Thursday , April 25 2024

Miza crizei din Taiwan: microcipurile. Sunt folosite și pentru F-35 și rachete Javelin

Vizita președintei Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan este un angajament important pe care Statele Unite și-l iau față de insulă, însă poate reprezenta un moment de cotitură în relația deja tensionată dintre SUA și China. Analiștii americani se întreabă dacă a meritat această escaladare și care sunt, până la urmă, mizele. Digi 24 explică:

Aflat în centrul celor mai recente dispute politice şi economice dintre SUA şi China, Taiwanul reuşeşte în acest moment să ţină sub control ambele superputeri ale lumii prin faptul că a reuşit să obţină un cvasi-monopol mondial asupra industriei cipurilor, practic unele dintre cele mai importante componente ale lumii moderne. Prin faptul că produce 92% dintre cipurile şi semiconductorii din întreaga lume, Taiwanul a devenit astfel indispensabil atât Chinei cât şi SUA, superputeri ale căror economii sunt acum complet dependente de aceste produse.

Iar una dintre mizele vizitei lui Pelosi în Taiwan ține tocmai de producția de semiconductori.
Pelosi și președintele Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, Mark Liu, aveau planificate discuții despre implementarea Tratatului „Chips and Science”, recent adoptat, care oferă 52 de miliarde de dolari subvenții federale pentru fabricile de cipuri din Statele Unite.

Întâlnirea, planificată pentru miercuri, are loc în timp ce TSMC construiește o fabrică de cipuri în Arizona și ia în considerare extinderea proiectului pentru a include fabrici suplimentare pe același amplasament, spun surse familiare cu subiectul, pentru Washington Post.

Componentele electronice minuscule sunt creierul care alimentează toate electronicele moderne. Acestea au lipsit la nivel global de aproape doi ani din cauza cererii în creștere și a deficitului de componente, ceea ce a determinat țările din întreaga lume să depună eforturi pentru a construi mai multe centre de producție.

TSMC este cel mai mare producător de cipuri din lume și un furnizor vital pentru Statele Unite și alte țări occidentale. Este de departe cel mai mare dintre producătorii de cipuri din Taiwan, care împreună produc peste 90% dintre cipurile de cea mai înaltă tehnologie din lume.

Însă, Taiwanul domină în acest moment și sectorul crucial al aşa-numitelor microcipuri de sub 10 nanometri, considerate esenţiale în actuala cursă a înarmărilor care are loc între SUA şi China. Respectivele cipuri conţin, pe o suprafaţă de doar câţiva milimetri, miliarde de componente electronice.

În cazul în care China ar invada militar Taiwanul şi ar câştiga controlul asupra fabricilor de cipuri din acest teritoriu, puterea militară a SUA ar fi direct afectată.

„Dacă un adversar potenţial depăşeşte Statele Unite în materie de semiconductori sau taie brusc accesul SUA la acest gen de cipuri, ar putea obţine un avantaj decisiv în orice domeniu militar”, se arată într-un raport din martie 2021, adresat Congresului american şi întocmit de către Comisia Naţională de Securitate în domeniul Inteligenţei Artificiale.

În acelaşi timp, China ar avea mult de suferit dacă ar pierde accesul la preţioasele cipuri taiwaneze. Piaţa chineză acoperă în acest moment 60% din cererea mondială de semiconductori. 90% dintre semiconductori sunt importaţi de China sau produşi local de către firme străine.

Statele Unite folosesc cipuri fabricate de TSMC în echipamente militare, inclusiv la avioanele de luptă F-35 și la rachete Javelin, și în supercalculatoarele din laboratoarele naționale din SUA. Marile companii de electronice de larg consum, inclusiv Apple, se bazează, de asemenea, pe o varietate de semiconductori fabricați de Taiwan Semiconductor Manufacturing.

Vezi si

Amnesty International: Ordinea mondială construită după 1945 este ”în pragul distrugerii” 

Ordinea mondială construită după 1945 este “în pragul distrugerii”, a avertizat secretara generală a Amnesty …