Friday , May 10 2024

Liceele particulare din municipiu- `ntre stigmatizare si performanta


Dac\ p=n\ de cur=nd afacerea liceelor particulare a fost una destul de prolific\, `n ultimii ani num\rul elevilor care opteaz\ s\ se `nscrie `n cadrul unui liceu particular stagneaz\ sau chiar urmeaz\ o pant\ u[or descendent\ N asigurarea unei baze materiale în conformitate cu standardele europene [i men]inerea costului [colariz\rii la acela[i nivel pe parcursul celor patru ani de studiu sunt unele din principalele argumente pe care mizeaz\ managerii institu]iilor preuniversitare private din municipiu

Calitatea actului educa]ional este frecvent contestat\ `n cazul liceelor particulare, acestea fiind considerate de mul]i, doar ca o ultim\ solu]ie pentru ob]inerea unei diplome de bac. Cu toate acestea, printre avantajele acestor institu]ii, se num\r\ clasele formate din pu]ini elevi, lejeritatea actului didactic [i dot\rile de ultim\ or\ ale institu]iilor.
~n mare parte, institu]iile [colare particulare din jude] (gr\dini]e, [coli gimnaziale [i licee) func]ioneaz\ pe baza unei autoriza]ii de încredere acordat\ de Ministerul Educa]iei, unele dintre acestea depun=ndu-[i documenta]ia în vederea ob]inerii acredit\rii. Asocia]ia {colar\ Cre[tin\ „Filadelfia”, Liceul Nr.1 [i Liceul „Virgil Madgearu” sunt singurele unit\]i preuniversitare particulare acreditate din jude].
Dac\ p=n\ de cur=nd, afacerea liceelor particulare a fost una destul de prolific\, `n ultimii ani num\rul elevilor care opteaz\ s\ se `nscrie `n cadrul unui liceu particular stagneaz\ sau chiar urmeaz\ o pant\ u[or descendent\.
“Am `nregistrat o evolu]ie foarte bun\ a num\rului de elevi p=n\ `n acest an. }in=nd cont c\ se impune plata anual\ a unei taxe de [colarizare, probabil din cauza climatului de austeritate financiar\, num\rul elevilor s-a diminuat cu circa 200. ~n prezent peste 600 de elevi urmeaz\ cursurile Liceului Particular “Virgil Madgearu”. Num\rul cadrelor didactice este de 16”, a declarat Gabriela Carpiuc, profesor de discipline economice `n cadrul liceului men]ionat.
În condi]iile în care sistemul românesc de înv\]\mânt de stat trece prin schimb\ri ce par c\ nu mai ajung la sfâr[it, unele avantaje oferite de [colile particulare precum asigurarea unei baze materiale adecvate în conformitate cu standardele europene, datorit\ autofinan]\rii [i men]inerea costului [colariz\rii la acela[i nivel pe parcursul celor patru ani de studiu, par a fi unele din principalele argumente pe care mizeaz\ managerii institu]iilor private din municipiu.
“~ntr-adev\r purt\m acest stigmat de [coal\ particular\, `ns\ `n cadrul acestor institu]ii de `nv\]\m=nt putem consemna avantaje pe care cu greu le putem reg\si `n [colile publice. Rela]ia elev- profesor este unul dintre avantaje, aceasta fiind mai mult o leg\tur\ de colaborare. Lucr=nd cu efective mici de elevi, actul didactic ia mai mult forma unor medita]ii”, a mai precizat Gabriela Carpiuc. “Frecvent ne confrunt\m cu reticen]a manifestat\ fa]\ de `nv\]\m=ntul particular din partea popula]iei, asta probabil din cauza imaginii nefavorabile conturate, de multe ori `n mod nejustificat”, a declarat Viorela Ma]ipiuc, directoarea Liceului “Virgil Madgearu”.
„Dot\rile de care dispun elevii sunt de ultim\ or\, num\rul calculatoarelor per elev fiind de trei ori mai mare dec=t `n cazul [colilor de stat”, a explicat Dan Loh\nel, manager general al Liceului Particular Nr.1 Suceava.
Scenariul este diferit `n cazul {colii Cre[tine “Filadelfia”, prima unitate de `nv\]\m=nt preuniversitar particular acreditat\ din cele trei din prezent.
