Saturday , May 18 2024

Inspectorii DSV au închis restaurantul “Cina” după spitalizarea a 21 de turiști din Târgu Mureș

Analizele de laborator au confirmat, în alimentele servite de turiștii din Târgu Mureș, existența stafilococului auriu. Tot stocul de produse alimentare a fost dirijat spre incinerare 

Inspectorii din cadrul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au sistat activitatea restaurantului “Cina” după ce rezultatele analizelor de laborator au confirmat că din cauza mâncării livrate de această unitate, 21 de turiști din Târgu Mureș au ajuns la spital. După cum v-am informat și în numerele precedente, mai mulți copii și adulți din Târgu Mureș au ajuns duminică la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Suceava, acuzând dureri stomacale, vărsături și diaree. Atât reprezentanții Direcției de Sănătate Publică, cât și cei ai Direcției Sanitar-Veterinare au demarat o anchetă pentru a vedea ce s-a întâmplat și ce anume le-a pus turiștilor sănătatea în pericol.
Potrivit informațiilor furnizate de DSP Suceava, la UPU Suceava au fost consultați zece copii și 11 adulți care prezentau stare de rău, greață, vărsături. Adulții au povestit că, duminică dimineață, la micul dejun, au mâncat ouă, șuncă și cașcaval.  Din verificările efectuate, a reieșit că cina și micul dejun consumate de grupul de turiști din Târgu Mureș au fost asigurate de restaurantul “Cina”, care a livrat alimentele fără a avea însă autorizație pentru a desfășura activitate de catering. O comisie din cadrul DSP Suceava a verificat atât unitatea de cazare, cât și restaurantul care a livrat masa turiștilor și a recoltat probe epidemiologice în scopul depistării cauzei toxiinfecției alimentare. Motelul Western a fost amendat de inspectorii sanitari cu suma de 1.300 de lei pentru condiții precare de igienă, în timp ce restaurantul “Cina” a primit o amendă în valoare de 2.000 de lei. Aici s-a constatat că personalul nu este cu analizele medicale la zi, după cum prevede legislația în vigoare, nu existau probe din  materia primă folosită la prepararea mâncării, iar condițiile de igienă sunt mult sub standardele cerute.
Tot cu suma de 2.000 de lei au fost amendați administratorii restaurantului “Cina” și de către inspectorii sanitar-veterinari. Au fost recoltate opt probe epidemiologice care au confirmat în cașul de oaie prezența unui stafilococ periculos. Este vorba despre stafilococul coagulaza pozitiv, cunoscut și sub denumirea de stafilococul auriu. Acesta poate produce infecții periculoase care pot duce până la septicemii. “Am închis activitatea la acest restaurant, iar toate produsele alimentare pe care le-am găsit în stoc au fost dirijate spre incinerare”, am aflat de la medicul veterinar Vasile Semeniuc, purtător de cuvânt al DSV Suceava. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Șomuz Fălticeni s-a întors cu trei puncte din ultima deplasare din acest sezon

Șomuz Fălticeni s-a întors cu trei puncte de la Bacău, după ce a câștigat, vineri, …