Saturday , May 18 2024

Noi concedieri ar putea avea loc la Termica, până în martie

termica1 [800x600]

Conducerea societăţii vrea să facă tot posibilul ca Termica „să fie pe plus” până la organizarea licitaţiei de concesionare a serviciului de termoficare, iar printre deciziile destul de dure care vor trebui făcute se numără şi trimiterea în şomaj a cel puţin 60 de persoane. „Indiferent cine va câştiga licitaţia şi va gestiona în viitor distribuţia agentului termic, sunt convins că aceasta se va face tot cu actualii specialişti pentru că ei sunt cei care cunosc cel mai bine reţeaua de distribuţie”, a declarat prefectul judeţului Florin Sinescu 

Societatea suceveană de termoficare ar putea să treacă din nou la reorganizarea schemei de personal, în sensul diminuării numărului de angajaţi din prezent. Este un scenariu cât de poate de real, confirmat de autorităţile sucevene, inclusiv de prefectul Florin Sinescu şi de primarul Ion Lungu. La ora actuală, sunt circa 270 de angajaţi la SC Termica SA Suceava, în condiţiile în care societatea nu mai are activitatea pe partea de producere a energiei termice, ci doar pe sectorul de transport şi cel de distribuţie. La aceasta s-ar mai adăuga şi personal TESA şi cel care figurează pe partea de conservare de la CET. Numărul vehiculat, la nişte discuţii care au avut loc, ieri, la Prefectură, a fost de 60 de persoane de la Termica SA Suceava care ar urma să fie disponibilizate.
De fapt, în această situaţie sunt două aspecte. Primul este o mai veche cerinţă a administratorilor judiciari ai societăţii de termoficare şi care ar fi dorit cu câteva luni în urmă să se treacă la concedieri colective tocmai în ideea rentabilizării societăţii. Al doilea ţine mai degrabă de ambiţia conducerii, care oricum este la mâna administratorilor judiciari, de a putea participa la licitaţia pe care Primăria Suceava o va face peste câteva luni în scopul concesionării serviciului de transport şi de distribuţie al energiei termice. Pentru aceasta, ar fi necesar ca societatea Termica să fie „pe plus” atunci când are loc licitaţia.
Cea de-a doua variantă ar presupune un set mai amplu de măsuri, unul fiind într-adevăr şi cel al concedierii colective a circa 60 de persoane, deşi nu există încă un studiu sau o analiză care să arate precis dacă nu ar trebui chiar mai mulţi angajaţi să fie trimişi în şomaj sau poate mai puţini. Pe lângă concedierea colectivă, ar urma să fie aplicate şi alte măsuri cum ar fi cele de creştere a tarifului gigacaloriei, numai că şi în acest caz este nevoie de acordul Consiliului Local al municipiului Suceava. Deliberativul local a respins un astfel de proiect, iar la şedinţa de ieri au fost discuţii în contradictoriu pe această temă, cu reproşuri şi chiar referiri la o posibilă răspundere penală pentru cei care s-au opus. De partea cealaltă s-a spus că votul dat de Consiliul Local Suceava împotriva majorării preţului gigacaloriei era legat strict de considerente economice, nu de vreo intenţie a cuiva de a face ca Termica să nu poată participa la licitaţie. Oricum, cei de la Termica trebuie să obţină din nou licenţa pe serviciile de transport şi de distribuţie, licenţă care le-a expirat în vara anului trecut.
Astfel, ieri, pentru a clarifica mai multe aspecte cu privire la societatea de termoficare, s-a întrunit la Instituţia Prefectului Suceava, Comisia de Dialog Social la solicitarea Filialei Suceava a Blocului Naţional Sindical. Intâlnirea a avut drept scop analizarea revendicărilor salariaţilor de la Termica şi care vizează în special protecţia socială a salariaţilor cu ocazia unui eventual transfer al activităţii de termoficare în municipiul Suceava. Asta în condiţiile în care chiar şi dacă nu va putea participa la licitaţie, o parte din personal va fi preluat de noul operator, iar din ce a spus primarul Ion Lungu, săptămâna trecută, cam 140 de salariaţi ar fi cei care lucrează cu adevărat în termoficare şi pe care orice firmă va veni va fi obligată să îi preia.
De asemenea, s-a atins la şedinţa de ieri de la Prefectură şi problema acordării drepturilor salariale la zi, conform contractului colectiv de muncă, persoanelor care au fost disponibilizate, precum şi întocmirea unui program de reorganizare al SC Termica în vederea continuării activităţii de transport, distribuţie şi livrare a agentului termic. Pentru a putea să participe la licitaţia ce va fi organizată de primărie în vederea atribuirii serviciului public de transport, distribuţie şi furnizare energie termică, Termica trebuie să-şi reînnoiască licenţa de la ANRSC şi să implementeze un plan de reorganizare. Ei bine, tocmai acest plan ca fost cel de la care au pornit discuţiile cu privire la noi concedieri colective, după cum au arătat cei de la Blocului Naţional Sindical – filiala Suceava.
Reamintim că licenţa de la ANRSC a expirat pe 24 iunie 2013, iar de atunci se desfăşoară activitatea la această data în baza unei licenţe provizorii de un an. In contextul unor discuţii purtate în contradictoriu, administratorul judiciar precum şi conducerea Termica au precizat că în acest moment se lucrează la un Plan de Reorganizare judiciară în condiţiile prevăzute de Legea 85/2006 şi care va fi prezentat inclusiv sindicatului în luna februarie.
In ce priveşte plata salariilor compensatorii până în prezent s-au achitat 60% din salariile compensatorii prevăzute în contractul colectiv de muncă, urmând ca diferenţa netă de achitat de aproximativ două milioane lei să fie la dispoziţia foştilor salariaţi până la data de 31 ianuarie 2014. „In acest moment principala problemă cu care se confruntă SC Termica SA e stabilirea unui plan riguros de viitor, dacă se doreşte sau nu abordarea transportului şi a distribuţiei agentului termic, dar e clar ca pentru a participa la licitaţie va trebui să devină în mod sigur o societate suplă, dinamică care să facă faţă condiţiilor concurenţiale de pe piaţă. Decizia implementării unui astfel de plan stă în mâinile administratorului judiciar şi a conducerii societăţii. Indiferent cine va câştiga licitaţia şi va gestiona în viitor distribuţia agentului termic, sunt convins că aceasta se va face tot cu actualii specialişti pentru că ei sunt cei care cunosc cel mai bine reţeaua de distribuţie” a declarat prefectul judeţului Florin Sinescu.
De asemenea, primarul Ion Lungu a dat asigurări că în continuare municipalitatea suceveană va face tot posibilul ca să ajute societatea de termoficare în sensul asigurării plăţilor compensatorii şi a spus că două miloane de lei au fost alcoate luna asta şi urmează încă patru să fie alocate în acest sezon rece în contul subvenţiei pentru diferenţă de preţ. Cât priveşte o eventuală reluare a dezbaterii proiectului privitor la scumpirea gigacaloriei, primarul Ion Lungu a spus că va mai discuta cu grupurile de consilieri locali, dar a precizat că o decizie în acest sens ţine doar de Consiliul Local şi a evitat să se pronunţe cu privire la şansele ca un astfel de demers să aibă succes. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Șomuz Fălticeni s-a întors cu trei puncte din ultima deplasare din acest sezon

Șomuz Fălticeni s-a întors cu trei puncte de la Bacău, după ce a câștigat, vineri, …