Thursday , March 28 2024

O delegație de circa 100 de suceveni a participat la manifestările dedicate Zilei limbii ucrainene, la București

Inspectorul școlar general adjunct Petru Crăciun a precizat că la nivelul județului Suceava sunt 2.282 elevi care studiază limba maternă ucraineană în 17 școli. Există 48 de profesori care predau limba ucraineană și pun mult suflet în activitatea lor. Elevii premianți la concursul ”Tinere talente ucrainene” și-au primit premiile în bani și diplomele de participare: 36 prezenți fizic și 20 prin intermediul profesorilor coordonatori. Valoarea premiilor a fost de 500 lei premiul I, 400 lei premiul II, 300 premiul III, 200 lei mențiunea și 100 premiul de participare.

În perioada 8 – 10 noiembrie a.c., Uniunea Ucrainenilor din România a organizat la București, în parteneriat cu instituții de la nivel central, județean și local din România și străinătate, o serie de ample manifestări, cu ocazia Zilei limbii ucrainene, sărbătorită în țara noastră pe data de 9 noiembrie.

Din partea Inspectoratului Școlar Județean Suceava, au participat inspectorii școlari generali adjuncți, prof. Gabriel Matei și prof. dr. Petru Crăciun, prof. Ilie Sauciuc, inspectorul pentru minoritatea ucraineană. Directorii școlilor în care se studiază limba ucraineană, cadrele didactice care predau această disciplină, elevii premianți la concursul ”Tinere talente ucrainene” și elevii ansamblului ”Cervona Kalena au constituit o delegație de aproximativ 100 de participanți la Ziua limbii ucrainene.

Inspectorul școlar general adjunct Petru Crăciun a precizat că la nivelul județului Suceava sunt 2.282 elevi care studiază limba maternă ucraineană în 17 școli. Există 48 de profesori care predau limba ucraineană și pun mult suflet în activitatea lor. Au fost amintite parteneriatele și proiecte comune desfășurate între IȘJ Suceava și Uniunea Ucrainenilor din România.

În cadrul momentului artistic, elevii Ansamblului ”Cervona Kalena”, coordonați de Petru Iulian Chideșa, au încântat asistența cu dansurile ucrainene, așa cum au făcut-o și la alte olimpiade naționale și internaționale desfășurate în județul Suceava.

Elevii premianți la concursul ”Tinere talente ucrainene” și-au primit premiile în bani și diplomele de participare: 36 prezenți fizic și 20 prin intermediul profesorilor coordonatori. Valoarea premiilor a fost de 500 lei premiul I, 400 lei premiul II, 300 premiul III, 200 lei mențiunea și 100 premiul de participare.

La finalul festivității de deschidere, preotul Mihai Cobziuc, directorul Departamentului Minorități și Misiune culturală, socială și identitară la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, i-a înmânat deputatului Nicolae Miroslav Petrețchi ordinul Mușatinii (pentru mireni) pentru susținerea bisericilor ortodoxe din Bucovina unde locuiesc comunități de ucraineni, conferit de Înaltpreasfințitul părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

La deschiderea oficială a evenimentului au participat, alături de reprezentanții UUR conduşi de deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi, Sergiu Nistor, consilier prezidențial pentru cultură, culte şi minorități naționale, Roberta Anastase, vicepreședintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, Vasile Daniel Suciu, vicepreședintele Camerei Deputaților, Dora Mărgărit Director de Cabinet, Cancelaria Prim-Ministrului României, Serhiy Babak, președintele Comisiei pentru învățământ și inovare din Rada Supremă a Ucrainei, Varujan Pambuccian, liderul Grupului parlamentar al minorităților naționale din Camera Deputaților, Oleksandr Zlatin – Secretar II al Ambasadei Ucrainei în România, Eniko Katalin Lacziko, secretar de stat la Departamentul pentru Relații Interetnice, András István Demeter, secretar de stat la Ministerul Culturii, Eugene Czolij, președintele organizației ”Ucraina 2050” și consul onorific al Ucrainei în Canada.

În cadrul manifestărilor au fost abordate mai multe subiecte, cum ar fi sprijinul acordat Ucrainei în contextul războiului de agresiune al Rusiei, implicarea statelor și modele de bune practici, nevoia de reconstrucție a orașelor și regiunilor ucrainene. Deputatul sucevean Ioan Bălan, președintele grupului parlamentar de prietenie cu Ucraina, a prezentat modul în care județul Suceava, județ de graniță, s-a implicat în sprijinirea refugiaților. Alexandru Marian Salup Rusu, consilierul președintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, și Vasile Șoiman, primarul comunei Bălcăuți, au subliniat modul în care administrația județeană și cea locală promovează și susțin limba maternă și s-au implicat în sprijinirea refugiaților. (O. N.)

 

 

Vezi si

SYMMETRICA investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavaje și dale de beton din Sud-Estul Europei

Noua unitate de producție va fi amplasată în apropiere de București și va fi inaugurată …