Thursday , May 16 2024

Inainte de a le prelua prin familia sa, primarul de Ipoteşti a lăsat de izbelişte imaşurile din sat vreme de doi ani

ipotesti imas 1

Oamenii din comuna vecină Sucevei reclamă că `n doi ani, pană când Dumitru Corjuc şi familia şi-a făcut asociaţie de crescători de animale, nu s-a încasat niciun leu chirie pe cele 180 de hectare de imaşuri şi niciun eurocent în contul subvenţiei pentru pajişti oferită de UE prin APIA. Dacă cineva s-ar fi gândit să se preocupe de obţinerea acestor bani, vistieria comunităţii ar fi fost mai bogată cu peste 2,3 miliarde de lei vechi

 
 
Timp de doi ani, cele 180 de hectare de izlazuri ale comunei Ipoteşti au fost lăsate de izbelişte. Nici crescătorii de animale nu au plătit chirie pentru folosirea lor, nici subvenţii de la APIA nu au fost încasate pentru că nu le-a cerut nimeni. Vina este direcţionată de către consilierii locali ai comunei către primarul Dumitru Corjuc care în 2011 şi 2012 nu a fost preocupat de această problemă iar la începutul anului 2013 şi-a făcut asociaţie de crescători de animale cu familia extinsă – nevasta, băiatul – Ioan Corjuc, nora – Oana Liliana Corjuc (secretara Primăriei, n.r.) şi alţi apropiaţi, cer=nd acceptul consiliului local pentru concesionarea pe o perioadă de 49 de ani a izlazului comunal. ~n primă instanţă, aleşii locali au fost de acord dar când s-au luminat la minte, în luna februarie a.c., au decis că solicitarea primarului este totuşi lipsită de măsură şi într-o nouă şedinţă au votat abrogarea precedentei hotăr=ri, prin care familia Corjuc, prin “Asociaţia pentru Dezvoltarea Agriculturii în comuna Ipoteşti, Judeţul Suceava” şi Ilie Hostiuc, un consilier local apropiat familiei conducătoare a comunei de lângă Suceava, prin Asociaţia crescătorilor de animale “{oimul aproape că puseseră mâna pe cele 180 de hectare din izlazul Ipoteştiului, invocând prevederile legii 214/2011 pentru organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor, la care însă nici până astăzi nu au fost publicate normele de aplicare. Interesant este că cei mai vehemenţi consilieri care s-au răzgândit la şedinţa din martie şi au votat revocarea hotărârii precedente sunt membri ai PDL, partid pe listele căruia Dumitru Corjuc a câştigat alegerile din iunie 2012, dar şi consilierul preşedinte al Asociaţiei “{oimul”, Ilie Hostiuc.
Supărat pe aceştia, primarul Dumitru Corjuc a dat în judecată Consiliul Local al comunei Ipoteşti, Tribunalul Suceava urmând să stabilească un prim termen de judecată, zilele următoare.
Reluăm prima informaţie, adăugând că în cei doi ani – 2011 şi 2012 în care familiile Corjuc şi Hostiuc au răscopt afacerea cu pajiştile, în comuna Ipoteşti nu s-a încasat de la crescătorii de animale niciun leu chirie pentru păşunat dar nici de la Uniunea Europeană, prin intermediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava nu a intrat măcar un eurocent în comuna care până nu de mult, tocmai datorită spiritului întreprinzător al gospodarilor era supranumită “Ipotexas”. Un calcul sumar relevă faptul că în cei doi ani de lipsă de dorinţă în a fructifica în interes public oportunităţile oferite de Uniunea Europeană, s-au pierdut în total 54.000 de euro, adică 2,32 miliarde de lei vechi. ~n plus, nimeni nu s-a ocupat de gospodărirea acestor imaşuri unde anual trebuie să se intervină prin activităţi de întreţinere.
 
