Thursday , May 23 2024

Legiștii susțin că decesul bebelușului mort după botez ar fi fost cauzat de o pneumonie. Părinții contestă raportul. Reacția BOR

Tatăl micuțului decedat în ianuarie, la 12 ore după botez, spune că va contesta în instanță raportul Seviciului de Medicină Legală,  întocmit de către doi medici, Lăcrămioara Bălan din Suceava și Alina-Emilia Horecica, din Bihor. Raportul îl exonerează pe preotul care a scufundat micuțul în cristelniță de orice răspundere. ”Poate că cei ce s-au grăbit să-l răstignească public pe preotul care l-a scufundat complet în apă pe bebelușul de câteva  săptămâni din Suceava, în timpul botezului, iar copilul a murit la spital, ar trebui să ofere o reacție a bunului-simț”, spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Familia copilului mort în luna ianuarie după slujba de botez a primit raportul Serviciului de Medicină Legală, conform căruia micuțul nu ar fi avut parte de o moarte violentă, decesul survenind în urma unei pneumonii.

Medicii legiști din Suceava au stabilit că decesul unui bebeluș, în ianuarie, la 12 ore de la botez, nu are legătură cu procedura din biserică și că acesta a murit ca urmare a unei probleme cardio-respiratorii, pe fondul unei pneumonii.

Practic, concluziile raportului medico-legal în cazul băiețelului de 6 săptămâni sunt favorabile preotului  Alexandru Mazarache, de la Biserica ”Sfinții Constantin și Elena” din cartierul sucevean Zamca.

Din concluziile raportului reiese că moartea a fost patologică, neviolentă, din cauza insuficienței cardio-respiratorii acute consecutivă sindromului de detresă respiratorie acută instalat pe fondul pneumoniei interstițiale, complicată în evoluție cu bronhopneumonie severă la un nou-născut prematur și nevaccinat.

Părinții copilului susțin că vor contesta în instanță acest raport, pentru că medicii legisti nu au pomenit nimic despre nefericitul eveniment de la slujba de Botez sau despre cantitatea de apă pe care medicii SMURD, sosiți la fața locului, au aspirat-o din plămânii micuțului. La Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava este deschis un dosar de urmărire penală pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.

Reamintim că băiețelul a ajuns în stop cardio-respirator la Unitatea de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Județean Suceava, direct de la slujba de Botez. Evenimentul, care se dorea a fi plin de fericire, s-a transformat într-o tragedie. Preotul care a oficiat slujba l-a băgat pe micuț cu totul în cristelniță, cu fața în sus, în poziție culcată, moment în care copilul a înghițit o cantitate mare de apă.

„Poate că cei ce s-au grăbit să-l răstignească public pe preotul respectiv înainte de pronunțarea rezultatelor oricărei anchete și au cerut, neștiind ce cer, schimbarea ritualului Botezului, ar trebui să ofere acum o reacție. O reacție a bunului-simț”, spune Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. Potrivit acestuia, un om, cleric sau nu, care trece printr-un „oprobriu public fără să fie vinovat”, merită gestul minimal al unei firești reabilitări. (C.R.)

Vezi si

Gheorghe Flutur, întâlniri cu alegătorii din trei zone ale orașului Rădăuți

 Președintele PNL Suceava, Gheorghe Flutur, a avut miercuri întâlniri cu electoratul în trei zone ale …