Monday , April 29 2024

Inşelăciunile prin metoda „accidentul” nu mai ţin la suceveni

Zilele trecute, nu mai puţin de cinci tentative de înşelăciune prin această metodă au avut loc pe raza judeţului Suceava. Cele cinci persoane contactate de falşi medici, procurori sau avocaţi nu au dat curs „ofertelor”, economisind undeva la 60.000 de euro

metoda accidentul [800x600]

Poliţiştii atrag atenţia asupra faptului că, în urma investigaţiilor desfăşurate de poliţiştii judiciarişti, au fost obţinute date şi informaţii cu privire la creşterea gradului de risc victimal în ceea ce priveşte înşelăciunile prin metoda „accidentul”.

Având în vedere apropierea minivacanţei de Paşte, poliţiştii au intensificat măsurile operative pentru preîntâmpinarea şi descurajarea înşelăciunilor prin diverse moduri de ­o­perare. Din cercetările făcute, s-a constatat o intensificare a activităţii infracţionale pe acest segment, în ultimele zile la nivelul judeţului fiind semnalate mai multe tentative de înşelăciune. Din fericire, persoanele au dat dovadă de responsabilitate şi au refuzat să dea curs solicitărilor de a plăti sume de bani, „economisind” astfel circa 60.000 de euro, sume care fuseseră solicitate telefonic.

La data de 3 aprilie 2018, Poliţia municipiului Vatra Dornei a fost anunţată prin 112 de către un bărbat despre faptul că socrii săi care locuiesc în municipiul Vatra Dornei au fost victimele unei tentative de înşelăciune prin metoda „accidentul”. În urma verificărilor făcute de poliţişti şi cu ocazia audierii persoanelor implicate s-a stabilit faptul că cei doi soţi de 65 de ani locuiesc în municipiul Vatra Dornei şi au o fiică care locuieşte în Franţa împreună cu familia. In momentul de faţă, soţul fiicei sale este venit în România, pentru rezolvarea unor ­pro­bleme.

În seara de 3 aprilie a.c., în jurul orei 23.20, au fost contactaţi telefonic de o femeie care s-a recomandat ca fiind fiica familiei şi a menţionat faptul că a provocat un accident rutier şi persoana accidentată are nevoie de o operaţie. În continuarea convorbirii a intervenit un bărbat care s-a recomandat ca fiind avocatul din oficiu al fiicei sale şi i-a solicitat suma de 10.000 de euro. Persoana vătămată i-a spus telefonic că nu are o sumă atât de mare, ci doar suma de 20.000 de lei. Individul i-a spus să pregătească banii, întrucât un mediator se va deplasa la adresa de domiciliu pentru a-i prelua. Bătrânii şi-au sunat între timp ginerele, care le-a spus că cele relatate nu sunt reale, ulerior luând legătura şi cu fiica lor. În acest caz a fost întocmit un dosar penal faţă de autori necunoscuţi sub aspectul săvârşirii tentativei la infracţiunea de „înşelăciune”.

Tot la data de 3 aprilie 2018, la ora 21.50, Poliţia municipiului Suceava a fost anunţată prin 112  de către o femeie de 66 de ani din localitate despre faptul că, în aceeaşi seară, a fost apelată telefonic de persoane necunoscute care au încercat să o înşele prin metoda „accidentul”. Reclamanta a fost contactată pe telefonul fix de un bărbat care s-a recomandat a fi medic la Spitalul de Urgenţă, ocazie cu care i-a spus că fiul său a fost implicat într-un accident rutier grav, soldat cu victime omeneşti. Pentru ca femeia accidentată să fie operată ar fi necesară obţinerea unei tije metalice şi a unei cantităţi de sânge pentru efectuarea unei transfuzii, totalizând suma de 18.000 de euro. Cum suceveanca a precizat că nu are bani în apartament şi nu crede cele relatate, interlocutorul a închis telefonul, întrerupând convorbirea. Persoana vătămată şi-a dat seama că este victima unei tentative de înşelăciune, dat fiind faptul că fiul său a fost apelat telefonic şi a relatat că nu a fost implicat în vreun accident rutier. În acest caz a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „tentativă de înşelăciune”.

In aceeaşi zi, la ora 04.44, Poliţia municipiului Fălticeni a fost anunţată prin 112 de o bătrână de 80 de ani, din localitate, despre faptul că în dimineaţa de 3 aprilie 2018, pe la ora 03.35, a primit un telefon în care i se spunea că nepoata sa a avut un accident. În urma primelor verificări făcute de poliţişti s-a constatat faptul că femeia se afla la domiciliul ei când, în jurul orei 03.35, a primit un apel pe telefonul fix de la o tânără care s-a prezentat ca fiind nepoata sa din Anglia şi care i-a spus că a avut un accident de maşină şi că are nevoie de 10.000 de euro pentru operaţie. Ulterior, din cauză că bătrâna era suspicioasă, apelanta a întrerupt convorbirea. Ea a luat legătura cu nepoata ei din Anglia, care i-a spus că totul este în regulă şi nu a păţit nimic. Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii tentativei de „înşelăciune”.

La data de 2 aprilie 2018, la ora 22.22, Poliţia municipiului Suceava a fost anunţată prin 112 de o femeie de 67 de ani, din localitate, despre faptul că, pe la ora 21.45, a fost sunată pe telefonul fix de un bărbat care s-a recomandat a fi medic la Spitalul de Urgenţă, ocazie cu care i-a comunicat faptul că fiica ei a fost implicată într-un eveniment rutier grav, soldat cu victime omeneşti. Pentru ca femeia accidentată să fie operată este necesară obţinerea unei tije metalice  şi a unei cantităţi de sânge pentru efectuarea unei transfuzii, totalizând suma de 15.000 de euro.

Femeia şi-a dat seama că este victima unei tentative de înşelăciune deoarece fiica sa este plecată din ţară.

La aceeaşi dată, la ora 23.40, Poliţia municipiului Suceava a fost anunţată prin 112 de către o bătrână de 76 de ani, localnică, despre faptul că a fost contactată pe telefonul fix de un bărbat care s-a recomandat a fi procuror, care i-a spuscă fiica ei a fost implicată într-un accident rutier grav, soldat cu victime omeneşti. Pentru ca situaţia să fie soluţionată favorabil, în sensul că fiica ei nu va fi arestată pentru fapta comisă, este necesară o sumă mare de bani. Persoana vătămată i-a transmis interlocutorului faptul că în casă nu are bani, însă îi poate oferi bijuterii din aur. La un moment dat bătrâna a solicitat să discute telefonic cu ginerele ei pentru a vedea care este situaţia, iar interlocutorul i-a transmis acesteia că se află la poliţie pentru declaraţii. Din motive necunoscute, interlocutorul a închis telefonul, întrerupând convorbirea.

Ulterior, bătrâna a contactat-o telefonic pe fiica sa, care i-a infirmat aspectele menţionate. A fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii tentativei de „înşelăciune”.

Metoda „accidentul” reprezintă schema prin care un necunoscut, care de obicei se dă drept avocat, medic, poliţist sau amic, contactează telefonic rudele unei persoane despre care povestesc că a fost implicată într-un accident rutier grav sau o ilegalitate şi că rudele respective trebuie să plătească urgent victimelor accidentului o anumită sumă de bani pentru eliberarea rudei din arest sau pentru a o scăpa de la închisoare (de obicei fiul celor apelaţi telefonic). (Dănuţ ZUZEAC)

 

Vezi si

Trei mențiuni pentru elevii suceveni, la Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română

Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română, clasele IX- XII, a fost organizată de Inspectoratul …