Monday , May 20 2024

O femeie care muncește în Italia a descoperit că zeci de ucraineni au acte că locuiesc în casa ei din Frătăuții Vechi

Femeia, plecată de ani de zile la muncă în străinătate, a găsit când a revenit ultima dată acasă mai multe amenzi  și somații pe numele unor străini care figurează cu domiciliul în casa ei din Frătăuții Vechi. Mai mult, ea a aflat cu stupoare că salariați ai Primăriei din comună au angajat avocați care să conteste în instanță amenzile respective, care ar fi trebuit executate chiar de Primărie. Femeia a depus plângeri penale la DNA și DIICOT, în care susține că în Frătăuții Vechi ar acționa o rețea formată din mai mulți angajați ai Primăriei, printre care și primarul demis Vasile Artimon Ionesi, care, în schimbul a 300-500 de euro de persoană, ar fi facilitat unui număr mare de cetățeni ucraineni să obțină rezidență în comuna respectivă, la adrese unde se știe că proprietarii caselor sunt plecați în străinătate. După ce a depus aceste plângeri, femeia a fost sunată în Italia de mai multe ori de secretarul Primăriei Frătăuții Vechi, care a rugat-o insistent să le retragă și să înceteze demersurile 

La fel ca mii de alți suceveni, Maria M. muncește de ani de zile în Italia, venind acasă, la Frătăuții Vechi, doar câteva zile pe an, în concediu. Ultima dată când s-a întors în țară însă a găsit un vraf de amenzi si somații administrative, pe numele mai multor persoane, dar trimise la adresa ei de domiciliu.

Mergând la Primăria din Frătăuții Vechi a aflat cu stupoare nu numai că acele amenzi trebuie achitate de persoane care figurează ca locuind la aceeași adresă cu ea, dar și faptul că anumiți angajați ai Primăriei au tocmit avocați pentru a contesta acele amenzi în instanță.

Uimită de absurdul situației – o primărie care este obligată să execute creanțele își trimite angajații să caute avocați să conteste creanțele –, femeia a făcut mai multe demersuri pentru a clarifica situația. Astfel, a aflat că, fără să fi făcut niciodată vreo cerere sau să fi completat vreo hârtie în acest sens, la adresa ei au fost luate în rezidență mai multe persoane din Ucraina. Respectivii „rezidenți” au primit amenzi pe ­te­ritoriul UE, nu le-au plătit și, firesc, amenzile au fost direcționate către sediul fiscal al persoanelor amendate, adică domiciliul Mariei M. din Frătăuții Vechi.

Interesându-se printre vecini și cunoscuți, femeia a aflat că în comună mai sunt zeci de asemenea cazuri, fiind vorba se pare de o adevărată rețea care, în schimbul a 300-500 de euro de persoană, rezolvă luarea în rezidență a unor cetățeni din Ucraina. La fel ca și în cazul Mariei M., persoanele din Frătăuții Vechi care au pus la punct mecanismul ar fi plasat în „rezidență” ucraineni numai în casele în care știau că proprietarii sunt plecați la muncă în străinătate și, probabil falsificând o serie de acte, au făcut bani frumoși datorită faptului că i-au ajutat pe acei cetățeni străini să obțină acte de rezidență în România, deci în UE.

Considerând că genul acesta de operațiuni nu se putea face fără implicarea directă a Primăriei, Maria M. a făcut sesizări penale la DNA, DIICOT și alte organisme cu privire la constituirea unui grup infracțional la nivelul Primăriei Frătăuții Vechi, care ar fi operat genul acesta de operațiuni. Conform plângerilor înaintate de femeie, din această rețea ar face parte mai mulți angajați ai Primăriei, printre care și fostul primar Vasile Artimon Ionesi. De asemenea, Maria M. susține că în urma acțiunilor sale, ­se­cretarul Primăriei ar fi sunat-o în mod repetat în Italia, rugând-o să-și retragă plângerile.

Reamintim că fostul primar Vasile Artimon Ionesi (foto) și-a pierdut mandatul acum două săptămâni, după  ce Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat un conflict de interese de natură administrativă și penală, acesta fiind acuzat că a semnat ordinele de plată în baza cărora primăria pe care o conducea a achiziționat în mod direct produse în valoare de 35.414,56 lei de la SC Bună Dimineața Impex SRL, socie­tate comercială în cadrul căreia soția sa deține calitatea de asociat unic și funcția de administrator, încălcând, astfel, legea. (O.S.)

Vezi si

Protest spontan al angajaților suceveni din cadrul Arhivelor Naționale

Luni, 20 mai 2024, între orele 10.00-11.00, angajații din cadrul Arhivelor Naționale, Serviciul Județean Suceava …

4 comments

  1. Eu nu cred nimic din ce se scrie acolo.si mama mea a luat in spatiu la rugămintea unor rude si nici nu a dat si nici nu a luat nimic.din cate am auzit e o razbunare politica pe fostul primar si e pacat ca sunt denigrati si alti oameni

  2. La nivel de stat se incurajeaza asemenea ilegalitati. Am avut un caz in familie cand o persoana de 80 de ani a fost pacalita de un ucrainean sa-l ia in spatiu.
    Am fost la politie sa reclam acest abuz din partea lor intrucat era evident ca acesta nu putea sta la acea adresa iar politistul de la ghiseu mi-a spus ca asa au ei directive de la Bucuresti sa inchida ochii iar singura solutie este sa ma rog ca respectivul sa-si piarda cartea de identitate. La nivel de stat se doreste sa fie cat mai multi ucraineni cu cetatenie romana.

  3. Cazul nu este singular. Cunosc pe cineva care nu este plecat din țară și s-a trezit că are doi chiriași din Ucraina. Daca a-ți vedea listele electorale v-ați gandi că un sfert din comuna vorbește ucraineste. Și mai sunt și altele dar probabil că se vor trece cu vederea că sa nu supărăm “patronul”, adică fostul primar.

  4. Cred ca nu este singura incalcare a legii la Fratautii Vechi, timpul si passi falsi le cor scoate la lumina… Este putin de vorbit si mult de asteptat…