Friday , December 1 2023

O familie din cartierul Burdujeni tine drapelul national arborat permanent la intrarea in casa

N `n Suceava, localnicii care au non-stop  steagul arborat pot fi num\ra]i pe degete n pe strada Aleea Dumbr\vii  din cartierul sucevean Burdujeni, familia Florica [i Constantin Bezerghean, `n v=rst\ de 57 [i respectiv 70 de ani, ambii pensionari, au sim]it în sufletul lor de români c\ drapelul patriei trebuie s\ fie zi [i noapte la acoperi[ul casei n

Pu]ini sunt românii care ]in steagul ]\rii arborat la por]ile caselor sau  la balconele apartamentelor. Guvernul a instituit o lege prin care institu]iile statului sunt obligate s\ aib\ drapelul na]ional. În conformitate cu Legea nr. 75/1994, drapelul României se arboreaz\ permanent pe edificiile autorit\]ilor, institu]iilor publice, la sediile partidelor politice, al sindicatelor, al institu]iilor de înv\]\mînt [i de cultur\. Potrivit legisla]iei, Prim\ria are obliga]ia de a arbora drapelul României pe stîlpi, de-a lungul str\zilor principale, în pie]ele publice [i pe cl\dirile institu]iei. În rest, doar de Ziua Na]inoal\ a României, mai apar drapele în\l]ate. În Suceava, localnicii care au non-stop  steagul arborat pot fi num\ra]i pe degete. Pe strada Aleea Dumbr\vii  din cartierul sucevean Burdujeni, familia Florica [i Constantin Bezerghean, `n v=rst\ de 57 [i respectiv 70 de ani, ambii pensionari, au sim]it în sufletul lor de români c\ drapelul patriei trebuie s\ afie zi [i noapte la acoperi[ul casei. “Avem de vreo trei ani steagulul rom=nesc. Am cump\rat material `n cele trei culori [i l-am cusut personal. L-a cam sp\lat ploaia [i rupt v=ntul, trebuie s\ `l `nlocuim cu unul nou. Am vrut cump\r\m unul dar din p\cate `n Suceava nu am g\sit un magazin unde s-ar vinde a[a ceva. E p\cat ca nimeni nu se g=nde[te s\ deschis\ o tarab\ unde s\ comercializeze nu numai drapele rom=ne[ti, dar [i tot felul de `nsemne de la brelocuri, la fanioane [i c=te lucruri nu ar putea fi inscrip]ionate cu simbolurile na]ionale. Patriotismul trebuie s\ existe în sufletul nostru tot timpul nu numai de 1 Decembrie. A[a am sim]it c\ este cel mai bine, c\ a[a m\ voi sim]i bine în propria locuin]\, precum [i cei care ne calc\ pragul casei. mericanilor, germanilor sau francezilor nu li se pare deplasat s\ ]in\ steagul na]ional în cas\. La noi, în preajma s\rb\torilor, din 100 de case sau apartamente, abia la unul dac\ vezi un drapel la geamuri. Nici eu nu [tiu exact de ce ei percep altfel sentimentele na]ionale’’, spune Florica Bezerghean.
Cei care trec pe strad\ nu ezit\ s\ se uite lung iar unii, atunci c=nd v\d c\ proprietariul casei sau so]ia acestuia se afl\ `n curte `i `ntreab\ mira]i de ce au luat o asemenea hot\r=re [i ce i-a determinat s\ se m=ndreasc\ cu steagul rom=nesc.  “Vedeam la teelvizor cum `n alte ]\ri oamenii se m=ndreau cu tot felul de `nsemne ceea ce la noi nu se vede. Am mers `n Ardeal `n vizit\ la fiul meu [i am v\zut cum ungurii la casele lor ]in steagul Ungariei, ori noi de ce nu am arbora drapelul ]\rii noastre. Am revenit acas\ cu so]ul [i am decis c\ trebuie s\ avem [i noi nu un steag ci dou\ la casa noastr\”, ne-a spus femeia.
La r=ndul s\u, Constantin Bezerghean ne-a dest\inuit c\ nu numai drapelul na]ioanl este ceva sf=nt pentru familie ci [i harta Rom=niei Mari, din 1933. “Bunicul meu era armean , a ajuns `n Rom=nia [i aici s-a stabilit, la Dorohoi. El a fost pasionat de istoria rom=nilor, pasiune insuflat\ [i tat\lui meu. Este ceva din familie [i cred c\ fiecare ar trebui s\ fie patriot fa]\ de ]ara sa oriunde s-ar afla.  Drapelul Rom=niei are culorile de baz\ ale curcubeului [i oriunde te-ai afla `n lume acesta apare pe cer. P\strez  harta Rom=niei Mari, `mi aminte[te de familie, de tat\l meu care a luptat `n cele dou\ r\zboie mondiale.  A murit la v=rsta de 94 de ani, `n vara anului 1989. S-ar fi bucurat enorm s\ [tie c\ a c\zut comunismul, dar nu a mai apucat. Am avut [i o hart\ a c\ilor ferate rom=ne tot din acea vreme, dar am `mprumutat-o unei cuno[tin]e care nu mi-a mai restituit-o”, ne-a spus suceveanul. B\rbatul a lucrat ca l\c\tu[ mecanic la CFR, fiind pensionat mai mult for]at de Guvernul condus de Petre Roman. Septuagenarul a insuflat patriotismului [i unicului lor fiu care `[i sus]ine doctoratul `n fizic\ la Universitatea “Babe[ Bolyai”din Cluj Napoca. (Cristina SCOR}ARIU)

Vezi si

Jumătate din județul Suceava, sub cod galben de ploi și vânt începând de joi seară

ANM a emis, joi dimineață, avertizări de vreme rea în aproape jumătate de țară. Vor …

No comments

  1. alucai sorin niculai

    BUNA LA TOTI ,SUNT REZIDENT IN SPANIA BARCELONA EU O FELICIT PE ACEASTA FAMILIE BRAVO EI ,DAR VA ZIC SI EU CA STEAGUL ROMANIEI FLUTURA IN BARCELONA LA GEAM DE MULT TIMP SUNT MANDRU CA SUNT ROMAN SI NIMENI DIN LUME NU O SAL DEA JOS DE AICI DIN BARCELONA ,VA FLUTURA IN CONTINUARE SI IN URMATORII 10 SAU 15 ANI SI SUNT NASCUT IN ZIUA DE 1 DECEMBRIE 1967 .MULTUMESC SI LA MULTI ANI ROMANIA SI SUCEAVA .CU STIMA DIN BARCELONA SORIN .NICULAI ALUCAI