Friday , April 26 2024

Il mai ştiţi pe Iane, verdele paraşutat la Vicov? Iar a făcut o gafă. Acum una cât China

iane in taiwan

Deputatul “sucevean” Ovidiu Iane, alături de amicul său, glumeţul Remus Cernea şi alţi doi parlamentari români au fost într-o delegaţie la Taipei în Republica China, cunoscută sub numele de Taiwan, stat nerecunoscut însă de România. Parlamentarii români s-au folosit în deplasarea lor de paşapoarte de serviciu sau diplomatice. In condiţiile în care statul român recunoaşte doar Republica Populară China, gestul acestora pune în dificultate relaţiile Bucureştiului cu Beijingul. Noi, sucevenii, recunoaştem că l-am făcut pe Iane parlamentar şi de aceea rugăm poporul chinez să nu se supere prea tare pe “vicovean”, pentru că acţiunea sa, probabil, e la fel de serioasă ca aceea în care propunea impozit pe ţâţele cu silicoane şi nu credem că s-a dus el până în Taiwan ca să facă vreo “aroganţă” faţă de China. Insă, fraţi chinezi, atenţie mare: Iane e la fel de legat de Taipei cum e de Gălăneşti, aşa că vă puteţi trezi că vrea la voi în Parlament 

 

CERNEA PARLAMENT TAIWAN
Remus Cernea a postat pe Facebook o poză care poate complica şi mai mult lucrurile. In Taiwan, cei patru români au fost întâmpinaţi ca “Delegaţie a Parlamentului României”, nicidecum ca persoane particulare, aşa cum susţin deputaţii noştri. Mai mult, Cernea explică în postările sale că în Taipei “am întâlnit şi oficiali politici”.

