a fost sâmbătă prin Rădăuți, …