Saturday , March 25 2023

Medicii legiști bucureșteni spun că moartea bebelușului Iustin după botezul la biserica din Zamca „a fost violentă”. Arhiepiscopia contestă raportul IML București

Cazul micuțului Iustin, care a fost botezat pe 31 ianuarie 2021, la Biserica Sf. Împărați Constantin și Elena din cartierul sucevean Zamca și a murit după ce a fost scufundat cu fața în sus în cristelniță ia o nouă turnură. Conform Libertatea, legiștii de la Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici au trimis expertiza lor către dosarul penal în care preotul sucevean este suspect că l-ar fi înecat pe bebeluș. Cazul a fost prezentat în premieră de Obiectiv de Suceava acum doi ani.

Medicii de la Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici din București au finalizat expertiza la începutul acestui an.

Legiștii suceveni Lăcrămioara Bălan și Alina-Emilia Horecica au finalizat un raport inițial după trei luni, în care au scris că moartea s-a datorat „insuficienței cardio-respiratorii acute, pe fondul unei pneumonii interstiţiale, precizând că pruncul era născut prematur, nevaccinat şi nedispensarizat”.

Acum, potrivit Libertatea, Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici (INML) a trimis către dosar concluzii care diferă de raportul celor de la Suceava. Astfel, trei legiști de la INML, dr. Corneliu Octavian Căpățână, dr. Filip Perde și dr. Ana Stroe, susțin că moartea bebelușului a fost una violentă. „Din coroborarea datelor de istoric, datelor medicale din actele medicale puse la dispoziție, cu cele ce reies din filmarea video de la momentul botezului, apreciem că moartea sugarului a fost violentă. Ea s-a datorat insuficienței cardio-respiratorii acute în evoluția encefalopatiei posthipoxice consecutivă aspirării de lichid (apă) în căile respiratorii”. Alte observații ale acestora: „În momentul submersiei sugarului în cristelniță, a intervenit aspirarea apei”, „Poziția sugarului la momentul submersiei a fost în decubit dorsal (cu fața în sus și cu burta în sus – n.r.) și reflexul de tuse nu a reușit să elimine întreaga cantitate de apă”.

Concluzia legiștilor este, citată de Libertatea: „Având în vedere timpul scurt care s-a scurs între momentul submersiei și momentul solicitării echipajului SMURD, apreciem că aspirarea apei face parte din lanțul tanatogenerator (n.r. – care a declanșat moartea)”.

Reamintim că pe 31 ianuarie 2021, micuțul Iustin, din Suceava, în vârstă de o lună și 16 zile, a fost botezat la Biserica Sf. Împărați Constantin și Elena din cartierul sucevean Zamca. Cazul a fost prezentat în premieră de Obiectiv de Suceava.

Un nou-născut de doar șase săptămâni a ajuns la Terapie Intensivă direct de la slujba de botez

Legiștii susțin că decesul bebelușului mort după botez ar fi fost cauzat de o pneumonie. Părinții contestă raportul. Reacția BOR

După ce a fost scufundat în apă, bebelușul, care plângea zgomotos, a tăcut subit. A intrat în stop respirator la scurt timp după ce a fost scos din cristelniţă.  Transportat de urgență la Spitalul Județean Suceava, unde a fost internat în ATI, copilul a murit în noaptea de 31 ianuarie spre 1 februarie. În cauză s-a deschis dosar penal, instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava.

Arhiepiscopia contestă raportul IML București

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a transmis, joi, un comunicat referitor la cazul bebelușului din Suceava care a murit acum doi ani, după ce a fost scufundat în cristelniță în timpul Botezului. Arhiepiscopia susține că raportul IML București este contradictoriu cu cel din Suceava, iar contestarea este normală în această situație și că ancheta nu este finalizată, deci nu se poate lua o decizie în cazul preotului.

Arhiepiscopia a mai spus că s-a transmis preoților ”o recomandare privind atenția sporită în cazurile în care pruncii au afecțiuni pe care părinții le fac cunoscute”:

Comunicatul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților:

Ca urmare a publicării raportului IML București referitor la motivul decesului bebelușului după botezul săvârșit la biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena” din cartierul Zamca, se impun următoarele precizări:
– întrucât raportul publicat de IML București este în contradictoriu cu cel de la Suceava, o contestație a raportului este un demers firesc, pentru a avea o constantă a concluziilor;
– ancheta nu este finalizată, motiv pentru care părintelui Alexandru Mazarache nu îi poate fi aplicată o decizie, alta decât de permisiune de slujire;
– ne arătăm sprijinul necondiționat față de familia pruncului decedat, ca datorie morală și firească, manifestată în relația credincios-Biserică;
– rânduiala săvârșirii Botezului nu a fost modificată, fiind transmisă preoților doar o recomandare privind atenția sporită în cazurile în care pruncii au afecțiuni pe care părinții le fac cunoscute.

În cazul în care se va decide în sensul vinovăției părintelui Mazarache, se vor impune procedurile canonice și statutare în vederea sancționării.

Pr. Alexandru Flavian Sava,
Biroul de presă al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților”.

 

 

Vezi si

Sucevean condamnat la un an și 10 luni de închisoare pentru conducere fără permis, prins la intrarea în țară, în Vama Petea

În dimineața zilei de 24 martie a.c., în jurul orei 07.15, în Punctul de Trecere …

One comment

  1. Popimea cu metodele lor ,träiesc incä in evul mediu