Sunday , December 4 2022

La “Pâinea Vieţii” din Broşteni stau 70 de copii, unitatea neavând nici măcar acreditare de funcţionare

Această Casă privată de copii are doar aviz de funcţionare pentru Centru de zi, pentru un număr de 11 copii. Din cei 70 de minori instituţionalizaţi, doar 21 sunt din judeţul Suceava. DGASPC Suceava a solicitat anchete sociale pentru fiecare copil în parte, pentru a se vedea dacă se justifică prezenţa în acest centru . De aici provine şi copilul de 11 ani, care şi-a fracturat coloana în timp ce culegea nuci în curtea unei angajate a centrului

copil


Aşa cum reiese din datele preliminare ale anchetei celor de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Casa privată de copii “Pâinea Vieţii” din Broşteni are în grijă un număr de 70 de copii, fără a avea însă documentaţia necesară în acest sens. “Nu au acre-ditare, au doar un aviz de funcţionare ca şi Centru de zi pentru 11 copii”, am aflat de la Cristian Adomniţei, director DGASPC Suceava. Acest centru a intrat în vizorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială, după ce în după-amiaza de joi, 23 octombrie, un grup de elevi de la Casa de Copii “Pâinea Vieţii” din oraşul Broşteni a fost luat de către o angajată, Cristina Ionescu, acasă la ea, unde i-a pus să culeagă nuci. Se pare că s-a rupt o creangă a unui copac, iar A. V. a căzut de la o înălţime de aproximativ doi metri, lovitura fiind atât de puternică încât copilul nu a mai putut să se mişte, rămânând ţintuit la pământ. S-a solicitat la numărul unic de urgenţă 112, un echipaj al Serviciului de Ambulanţă, care a ajuns în Broşteni şi a luat băiatul. Cu nişte dureri cumplite acesta a povestit ce s-a întâmplat şi cu lacrimi în ochi tot întreba personalul medical dacă se va face bine, repetând că nu-şi mai simte picioarele. Din declaraţiile personalului de pe Ambulanţă a reieşit că starea minorului a fost agravată de către cei care se aflau de faţă în momentul producerii tragediei, pentru că l-au mutat din locul în care căzuse iniţial, producându-i mai multe leziuni. Copilul în vâstă de 11 ani, folosit la muncile agricole de către un angajat al centrului în care era instituţionalizat, care a ajuns în stare gravă la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Suceava, a fost supus unei intervenţii chirurgicale la o clinică din Bucureşti. Acest lucru s-a întâmplat după ce copilul a mai trecut prin trei unităţi spitaliceşti de la accident şi anume pe la Spitalul Vatra Dornei, Spitalul Judeţean Suceava şi Clinica de Neurologie Iaşi. Copilul provine dintr-o familie dezorganizată din judeţul Botoşani, fiind instituţionalizat la Centrul din Broşteni împreună cu fratele său mai mare, în vârstă de 12 ani. Acasă, într-un sat din judeţul Botoşani locuieşte mama cu încă patru copii, proveniţi din două relaţii. Deşi părinţii băiatului nu şi-au vorbit de mult timp, se pare că această tragedie i-a adus împreună, aceştia călătorind împreună spre Bucureşti unde şi-au dat acordul în privinţa intervenţiei chirurgicale la care a fost supus băiatul lor. Medicii bucureşteni sunt rezervaţi în ceea ce priveşte şansele băiatului de a mai merge vreodată, iar din declaraţiile acestora a reieşit că perioada de recuperare va fi una lungă şi anevoioasă.
Centrul privat din Broşteni instituţiona-lizează 70 de minori dintre care doar 21 sunt din judeţul Suceava. Din acte reiese că aici stau în cursul zilei 11 copii care primesc o masă caldă şi beneficiază de o cameră unde îşi pot face temele pentru următoarea zi şi nicidecum 70 de copii care sunt sub supravegherea personalului 24 de ore pe zi. “Am analizat dosarul fiecărui copil în parte şi am cerut anchete sociale pentru a se vedea dacă se justifică prezenţa copiilor acolo. Pentru cei din judeţul Suceava, am trimis adrese primăriilor de unde provine fiecare copil iar pentru cei din afara judeţului, am contactat Direcţiile Generale de Asistenţă Socială din fiecare judeţ în parte. Vrem să vedem dacă nu este posibilă reintegrarea acestor copii în familiile din care provin”, a declarat Nicoleta Daneliuc, purtător de cuvânt în cadrul DGASPC Suceava.
Până se va clarifica statutul juridic al acestui centru, 70 de copii stau şi dorm aici fără a exista însă un cadru legal în acest sens, copii ce sunt folosiţi la muncile agricole de către cei care se presupune că ar trebui să-i îngrijească. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Călăreț rănit de un șofer băut, pe DN 18, la Ciocănești

Sâmbătă seara, la ora 17.32, un bărbat de 36 ani, din comuna Ciocănești, în timp …

7 comments

  1. daca ar fi fost sa fii platita dupa munca pe care o prestai tu,Carmen Rusu…..nu trebuia sa primesti salar niciodata…..asa ca multumeste-i domnului Director pt binele pe care ti la facut dandu-ti si tie un salar pe care nu il meritai.

