Friday , April 26 2024

Zece mii de suceveni la parada obiceiurilor de iarnă (VIDEO | GALERIE FOTO)

Peste 1.500 de mascați, urători și colindători de toate vârstele au mers vineri pe străzile din oraș de la Stațiunea de Cercetări Agricole la palatul Administrativ unde au fost întâmpinați de oficialități, inclusiv premierul Ludovic Orban care a plecat din Capitală pentru a veni la acest festival și a stat peste două ore, urmând a se întoarce în București întrucât vineri seară a fost programată ședință de Guvern

Vineri, 27 decembrie, circa zece mii de suceveni au luat parte la deja tradiționala paradă a obiceiurilor de iarnă de la Suceava. Evenimentul a început puțin după ora 11:00 cu plecare a coloanei de la Staţiunea de Cercetări Agricole urmând traseul obișnuit: Stadionul Areni, Primăria Municipiului Suceava, Policlinica Areni, Palatul de Justiție, Centrul comercial „Bucovina”, Muzeul Bucovinei, Palatul Administrativ Suceava. Mii de oameni au stat să vadă parada, cei mai mulți așezându-se fie în perimetrul de la Stațiunea de cercetări agricole până la Inspectoratul de Poliție Județean și în zona de la magazinul Bucovina până aproape de Muzeul Bucovinei, însă nu este de neglijat nici numărul mare al celor care au stat la intersecția de la Primărie, în proximitatea Policlinicii Areni sau în zona Palatului de Justiție. Având în vedere că parada se încheia în centru, punctul final fiind la Palatul Administrativ iar pe esplanadă urmau să evolueze pe scena special amenajată grupurile de colindători și urători, precum și cetele de mascați, este lesne de înțeles că aici s-au concentrat aproape jumătate din sucevenii care au venit să asiste la eveniment.

 

Cei care au optat pentru a asista la finalul paradei, au stat după gardurile metalice amenajate de Poliția Locală și au urmărit urătorii și colindătorii care, înainte de a se îndrepta spre scena de pe esplanadă, rosteau o urătură, un colind sau dansau jocuri specifice perioadei sărbătorilor de iarnă în fața oficialităților care au stat la intrarea principală din Palatul Administrativ. Acolo, înfruntând temperaturile scăzute acutizate de vântul care nu prea a contenit, oficialitățile locale și județene – președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, prefectul Alexandru Moldovan – i-au întâmpinat, ca de altfel și la edițiile din anii trecuți, pe cei 1.500 de participanți din cele peste 30 de grupuri de urători, colindători veniți din mai multe părți ale județului Suceava, atât Bucovina (Stroiești, Bosanci, Șcheia, Moara, Corlata, Botoșana, Comănești, Bilca, Volovăț șamd), cât și partea Regatului (Boroaia, Dolhești, Mălini, Fântânele, Hănțești, Zvoriștea, Preutești, Drăgușeni etc), dar și din Republica Moldova (Ansamblul „Opincuța” din orașul Cricova) și din Regiunea Cernăuți – un ansamblu de căiuți, coordonat de Iurie Levcic. Din zona de munte a județului au venit urători tocmai de la Ostra, Vama și Fundu Moldovei iar grupuri de urători au venit și din comune unde sunt sate care au aparținut de Bucovina și altele de vechiul Regat, precum Udești și Cornu Luncii.

De cealaltă parte, în zona oficialităților, noutatea în acest an a fost prezența la eveniment a premierului Ludovic Orban. Primul ministru a stat încadrat între Gheorghe Flutur și Ion Lungu pe treptele de la intrarea principală în Palatul Administrativ și a așteptat răbdător să „defileze” – după cum chiar el mai târziu s-a exprimat caracterizând această paradă ca o defilare – și, după cum a dat de înțeles, chiar i-au plăcut unele urături. S-a văzut că a rămas impresionat de Malanca lui Ștefan cel Mare. De altfel, caii din trupa malancei de la Vicov au fost una din atracțiile principale ale evenimentului. Însă impresionant a fost și carul cu boi adus, buciumașii veniți din zona Bucovinei, sania improvizată pe o căruță sau grupuri de copii care au înfruntat frigul pentru a juca sau colinda. Nu i-au displăcut, ba dimpotrivă, urările cu un caracter mai aparte față de specificul tradițional, adaptate la realitățile cotidiene, cum a fost cea rostită de un participant „Cine știe, cine știe?/Ce primar o să mai fie?!” urătură care a stârnit râsul celor de față, inclusiv a primarului Ion Lungu care a gustat gluma fără să pară deranjat câtuși de puțin. Lângă el, a continuat să râdă vesel viceprimarul Lucian Harșovschi.

