Friday , April 26 2024

Negocierea pentru concesionarea transportului şi distribuţiei apei calde şi căldurii va avea loc pe 7 august

PRIAMRUL Lungu 9 aprilie 2014 [800x600]


Negocierile pentru noul contract de concesiune al serviciilor de termoficare din municipiul Suceava vor avea loc pe data de 7 august. Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat că s-a ajuns la această dată, în urma parcurgerii etapelor prevăzute de legea serviciilor publice cu privire la licitaţia pentru delegarea acestui serviciu.
Afirmaţia cu privire la organizarea negocierilor directe pe data de 7 august a fost făcută, ieri, la o şedinţă a comisiei de dialog social care a avut loc la Prefectura Suceava. Discuţiile de la şedinţa respectivă s-au purtat cu privire la viitorul serviciilor de termoficare, problemele pe care le are în prezent societatea care produce energie termică – Bioenergy SRL, din cauza plăţilor foarte mici care s-au făcut şi a celor care mai trebuie făcute, a situaţiei societăţii Termica SA – aflată în insolvenţă şi viitorul salariaţilor.
Inevitabil, s-a ajuns cu discuţiile şi la cele două licitaţii organizate de Primărie ca să fie concesionat transportul şi distribuţia energiei termice, în sistem centralizat. Tot în aceste condiţii, reprezentantul societăţii Unicom Holding, cel mai mare creditor al SC Termica SA şi al cărui plan de reorganizare a fost depus şi aprobat de Tribunalul Suceava, a spus că societatea îşi menţine punctul de vedere în baza căruia este nevoie ca SC Termica să continue să furnizeze apa caldă şi căldura în oraş. In acest sens, s-a adus ca argument o adresă de la ANRSC, la care a făcut referire şi primarul Ion Lungu atunci când a cerut Consiliului Local să aprobe prelungirea temporară a contractului către Termica SA, şi în care se preciza că societatea în insolvenţă poate furniza energie termică atâta vreme cât contractul încheiat pe 30 de ani este valabil, chiar dacă şi-a pierdut licenţa.
Pe de o parte, cei de la Unicom au lăsat să se înţeleagă că trebuie în continuare să rămână societatea Termica în funcţiune pentru ca planul de reorganizare care a fost aprobat de Tribunal să fie pus în aplicare. O idee similară a avut-o şi Stefan Groza, directorul general al ACET SA Suceava – societate faţă de care Termica are un debit de peste 11 milioane de lei, conform căruia indiferent ce plan de reorganizare era aprobat de instanţă, dacă un alt operator va fi desemnat după 7 august, atunci planul de reorganizare întocmit de Unicom şi aprobat de Tribunal va fi valabil doar pe hârtie.
De partea cealaltă, primarul Ion Lungu a preferat să îşi menţină poziţia şi să fie în continuare procedura parcursă. El a cerut celor de la Unicom să înţeleagă că nu este adversarul lor şi că îşi doreşte să poată în continuare funcţiona Termica SA Suceava, dar cu condiţia ca planul de reorganizare să nu implice bugetul local. Astfel, după cele două licitaţii anulate pentru că nu s-au prezentat minim trei oferte eligibile, va urma negocierea directă doar cu societăţile care au depus oferte la una din cele două licitaţii.
Reamintim că la prima licitaţie care a avut loc în mai singura ofertă a fost depusă de Termica, iar la a doua care a avut loc pe 23 iunie a fost depusă o ofertă din partea SC Termica SA şi o alta din partea SC Thermonet SRL. Aceasta din urmă a fost înfiinţată pe data de 3 iunie, are sediul pe strada Energeticianului nr.6 şi are ca asociaţi pe cei de la Adrem Invest – acţionar semnificativ la SC Bioenergy – şi pe cei de la Elsaco Internaţional – societate care deţine pachetul majoritar de acţiuni la Elsaco Brunata şi care este principala firmă de repartitoare din oraş. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Aur sau argint? Suceveanca Lăcrimioara Perijoc s-a calificat în finala Europenelor de Box de la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc s-a calificat joi, 25 aprilie, în finala categoriei 54 kg a …