  2. Doar cateva cuvinte as vrea sa-ti mai spun, Carmen Rusu. Cand Liviu si-a rupt mana, erai de serviciu si era la tine la grupa. Cand Ionut P. si-a rupt piciorul pe deal, tot tu erai de serviciu. Mai sunt si altele dar cred ca aceste doua aspecte sunt cele mai elocvente. Intrebarea mea este: atunci cine a fost vinovat? Si ce sanctiuni ai primit tu de la domnul Director al caminului? Nici o sanctiune. Daca te-ar fi sanctionat atunci, acum ti-ai fi vazut de treaba si nu ai mai fi comentat la adresa dumnealui.

  3. eu nu am luat de la copii nimic ei veneau si ma rugau sa primesc ceva iar eu tot timpul leam dat baniii pe ce am primit puteti intreba copiii cand am descultat eu un copil / sau am luat ceva de la el inteleg ca aruncati cu noroi acum dar asta este adevaru …in al 2 lea rand fata nu este abandonata este in locuinta mea in orasu bistrita si intretinuata de mine se poate verifica totul ,,eu imi vad barna nasului altfel nu as ramane nepasatoare la faptul cum ati aruncato pe ana buhnila din acel camin fara un motiv serios ,,,eu ce argumentez pot si dovedi au venit parinti copiilor de multe ori si miau spus nu sunt buni papuci ce ia primit te rog da mi banii sa i cumpar altiii iar eu le dadeam informativa si dupa aia faceti argumentatii ,,,adevarul doare tot timpul ,,,ar trebui sa judecati adevarat nu cu minciuni cum ati facut tot timpul ,,,,daca este cum spu eti ca am descultat copiii eu am o singura marime ce as fi facut cu atatia papuci cu marimi diferite ?de multe miam schimbat hainele cu acei copii pt ca ei ma rugau sa facem schimb dar nu cum spuneti dvs am dat lucrurile mele noi pe seco legatura cu ei ,,,,,,oare acesti copii mar contacta daca as fi facut cum spueti dvs ??se vede cat de importanti sunt copiii in acel camin eu nu am trait de pe spatele lor cum traiesc altiii nu mam imbogatit din acel camin cum sau imbogatit altiii eu miam castigat painea cinstit ,,,,as vrea sa stiu la care copil iam luat eu papuci silam lasat descult ???cum afirmatii dvs ,,,,,eu nu am jignit pe nimeni doar am spus adevarul imi pare rau pt andrei si sunt dezamajita pt cum aruncati vina asupra lui ,,,este un proverb mortu tot timpul este vinovat

  4. De ce nu spune cum descalta pe copii de pantofi ghete ce aveau mai bune si le dadea ce i mai rau sau sa spuna sfinta cum sia abandonat fata si a plecat in germania si sa maritat culmea cu unul care venea la camin cu ajutoare sati fie rusine carmen rusu acolo ai cistigat o bucata de piine ai iutat de unde ai plecat,acolo ai trait cind ai avut probleme cu fostul tau sot si toate colegele teau compatimit inclusiv conducera impr. cu dnul Ad.careeste un om mare poate o sa mai vii la piine vietii atunci iti va fi inapoiata ciocolata inapoi si….multumiri pt jignirile aduse fostelor tale colege.

  5. Cum bine ai spus, Carmen Rusu, sortai chiloti si soseste, care erau second hand, insa ceea ce luai acasa din cadourile pe care le primeau copiii erau lucruri noi, cu etichete. Cred ca ar trebui sa iti vezi barna din ochiul tau, nu paiul din ochiul vecinului. E un indemn biblic la care ar trebui sa meditezi profund.

  6. in acel camin am lucrat si am continuat sa vin cu prietenu meu din germania sa ajutam dar am avvut ca de obicei multe surprize am sa va spun cateva in timp ce dadeam ciocolata la copiii o angajata a venit si sa servit fara bun simt desi i sa spus sa astepte pana ce se da la copiii si daca va ramane va primi si personalu la care ea s a enervat si a spus ca ea nu culege ce ramane si a venit la mine nervoasa si a strigat ca de ce nu iam dat ciocolata eu ma aflam in cabinetu medical sortam cu asistenta niste chiloti ,sosete ce am dus cu dieter rois din germania ,,lam sunat pe director si iam spus ce sa intamplat si nu a luat nici o masura este normal sa spui ca ajuti copiii cand tu nu iei masuri asupra personalului ,,,,eu sunt de 3 ani plecata de acolo imi pare rau de andrei ca este un copil fara putere ca sa se apere nu ar trebui sa lasati sa se intample incontinuare aceste lucru

  7. tragica situatie.In timp ce in Romania 70 000 de copii sunt abandonati in orfelinate,clasa politica fura 12 000 de ha de paduri si terenuri pt copiii lor.Deci in Romania doar copiii functionarilor trebuie sa aiba o viata decenta,copiii celorlalti romani trebuie sa moara de foame si sa locuiasca in orfelinate.. Si tot voi i votati pe cei ce aduc saracia si distrug valorile