Este de remarcat faptul că atât formația de căiuți de la Cernăuți – care a urmat după evoluția unor grupe de căiuți de la Hănțești și Zvoriștea – a avut un joc dinamic iar tinerii și-au sincronizat foarte bine mișcările, fiind foarte bine primită de oficialități, primarul Ion Lungu strigând „Bravo, Cernăuți!” iar Gheorghe Flutur „Bravo, Bucovina!”. Cel puțin la fel de bine a fost primit și Ansamblul „Opincuța” de la Cricova, Republica Moldova – colinda tinerelor fiind aplaudată și apreciată de cei de față, inclusiv de Ion Lungu și Gheorghe Flutur.

Cât de spre Ludovic Orban, el a declarat sincer – spre sfârșitul paradei din fața Palatului Administrativ – că a venit la invitația lui Gheorghe Flutur, a pornit cu mașina din București în jurul orei 06:00 dimineața și cam în cinci ore și jumătate a ajuns la parada din centrul Sucevei. S-a declarat încântat de ceea ce a văzut și a spus că deși a mai fost în județul Suceava la diverse evenimente, nu a mai văzut niciodată unul de acest gen. Menționăm că tot în primul rând, alături de premier și oficialitățile anterior menționate, au fost vicepreședinții Consiliului Județean, Viorel Seredenciuc și Gheorghe Niță – acesta din urmă în costum popular, oferea câte un colac fiecărui coordonator de grup după ce încheiau de urat sau colindat ori dansat – ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu, deputații liberali Ioan Balan, Dumitru Mihalescul, Angelica Fădor, senatorul liberal Daniel Cadariu, consilierii județeni prof. univ. dr. Radu Pentiuc și Cătălina Culipei. Este adevărat că au încercat să prindă un loc cât mai bun pe scări, lângă Ludovic Orban și Gheorghe Flutur – probabil pentru că parada a fost transmisă în direct de o televiziune centrală – și alți politicieni sau funcționari, dar cel mult au avut loc în spatele celor anterior menționați. Ludovic Orban a fost prezent la Suceava în condițiile în care în aceeași zi la ora 20:00 avea programată ședință de București și în jurul orei 14:15 a făcut câteva declarații, după care a anunțat că pleacă la Guvern pentru a nu întârzia la ședința de Guvern.

 

De altfel, președintele Consiliului Județean a precizat că premierul a făcut un efort considerabil să ajungă de la București la Suceava, chiar în ziua în care este programată ședință de Guvern, iar în opinia lui Gheorghe Flutur asta arată respect pentru Bucovina, pentru ceea ce se întâmplă aici, pentru tradiții, obiceiuri. El a spus, într-o scurtă conferință de presă comună ținută cu premierului înainte de plecarea acestuia, că județul Suceava depășește, în acest an, jumătate de milion de turiști. „Și prin astfel de evenimente am devenit un magnet extrem de important cu marca tradițională. Aici ați văzut tradiții și obiceiuri. Aici ați văzut Bucovina întreagă pentru că au fost obiceiuri și din nordul Bucovinei, din Cernăuți. Au fost și din Republica Moldova”, a spus Gheorghe Flutur.

Festivalul obiceiurilor de iarnă a continuat pe esplanada centrală printre căsuțele cu băuturi, produse alimentare și suveniruri. Spectacolul s-a desfăşurat pe esplanada Casei de Cultură din Suceava până dincolo de asfințit, fiind programat a se încheia la ora 21:00. Reamintim că se derulează Festivalul Internaţional al Obiceiurilor de Iarnă este organizat de Consiliul Județean Suceava și Centrul Cultural Bucovina iar parada are loc în cadrul programului „Crăciun în Bucovina” fiind organizată, în mod tradițional, în a treia zi de Crăciun, pe 27 decembrie. (D.P.)

 

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …

One comment

  1. Era importnat sa se stie si cat a costat acest CIRC facut doar pentru puparea poalelor PDL-iste.