Friday , April 26 2024

Lumânari aprinse în memoria evreilor deportati în Transnistria


Participan]ii la vernisajul expozi]iei documentare “Nu putem uita…”, dedicat\ Zilei Holocaustului, au aprins, mar]i, lumân\ri în memoria evreilor din jude]ul Suceava care au fost deporta]i în Transnistria.
Pre[edintele Comunit\]ii Evreie[ti din Suceava, profesorul Sorin Golda, a rostit o rug\ciune în aramaic\ (ebraica veche) pentru “mor]ii nevinova]i din lag\rele din Transnistria”. Golda a spus c\ prin aceast\ expozi]ie documentar\ se con[tientizeaz\, mai ales în rândul tinerilor, pericolul “urii f\r\ un suport real” care, din p\cate, înc\ mai exist\ [i ast\zi. El a mai spus c\, în prezent, în municipiul Suceava mai tr\iesc doar [ase supravie]uitori din cei care s-au întors din lag\rele din Transnistria.
Prezent la acest eveniment, pre[edintele Consiliului Jude]ean Suceava, C\t\lin Nechifor, a spus c\ Holocaustul reprezint\ una dintre “petele negre” ale civiliza]iei noastre ar\tând c\ participarea tinerilor [i liceenilor într-un num\r mare la vernisarea expozi]iei documentare este important\ întrucât ace[tia trebuie s\ înve]e istoria României [i cea mondial\.
Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a spus c\ Holocaustul este “o pagin\ a istoriei pe care ne-o asum\m” ar\tând c\ datoria administra]iei, a societ\]ii civile, este s\-i înve]e pe tineri, pe genera]iile care vin, s\ în]eleag\ ce este toleran]a [i s\ cultive acest spirit. El a subliniat importan]a Comunit\]ii Evreie[ti în dezvoltarea jude]ului Suceava.
Consulul general al Ucrainei în Suceava, Vasily Boecko, a declarat c\ ziua de 9 octombrie este una foarte trist\ ar\tând c\ [i Guvernul Ucrainei face tot posibilul ca evenimentele care au avut loc în cel de al doilea R\zboi Mondial s\ nu se mai repete niciodat\.
Expozi]ia documentar\ “Nu putem uita…”, dedicat\ Zilei Holocaustului, a fost organizat\ de Muzeul Bucovinei, în colaborare cu Serviciul Jude]ean Suceava al Arhivelor Na]ionale, ca în fiecare an, în fa]a Muzeului de Istorie din Suceava [i are ca scop crearea unui moment comemorativ pentru cei care au c\zut victime ale Holocaustului nazist, “un pios omagiu celor care, începând cu anul 1941, au pierit în ac]iunile de exterminare, pentru singura vin\ de a fi fost evrei”. În expozi]ie au fost incluse copii dup\ documente aflate în Arhivele Na]ionale ale Serviciului Jude]ean Suceava referitoare la evacuarea evreilor din comune [i internarea acestora în lag\re, precum [i ordine [i circulare, tabele, cereri, rapoarte, certificate, coresponden]\ referitoare la evacuarea evreilor din jude]ul Suceava [i la integrarea lor în lag\re de concentrare.
Potrivit organizatorilor, semnifica]ia zilei de 9 octombrie, denumit\ [i “Ziua Holocaustului”, este legat\ de începerea deport\rii evreilor de pe teritoriul României, în Transnistria, în anul 1941, ca urmare a planului Germaniei naziste [i a statelor aliate ei, de persecutare [i executare a evreilor. Transnistria fusese aleas\ ca o variant\ a lag\relor de internare din Polonia, urmând s\ fie locul de concentrare [i izolare a evreilor din România.
Vernisajul expozi]iei a fost urmat de vizionarea unor filme documentare cu privire la Holocaust. t

Vezi si

Aur sau argint? Suceveanca Lăcrimioara Perijoc s-a calificat în finala Europenelor de Box de la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc s-a calificat joi, 25 aprilie, în finala categoriei 54 kg a …