„~n cadrul ciclului liceal la {coala Cre[tin\ Filadelfia sunt `ncadra]i circa 250 de elevi, efectivul acestora m\rindu-se considerabil de la un an la altul. ~n cadrul institu]iei noastre se poate vorbi de performan]\ la cel mai `nalt nivel, „Filadelfia” fiind o etichet\ favorabil\ pe care ne-am creat-o”, a declarat Magda Nichifor, directorul {colii Cre[tine Filadelfia. Admiterea `n cadrul institu]iei men]ionate se face luând în calcul o serie de calificative, fiind de altfel [i singura unitate [colar\ particular\ care solicit\ examen de admitere
N liceele particulare- `ntre business [i performan]\
Sunt cunoscute controversele st=rnite de subiectul intitu]iilor de `nv\]\m=nt preuniversitare private, adeseori consider=ndu-se c\ liceele particulare s-au specializat în culegerea celor care nu au prins loc la repartizarea computerizat\ din cadrul sesiunii de admitere. Nu de pu]ine ori, aceste institu]ii sunt consderate a fi gândite numai ca o afacere, unde costurile cresc prin angajarea unui personal nu foarte bine preg\tit [i mai ales prin accentul pus pe num\rul de „clien]i“ atra[i [i nu pe calitatea serviciilor. Reprezentan]ii liceelor particulare sucevene contracareaz\ aceast\ ipotez\ afirm=nd c\ cele mai multe cadre didactice din sistemul privat provin din rândul celor care au lucrat la stat iar în unele cazuri, acestea continu\ s\ predea at=t în [coli publice, c=t [i în unele particulare.
„Cei care au vrut s\ fac\ exclusiv business din aceast\ activitate, cu timpul au disp\rut. {i-au umplut buzunarele, nerespect=nd o serie de norme dar [i-au `ncetat activitatea. Cei care au pus accent [i pe calitatea activit\]ii pe care o coordoneaz\ `nc\ sunt pe pia]\”, a opinat Dan Loh\nel.
~n privin]a rezultatelor [colare, unii manageri suceveni recunosc faptul c\ pentru liceele private nu opteaz\ copiii supradota]i, `ns\ `nv\]\m=ntul particular asigur\ frecvent preg\tire suplimentar\ a elevilor de la frecven]\ redus\ în vederea particip\rii cu succes la concursurile [i examenele [colare.
Totodat\, managerii institu]iilor asigur\ c\ elevii au posibilitatea de a urma cursuri de practic\, lucru posibil printr-o serie de protocoale [i colabor\ri `ncheiate cu mai multe firme particulare [i b\nci din jude]ul Suceava.
Taxele de [colarizare impuse de c\tre institu]iile de `nv\]\m=nt preuniversitar private sucevene `ncep de la 1.500 de lei, unele dintre acestea oferind gratuitate pentru primul an sau pentru primii doi ani de studiu.
N majoritatea elevilor au peste 21 de ani
~n cadrul Liceului Particular „Virgil Madgearu” din cei aproximativ 600 de elevi, circa 450 dintre ace[tia au 21 sau peste 21 de ani. Scenariul este similar [i `n cadrul Liceului Nr.1 unde din cei 1.500 de elevi ai institu]iei, 1.400 au cu mult peste v=rsta unui licean obi[nuit, acesta fiind [i num\rul cursan]ilor `nscri[i pentru a urma forma de `nv\]\m=nt cu frecven]\ redus\.
Managerii institu]iilor apreciaz\ acest lucru ca fiind o [ans\ acordat\ celor care se afl\ la o v=rst\ mai `naintat\, de a-[i finaliza studiile.
Elevii suceveni care opteaz\ pentru înv\]\mântul particular se pot orienta c\tre {coala Cre[tin\ „Filadelfia”, Liceul Particular Nr.1, Centrul de Studii „{tefan cel Mare [i Sf=nt Bucovina” C=mpulung Moldovenesc, Liceul Economic „}ara de Sus” Vatra Dornei, {coala Cre[tin\ „Natanael” [i Liceul Particular „Virgil Madgearu”. Admiterea la un astfel de liceu se face, cu c=teva excep]ii, prin concurs de dosare. La nivel na]ional, exist\ în prezent circa 60.000 de elevi care urmeaz\ cursurile unei institu]ii preuniversitare private, `n total func]ion=nd 1.022 de institu]ii de înv\]\mânt privat preuniversitar, din care 261 acreditate [i 761 autorizate. (Adelina TALPALARIU)

Vezi si

O femeie și un bărbat în stare critică după un accident, transferaţi de la Suceava la Bucureşti cu un avion SMURD

Inspectoratul General de Aviaţie (IGAv) al MAI anunţă că a îndeplinit în premieră, joi, o …