Ministerul român de Externe dezavuează vizita unor reprezentanţi ai statului român, inclusiv parlamentari, în zone precum Taiwan şi precizează că a retras paşaportul de serviciu al unuia dintre participanţii la deplasarea în această zonă. MAE român a dat publicităţii un comunicat referitor la vizita a patru deputaţi români în zona Taiwan.
Ministerul Afacerilor Externe reafirmă poziţia României privind respectarea principiului “o unică Chină” (“one China policy”) şi reiterează totodată importanţa relaţiilor speciale de cooperare cu Republica Populară Chineză.
“Pornind de la acest principiu, Ministerul Afacerilor Externe subliniază faptul că toate instituţiile statului trebuie să respecte cu stricteţe natura relaţiilor bilaterale cu R.P. Chineză. MAE dezavuează deplasările unor reprezentanţi ai statului român, inclusiv parlamentari, care prezintă aparenţa unor misiuni oficiale, în zone precum Taiwan, care nu au fost recunoscute de statul român. În continuare, acest lucru va fi reiterat tuturor instituţiilor româneşti, în mod oficial, de către Ministerul Afacerilor Externe în perioada următoare”, se arată în comunicat.
MAE menţionează că, potrivit legii, deplasările în nume personal sau informale nu pot fi efectuate utilizând documente de călătorie emise de statul român, atestând calităţi oficiale, precum paşaportul diplomatic sau de serviciu.
“Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a dispus măsuri pentru retragerea paşaportului de serviciu utilizat de unul dintre membrii delegaţiei menţionate, în vederea anulării potrivit dispoziţiilor legale în materie (respectiv art. 14, al. 3 din Legea 248 /2005), având în vedere faptul că acesta nu mai deţine calitatea necesară utilizării acestui tip de document”, se mai arată în comunicat. Conducerea Camerei Deputaţilor şi PSD au transmis, joi, că “se delimitează” de deplasarea unor deputaţi în Taiwan, forul legislativ precizând că vizita nu a avut un caracter oficial, că nu a suportat cheltuielile şi reafirmând totodată “relaţiile de strânsă cooperare şi bună prietenie” cu China.
Direcţia comunicare şi relaţii publice a Camerei Deputaţilor a remis, joi, o serie de precizări în legătură cu unele informaţii apărute în presă cu privire la vizita în Taiwan a unor parlamentari.
Patru deputaţi – Remus Cernea, social-democraţii Ninel Peia şi Ovidiu Iane şi democrat-liberalul Costică Canacheu – au fost zilele acestea într-o vizită în Taiwan. Deputatul Remus Cernea a postat pe contul său de Facebook mai multe fotografii din Taiwan, în unele dintre acestea apărând şi colegii săi.
“Deplasarea efectuată în Taiwan de către deputaţii români nu a avut un caracter oficial şi nu a fost aprobată de Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor. Dat fiind caracterul privat al deplasării, efectuate în timpul vacanţei parlamentare, Camera Deputaţilor nu a suportat cheltuielile aferente acestei vizite pentru parlamentarii români”, menţionează sursa citată.
Camera Deputaţilor precizează că nu are “niciun fel de responsabilitate pentru întâlnirile şi discuţiile pe care parlamentarii români le-au avut în Taiwan” şi subliniază că “opiniile exprimate în decursul acestei vizite nu reprezintă sub nicio formă poziţia oficială a Parlamentului României în relaţiile externe”.
“Conducerea Camerei Deputaţilor se delimitează de acţiunea grupului de parlamentari în Taiwan şi reafirmă relaţiile de strânsă cooperare şi bună prietenie cu Republica Populară Chineză”, se arată în comunicat.
Si PSD a transmis o serie de precizări referitoare la vizita neoficială a deputaţilor PSD Ovidiu Iane şi Ninel Peia în Taiwan.
“Vizita celor doi deputaţi a fost una neoficială, iar conducerea PSD nu a fost informată cu privire la această deplasare. Cei doi deputaţi s-au deplasat în Taiwan fără a avea niciun mandat din partea Partidului Social Democrat”, menţionează sursa citată.iane in taiwan2
PSD reaminteşte că deputaţii s-au deplasat fără niciun fel de resursă financiară din partea statului român sau a Parlamentului României.
“Partidul Social Democrat regretă situaţia şi se delimitează de deplasarea celor doi deputaţi, pe care o consideră cel puţin inoportună, în contextul relaţiilor excelente pe care PSD şi România le au cu Republica Populară Chineză, relaţii reafirmate cu ocazia vizitei oficiale a premierului Victor Ponta, preşedintele PSD, la Beijing. De asemenea, Partidul Social Democrat îşi reafirmă susţinerea faţă de poziţia oficială a României în ceea ce priveşte Taiwan-ul”, se arată în comunicatul PSD.
Cine e Ovidiu Iane
Una dintre ciudăţeniile apărute în judeţ după alegerile de iarna trecută este Ovidiu Iane, fost preşedinte executiv al Partidului Verde. Ajuns candidat în urma unor înţelegeri politice el a fost ales în decembrie 2012 deputat în Colegiul nr. 7 (Solca, Poieni Solca, Marginea, Horodnic de Sus, Suceviţa, Voitinel, Vicovu de Jos, Gălăneşti, Bilca, Vicovu de Sus, Putna, Straja, Brodina, Ulma). Nu s-a făcut remarcat până acum prin vreo activitate legată de acest Colegiu. Vizitele sala rare şi scurte în zonă au trecut neobservate de alegători, iar activitatea sa parlamentară a avut mici tangenţe cu Suceava. Rămâne însă în memoria sucevenilor prin “celebrele” sale iniţiative care au făcut deliciul presei la vremea respectivă: taxa de “primă siliconare”, prin care femeile care-şi fac implanturi de sân să fie impozitate şi o propunere de revigorare a activităţii fabricii de bere Solca, în condiţiile în care fabrica a fost demolată, la propriu, de ani de zile.
In rest, despre Iane s-a mai auzit ceva prin luna aprilie a acestui an, când, în urma unor declaraţii ciudate ale amicului său de călătorii, Remus Cernea – preşedinte al Partidului Verde, “suceveanul” a declarat că se delimitează de acesta şi că revine în PSD.
Taiwan – punct sensibil al Chinei
Referirile autoritătilor române la o singură Chină vizează faptul că numele oficial al Taiwanului este Republica China (a se face distinctia între Republica Populară Chineză, cu capitala la Beijing – astfel că, din 1949, există două Chine). România recunoaşte oficial o singură Chină şi consideră Taiwanul parte a teritoriului chinez, iar disputa dintre Beijing şi Taipei, una de ordin intern. Pe scurt, istoria relaţiilor China-Taiwan este următoarea: după cel de-al Doilea Război Mondial, insula Taiwan a fost cedată de Japonia Chinei (1945). Patru ani mai târzium, când comuniştii au preluat puterea în China, fosta putere, refugiată în Taiwan, şi-a creat o nouă zonă de jurisdictie, care se întindea până la alte câteva insule apropiate. La începutul anilor ’70, Taiwanul a cedat Chinei locul ocupat la ONU. De atunci, statul cu capitala la Taipei şi-a pierdut din recunoaşterea internatională, având, în prezent, relatii diplomatice în sens formal cu 22 de state ^ Vaticanul. China comunistă, însă, continuă să privească Taiwanul drept o parte din “patria mamă”. (O.S.)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …