Sunday , May 26 2024

Iazul de la Ipoteşti, oferit pe tavă unui samsar imobiliar

Dumitru Corjuc

Intr-un proces de faţadă, Primăria a trebuit să plătească şi 57 de milioane de lei vechi, cheltuieli de judecată. După un schimb de teren dubios, un anume Dragoş Cârlan din Bosanci s-a ales cu opt hectare de teren, din care patru sub luciul de apă în schimbul a numai jumătate de suprafaţă. Când au aflat despre această tranzacţie dubioasă, oamenii din Ipoteşti au reînceput arţagul cu primarul Dumitru Corjuc, care nu renunţă la ideea de a pune mâna pe imaşul comunal, primul termen fiind în acest dosar fixat pentru 8 iulie a.c.  

Un nou scandal se prefigurează la Ipoteşti, după ce consilierii locali au descoperit că Primăria a pierdut un proces vechi de aproape zece ani, prin care un anume Dragoş Cârlan din Bosanci a fost pus în posesie cu patru hectare sub luciul de apă a iazului din Ipoteşti. De aşa manieră a fost gestionată afacerea de către Primăria din Ipoteşti, condusă de Dumitru Corjuc încât aceasta a pierdut procesul iniţiat de faţadă ba mai mult a fost obligată să plătească 57 de milioane de lei vechi cheltuieli de judecată, în această vară. Nu ar fi fost nimic dacă Dragoş Cârlan ar fi avut dreptul să fie pus în posesie cu suprafaţa respectivă de luciu de apă. Numai că el a făcut un schimb de teren cu un proprietar din localitate obţinând 4 hectare de teren din care doar 40 de ari erau sub luciul de apă al iazului. Intr-un fel sau altul, el a câştigat în instanţă atât cele patru hectare din iaz, rămânând totodată şi cu cele patru hectare de teren care au stat la baza schimbului. Cetăţenii din comuna Ipoteşti sunt o dată în plus revoltaţi pe afacerile care se derulează prin Primăria localităţii, condusă de Dumitru Corjuc. Aceasta este, în opinia oamenilor o afacere de sute de mii de euro, mai ales că afaceristul din Bosanci a găsit deja un cumpărător pentru hectarele de iaz pe care a pus mâna, în persoana unui cunoscut patron sucevean care doreşte să pună mâna pe întregul luciu de apă, în suprafaţă de 10 hectare a iazului de la Ipoteşti. S-au vehiculat în declaraţiile pe care le-au făcut ipoteştenii tot mai nemulţumiţi de afacerile cu terenuri în detrimentul comunităţii desfăşurate sub pulpana primarului Corjuc şi anumite sume ce ar fi fost oferite ca şpagă, de ordinul zecilor de mii de euro, afirmaţii care însă nu pot fi probate.
Primarul Corjuc vrea să câştige în instanţă izlazul comunei
In data de 8 iulie a.c, la Tribunalul Suceava este fixat un prim termen în dosarul prin care primarul comunei Ipoteşti, Dumitru Corjuc se judecă cu Consiliul Local al localităţii, care nu a dorit să îl împroprietărească, pe el şi pe apropiaţii săi, cu cei 180 de hectare de izlaz comunal.
La începutul anului acesta, primarul comunei Ipoteşti, Dumitru Corjuc, beneficiind şi de o majoritate importantă în Consiliul Local, un viceprimar ce aparţine aceleaşi structuri politice, un consilier local doritor să parvină şi un tânăr fiu pus pe treabă au pus pe ordinea zi a CL Ipoteşti un proiect de hotărâre prin care două asociaţii agricole, una denumită “Soimul” iar o alta, apaţinând “Asociaţiei pentru Dezvoltarea Agriculturii în comuna Ipoteşti, Judeţul Suceava” aparţinând familiei Corjuc, prin fiul primarului – Ionuţ Corjuc, au propus consilierilor locali acceptarea unui proiect de hotărâre să preia în concesiune, pentru 49 de ani toată suprafaţa de păşune a comunei Ipoteşţi.
La o primă şedinţă, consilierii locali au votat pentru această concesiune, fără să îşi dea seama că un asemenea vot vizează mii de oameni, crescători de animale din Ipoteşti care le-au acordat încrederea şi atunci când au aflat că în Consiliul local s-a votat pentru ca imaşul comunal să fie preluat de familia primarului Corjuc şi de o asociaţie aparţinând unor consilieri locali, s-au revoltat. In aceste condiţii, la Consiliul Local al Primăriei Ipoteşti a fost reluat votul iar a doua oară, în ziua de 8 februarie a.c., hotărârile anterioare au fost abrogate, din cei 15 consilieri locali, zece votând împotrivă. Legal, situaţia este complicată fiindcă primarul comunei Ipoteşti, Dumitru Corjuc, a depus la Tribunalul Suceava, la Secţia de Contencios Administrativ, o cerere de chemare în judecată a Consiliului Local Ipoteşti, prin care să se dispună “obligarea autorităţilor adminstrative la emiterea actului administrativ constând în adoptarea unei hotărâri privind organizarea licitaţiei în vederea concesionării pajiştilor comunale, asociaţiilor şi organizaţiilor legal constituite”.
Dincolo de argumentele legale cu care primarul Dumitru Corjuc s-a înarmat în demersurile pe care le-a făcut în acţiunea pe care a iniţiat-o în instantă, în localitatea pe care o administrează, vocile oamenilor de rând nu îi mai sunt favorabile. Nimeni nu a ştiut despre intenţia sa si a familiei sale de a pune mâna pe o bună parte din islazurile comunale – cam 60 de hectare, diferenţa, până la 180 de hectare de teren urmând să fie preluată de un consiler local din aceeaşi – Hostiuc Ilie, prin asociaţia “Soimul”.
Islazurile care au rămas pe teritoriul comunei Ipoteşti sunt disipate în mai multe sate al localităţii. Pe acestea locuitorii scot la păşunat animalele, aşa cum au făcut vreme de zeci de ani. Cam 6.000 de oi, 300 de vite, sute de capre sunt scoase zilnic la păscut pe islazurile din satele comunei Ipoteşti. Când au aflat că pajiştile comunei vor fi preluate în concesiune de familia primarului şi de cea a unui consilier local, oamenii s-au revoltat. (Neculai ROSCA)
 

Vezi si

Candidații PNL pentru primăriile Vulturești, Dolhești, Horodniceni și Drăgoiești, lansați sâmbătă de Gheorghe Flutur și lideri liberali suceveni

Sâmbătă, Gheorghe Flutur, președintele PNL Suceava, a continuat maratonul de întâlniri cu alegătorii din județ, …