Istoricul afacerii cu imaşuri a familiei Corjuc şi companiacorjuc primar prelucrat2
La începutul anului acesta, primarul comunei Ipoteşti, Dumitru Corjuc, beneficiind şi de o majoritate importantă în Consiliul Local, un viceprimar ce aparţine aceleaşi structuri politice – PDL, un consilier local doritor să parvină şi un tânăr fiu pus pe treabă, au pus pe ordinea zi a CL Ipoteşti un proiect de hotărâre prin care două asociaţii agricole, una denumită “{oimul” iar o alta, apaţinând “Asociaţiei pentru Dezvoltarea Agriculturii în comuna Ipoteşti, Judeţul Suceava” aparţinând familiei Corjuc, prin fiul primarului – Ionuţ Corjuc, au propus consilierilor locali acceptarea unui proiect de hotărâre să preia în concesiune, pentru 49 de ani toată suprafaţa de păşune a comunei Ipoteşţi.
La o primă şedinţă, consilierii locali au votat pentru această concesiune, fără să îşi dea seama că un asemenea vot vizează mii de oameni, crescători de animale din Ipoteşti care le-au acordat încrederea şi atunci când au aflat că în Consiliul local s-a votat pentru ca imaşul comunal să fie preluat de familia primarului Corjuc şi de o asociaţie aparţinând unor consilieri locali, s-au revoltat.
Cele câteva mii de locuitori ai comunei Ipoteşti, care trăiesc din agricultura de subzistenţă şi din creşterea animalelor, i-au luat la întrebări pe consilierii locali care au votat, prima dată, pentru alocarea suprafeţei de 180 de hectare de teren care să fie preluate de cele două asociaţii care s-au constituit şi au beneficiat de un prim vot favorabil.
La Consiliul Local al Primăriei Ipoteşti a fost reluat votul iar a doua oară, în ziua de 8 februarie a.c., hotărârile anterioare au fost abrogate, din cei 15 consilieri locali, zece votând împotrivă. Legal, situaţia este complicată fiindcă primarul comunei Ipoteşti, Dumitru Corjuc, ca orice primar şi tată de fiu, a depus la Tribunalul Suceava, la Secţia de Contencios Administrativ, o cerere de chemare în judecată a Consiliului local Ipoteşti, prin care să se dispună “obligarea autorităţilor adminstrative la emiterea actului administrativ constând în adoptarea unei hotărâri privind organizarea licitaţiei în vederea concesionării pajiştilor comunale, asociaţiilor şi organizaţiilor legal constituite”.
Islazurile care au rămas pe teritoriul comunei Ipoteşti sunt disipate în mai multe sate. Pe acestea locuitorii scot la păşunat animalele, aşa cum au făcut vreme de zeci de ani. Cam 6000 de oi, 300 de vite, sute de capre sunt scoase zilnic la păscut pe islazurile din satele comunei Ipoteşti. Când au aflat că pajiştile comunei vor fi preluate în concesiune de familia primarului şi de cea a unui consilier local, oamenii s-au revoltat. “Primarul, cu toată familia are cel mult 20 de vite. Consilierul Hostiuc nu are decât nişte capre, maxim 70. Noi creştem animale de zeci de ani, pentru a ne asigura viaţa de zi cu zi. Ce vom face de acum încolo – să plătim chirie la primar?”. La 180 de hectare pajişti în comuna Ipoteşti, doar subvenţia primită de la UE poate să însemne o afacere bună petru cele două asociaţii care doresc să pună mâna pe islazuri. O medie totală de 27.000 de euro anual. Cel puţin 100.000 de euro în cinci ani, fără a ma ţine cont de faptul că cele două asociaţii pot să facă contracte de subînchiriere cu adevăraţii crescători de animale din localitate. Un răspuns dat de prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, în acest diferend, este ambiguu. “Modul în care se administrează domeniul public şi privat al localităţii reprezintă o atribuţie a consiliului local, condiţie în care, în prima şedinţă de consiliu local veţi lua măsurile necesare pentru adoptarea hotărârii privind administrarea pajiştilor comunale (…) ~n caz contrar prefectul judeţului Suceava va formula şi introduce acţiune în instanţa de contencios administrativ, prin care va solicita acesteia să pronunţe o hotărâre prin care să fiţi obligaţi a vă exercita această atribuţie”. Cum primarul Corjuc i-a dat deja în judecată pe consilieri, ameninţarea cu instanţa formulată de prefect a rămas pe planul doi. (Neculai RO{CA)

Vezi si

Lucian Harșovschi acuză PSD că a lipit mai multe afișe decât permite legea și că i-au fost acoperite afișele

Viceprimarul Lucian Harșovschi, candidatul PNL pentru Primăria municipiului Suceava, a semnalat miercuri, într-un scurt mesaj …