Sunday , May 26 2024

Kamikaze de Bucovina: selfie cu ursoaica și puii ieșiți după mâncare

16 jandarmi și 7 polițiști au fugărit ursoaica și cei doi pui care terorizau localnicii de la Câmpulung Moldovenesc. Demersurile privind aprobarea relocării ursoaicei au fost inițiate. Din 24 de atacuri ale animalelor sălbatice la gospodăriile din zona de munte, 22 au fost ale urșilor. Estimări ale experților, citate de prefectul Mirela Adomnicăi, arată că numărul exemplarelor de urs este aproape dublu față de maximul recomandat

Ursoaica care dă târcoale caselor din periferia Câmpulungului, căutând de mâncare pentru cei doi pui, continuă să dea bătăi de cap autorităților sucevene. „Ne confruntăm încă cu prezența acelei ursoaice cu doi pui la Câmpulung Moldovenesc care creează, cel puțin din prisma siguranței publice, probleme pentru populația municipiului”, a spus, ieri, în conferință de presă, prefectul Mirela Adomnicăi. Ea a precizat că, din păcate, cazul ursoaicei a devenit un fel de atracție pentru tinerii teribiliști. „Au fost două atenționări pe Ro Alert, prin care am aten­țio­nat populația că este prezentă ursoaica în oraș și să nu iasă oamenii pe străzi pentru a nu se expune pericolului, mai ales că, din relatările instituțiilor, au existat situații în care oamenii s-au expus pericolului dorind să facă selfie cu ursoaica, nerea­lizând gravitatea situației”, a explicat prefectul Mirela Adomnicăi. Asta în vreme ce până acum nu mai puțin de șapte intervenții cu polițiști și jandarmi au fost făcute ca să fie alungată ursoaica. „Am făcut până acum, este intervenția imediată pentru gonirea ­a­nimalelor din zona de intravilan. În perioada 21 iunie – 4 iulie am avut în total 7 intervenții cu echipaj mixt format din jandarmi și polițiști, practic vorbim de 23 de persoane alocate pentru aceste intervenții -16 jandarmi și șapte polițiști și nouă mijloace auto”, a declarat prefectul Mirela Adomnicăi.

Pentru intervenție pentru relocare sau recoltarea ursului se poate face doar de Direcția de biodiversitate din Ministerul Mediului și că s-au făcut demersurile necesare din partea administratorului fondului cinegetic, AJVPS Suceava și a Consiliului Local Câmpulung Moldovenesc. Potrivit prefectului, abia marți autoritățile locale au început să parcurgă pașii necesari, iar miercuri, AJVPS Suceava a făcut demersuri la APM pentru ca această instituție să transmită solicitarea Ministerului Mediului. Mirela Adomnicăi a menționat că dosarul a fost constituit și urmează să fie trimis spre avizare Ministerului Mediului și că până se va lua o decizie se vor continua acțiunile de gonire ale ursoaicei. „Astăzi (joi, 4 iulie – n.red.) avem dosarul complet la nivel de APM în sensul în care avem procesul verbal de evaluare a tuturor pagubelor de la nivelul municipiului Câmpulung întocmit de către Garda Forestieră și înaintat la Ministerul Mediului, avem primită solicitarea de la gestionarul fondului cinegetic, AJVPS și avem întocmit punctul de vedere comun al APM și Gărzii de Mediu acestea fiind piesele obligatorii la dosar pe care astăzi îl trimitem la Ministerul Mediului mai exact la Direcția pentru Biodiversitate solictând fie relocare fie recoltare

În Câmpulung Moldovenesc au fost distruși mai mulți stupi, pagube fiind de 3600 de lei, și au fost ucise cinci capre. Acestea chiar în seara zilei de miercuri spre joi. Din 24 de atacuri ale animalelor sălbatice la gospodăriile din județul Suceava, 22 au fost ale urșilor. Prefectul Mirela Adomnicăi a prezentat, într-o conferință de presă, o situație a Gărzii Forestiere transmisă și discutată la ultima ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (structură prezidată de prefect) din care rezultă că urșii au ucis 16 bovine și 2 ovine și au distrus mai mulți stupi de albine. Cazurile s-au înregistrat la Pojorîta, Moldovița, Panaci, Iacobeni, Sadova, ­Bro­dina și Câmpulung Moldovenesc. „Din informarea pe care am solicitat-o de la Garda Forestieră, care are compentența pentru a evalua și solicita despăgubiri pentru pagubele înregistrate ca urmare a prezenței acestor animale sălbatice: urs, râs și lup”, a explicat prefectul județului Mirela Adomnicăi. Garda Forestieră Suceava a solicitat Ministerului Mediului acordarea de despăgubiri în valoare de peste 62.000 de lei pentru pagubele produse în gospodării de către animalele sălbatice, în perioada 27 martie-3 iulie. De asemenea, conform situației prezentate prefectului de Suceava la ședința CJSU, un râs a omorât un vițel – cazul fiind la Broșteni, iar un lup a ucis o oaie – acest caz fiind la Panaci. Mirela Adomnicăi a precizat că ursul și lupul sunt specii strict protejate și pentru o intervenție privind recoltarea sau relocarea acestora, trebuie parcurse o serie de etape, iar intervenția se poate face numai cu aprobarea Direcției pentru Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului.

În județul Suceava, conform declarațiilor prefectului Mirela Adomnicăi care a citat din estimările făcute de specialiști, efectivele de urs sunt estimate la 590 de exemplare în condițiile în care limita normală este de 300. Totuși, Mirela Adomnicăi a precizat că, din discuțiile purtate cu omologii ei din alte județe, situația de la nivelul județului Suceava nu este atât de gravă pe cât este la Prahova, Brașov, Harghita și Covasna. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Gheorghe Șoldan: Suceava are nevoie de un primar precum Vasile Rîmbu

Deputatul Gheorghe Șoldan, candidatul PSD la conducerea Consiliului Județean Suceava, și Vasile Rîmbu, candidatul social-democraților …