Sunday , May 19 2024
Breaking News

Noi cazuri de rujeolă în județul Suceava

Nu trece o săptămână fără să mai apară câte un caz de rujeolă la nivelul județului nostru. Dacă la sfârșitul lunii septembrie, în județul Suceava erau confirmate 27 de cazuri de rujeolă, numărul acestora a ajuns în prezent la 32. Rata de vaccinare este de doar 60%, iar toți cei 32 de copii diagnosticați cu rujeolă nu au primit vaccin ROR 

 rujeola


Dacă la sfârșitul lunii septembrie, la nivelul județului Suceava erau confirmate 27 de cazuri de rujeolă, numărul acestora fiind într-o continuă creștere, în prezent sunt 32 de copii diagnosticați cu rujeolă, în ultimele șapte zile adăugându-se pe această listă încă un pacient. Numărul cazurilor înregistrate în acest an este mult mai mare în comparație cu cel de anul trecut. Ultimii pacienți diagnosticați sunt copii cu vârste de nouă, respectiv 11 luni și un an. De menționat că cei 32 de copii suceveni diagnosticați cu rujeolă nu au fost vaccinați împotriva acestei boli.
Chiar dacă la nivelul județului nostru nu au fost raportate decese sau complicații ale bolii, situația este una alarmantă deoarece rata de vaccinare este de aproximativ 60%, Ministerul Sănătății propunând o rată de 95% și în ultimele zile nu s-a constatat nicio îmbunătățire în această privință, părinții nefiind motivați să-și ducă micuții la cabinetele medicilor de familie pentru a fi vaccinați. In tot acest timp, însă, continuă să apară noi cazuri de rujeolă, în ultimele șapte zile în județul nostru fiind confirmat încă un caz. Reprezentanții MS doresc, prin Direcția de Sănătate Publică, o intensificare a acțiunilor de vaccinare și recuperare a copiilor nevaccinați, mai ales că procentul de vaccinare cu ROR în județul Suceava este atât de scăzut. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Suceava au confirmat în lunile trecute că în fiecare an scade dramatic numărul copiilor vaccinați în județ, cauza principală fiind, în opinia reprezentanților DSP, refuzul părinților, dar și discontinuitățile în aprovizionarea cu vaccin, responsabilitatea în acest caz fiind a Ministerului Sănătății. Acoperirea vaccinală era în anul 2009 în județul nostru de 94,3%, a ajuns în anul 2015 la 77,4%, pentru ca acum să fie de doar 60%. Limita de siguranță pentru menținerea imunității de comunitate, cea care îi protejează atât pe copiii nevaccinați sub un an, cât și pe cei mai mari și nevaccinați, este de cel puțin 80% din populația vaccinată.
Copiii neimunizați pot cauza focare epidemice. Intrarea în colectivitate poate fi condiționată de vaccinurile pe care le-a făcut copilul, iar măsura se aplică atât în școli, cât și în grădinițe, unde copilul ar putea răspândi rujeolă sau rubeolă. Părinții care refuză vaccinarea își asumă responsabilitatea pentru o eventuală îmbolnăvire a copilului, în schimb, în colectivitate sunt expuși la risc toți copiii. Dozele de vaccin împotriva rujeolei se administrează copiilor la vârstele de 11 luni, cinci ani, respectiv șapte ani. (C.R.)

Vezi si

Economii de un milion de euro pe an la energia consumată de Spitalul Județean, după implementarea unui proiect de reabilitare

Proiectul tehnic și indicatorii tehnico-economici pentru renovarea energetică a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. …