Monday , May 20 2024

Negocierea contractului de termoficare de la Suceava poate deveni studiu de caz pentru celelalte oraşe mari din ţară

PRIAMRUL Lungu 9 aprilie 2014 [800x600]

Primarul Ion Lungu a făcut, ieri, din nou apel la cetăţeni să îşi plătească restanţele la apă caldă şi căldură. Lungu a declarat că municipiul Suceava este printre primele oraşe din ţară în care problema termoficării se tratează cu seriozitate  

Intr-o conferinţă de presă organizată ieri, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a redescris pentru asociaţiile de proprietari şi, desigur, pentru sucevenii racordaţi la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic, modalitatea cea mai rezonabilă de a continua înţelegerea cu furnizorii Bioenegy, dar şi cu Thermonet, firmă care este acum în negocieri cu Primăria pentru preluarea activităţii de termoficare – distribuţia în fapt a căldurii şi apei calde către locuinţele racordate încă la sistemul centralizat de termoficare. Este vorba despre aproximativ 20.000 de apartamente.
Dincolo de cifre, primarul Ion Lungu a transmis că riscul ca sucevenii racordaţi la sistemul public de furnizare a agentului termic este foarte mare şi de aceea locuitorii din municipiul reşedinţă de judeţ, dar şi preşedinţii ori administratorii de asociaţii de proprietari să transmită cel mai corect mesaj: Nu se plăteşte, nu vor fi bani pentru plata utilităţilor în perspectiva sezonului rece care se apropie. “Anul acesta, Primăria Suceava îşi asumă, încă o dată, plata subvenţiei la energie termică pentru populaţie, oamenii urmând să plătească şi în iarna care va veni 185 de lei pe gigacalorie, deşi aceasta costă de două ori mai mult, Dar nu plata subvenţiei este rezolvarea problemei”. Primarul Ion Lungu a readus în discuţie faptul că se fac negocieri pe trei planuri între Primărie, Thermonet şi Termica şi a făcut un apel public ca participanţii la negocieri să nu se grăbească să furnizeze cu cea mai mare viteză presei rezultatele punctuale ale unor discuţii, pentru simplul fapt că există o oarecare clauză de confidenţialitate mai mult sau puţin explicită care ar trebui să protejeze astfel de negocieri, până la finalizarea lor.
Este însă cert – 4 milioane de euro trebuie să primească SC Termica SA. Aceeaşi sumă trebuie încasată de la sucevenii care nu şi-au plătit datoria la întreţinere şi au rămas cu restanţe. Aceeaşi sumă sau undeva pe aproape, trebuie să o vireze Termica către Bioenergy, firma care produce apă caldă pentru municipiul Suceava şi căldură în iarna care va veni. Primarul Ion Lungu a arătat că sunt deja solicitări de rebranşare din partea unor cetăţeni care anterior au încheiat socotelile cu Termica şi este sigur că numărul acestora va creşte. Dorinţa primarului Lungu este ca negocierile cu Thermonet, să se fina-lizeze în folosul cetăţenilor mai ales că la Suceava acest gen de negocieri pot fi interpretate în ţară, ca un punct de plecare pentru modul în care se vor gestiona ani întregi de acum încolo, sistemele de termoficare din ma-rile oraşe ale ţării, a căror edili aşteaptă deocamdată să afle modul în care la Suceava s-a clarificat această problemă. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Meci de Liga V-a întrerupt după o încăierare generală între jucători și spectatori

Cazul meciului dintre Polul Nord Brodina și Unirea Salcea va ajunge miercuri pe masa Comisiei …