Saturday , May 18 2024

Grevă de avertisment, ieri, la Agenția pentru Protecția Mediului Suceava

Angajații Agenției solicită mărirea salariilor. In grevă au fost angajații din toate agențiile județene și angajații Agenției Naționale de Mediu din România. Ca răspuns, ministrul Mediului a anunțat ieri creșteri salariale ”substanțiale” pentru angajații de la Agențiile de Protecția Mediului și Garda de Mediu

 agentia de protectia mediuluiu

Ieri, angajații Agenției Județene pentru Protecția Mediului Suceava au declarat grevă de avertisment în intervalul 10:00-12:00, solicitând mărirea salariilor în cadrul instituției, aceasta întrucât la nivelul agențiilor județene de Protecția Mediului din România, angajaților nu le-au mai fost mărite salariile în ultimii 7 ani, cu toate că în celelalte instituții publice au fost mărite salariile. In grevă au fost angajații din toate agențiile județene și angajații Agenției Naționale de Mediu din România. De asemenea, categoria angajaților din domeniul protecției mediului nu este prinsă în noua lege a salarizării unitare, iar în ultima perioadă angajații Agenției nu au mai beneficiat nici măcar de instruirile privind schimbarea legislației. Incă de săptămâna trecută au fost trimise scrisori deschise atât la primul ministru, cât și la ministrul Muncii și Justiției Sociale și la ministrul Mediului. Elena-Cristina Cojocaru, inspector superior al Agenției de Protecția Mediului Suceava, a arătat ieri că “deși ministrul Mediului cunoaște situația și este declarativ alături de noi, iar ceilalți miniștri care au fost până acum declarau același lucru,  totuși nu s-a schimbat nimic. Facem grevă mai mult pentru a fi ­vi­zibili, pentru că am văzut că toate demersurile pe care le-am făcut până acum nu au avut nicio reacție pozitivă din partea decidenților politici. Astăzi este o grevă de avertisment în intevalul 10.00-12.00 și în funcție de reacțiile pe care le vom avea la această grevă vom decide, la nivel de federație, care sunt pașii pe care îi vom urma. Totuși, sperăm că de această dată cineva va vedea și va încerca să rezolve inechitățile salariale la nivelul categoriei ocupaționale a funcționarilor publici pentru că ne intrigă faptul că, declarativ, domeniul Protecției Mediului este un domeniu strategic, este un domeniu cu risc, vulnerabil și care este inclus în strategia națională de apărare a țării. Cu toate acestea, nu se alocă fonduri suficiente pentru funcționarea noastră ca instituție și nicidecum cu privire la motivarea noastră din punct de vedere salarial. Noi din decembrie 2009 nu am mai avut niciun fel de creștere salarială. Noi am rămas din decembrie 2009 la același salariu, cu toate că funcționari publici din administrație, inclusiv locală, județeană au avut creșteri salariale în ultimii ani, la fel din educație, sănătate, după cum bine se știe. In instituția noastră, din 41 de oameni, numai trei oameni au studii medii, restul sunt cu studii superioare și cu specializări multiple pentru că problema mediului este o problemă complexă, care trebuie abordată holistic și necesită foarte multă cunoaștere tehnică”.

Federația Sindicatelor Unite din Mediu este alături de angajații Agenției Naționale pentru Protecția Mediului și ai agențiilor județene pentru Protecția Mediului și solicită decidenților politici adoptarea de măsuri urgente pentru eliminarea discriminărilor ­sala­riale comparativ cu alți funcționari publici, care au primit creșteri salariale substanțiale în ultimii ani. Aceasta solicită luarea unor măsuri în regim de urgență pentru a nu intra în colaps sistemul pentru protecția mediului, prin susținerea în Guvern/Ministerul Mediului a majorării salariilor din domeniul protecției mediului, astfel încât cuantumul acestora să fie adus la nivelul celor din același domeniu ocupațional – administrație/instituție teritorială, respectând astfel conținutul Deciziei CCR nr.794/2016.

“Se reduce constant numărul de angajați calificați din sistem, (unii noi angajați pleacă după o săptămână sau o zi de muncă datorită volumului mare de muncă și a salariului mic), lipsa personalului ca­lificat care să poată gestiona problemele complexe și diversificate din domeniul protecției mediului, imposibilitatea de a se mai găsi soluții pentru accesarea fondurilor europene sau evitarea procedurilor de infringement, luând în considerare că sunt necesari ani de zile pentru formarea profesională a angajaților din acest domeniu”, se arată în comunicatul de presă transmis ieri de Agenția pentru Protecția Mediului Suceava.

“Agenția de Protecția Mediului reglementează activitățile agenților economici, după care monitorizează activitatea agenților economici și monitorizează calitatea factorilor de mediu. (…) La nivelul țării, datorită faptului că salariile sunt foarte mici, comparativ cu salariile din domeniul privat, mă refer la aceleași studii și la experiență, deci aceeași categorie și de asemenea, din alte instituții publice, foarte mulți colegi de-ai noștri au abandonat postul și au plecat în alte instituții publice sau au plecat în domeniul privat. Există riscul deprofesionalizării totale a acestei instituții și este un risc foarte mare pentru că noi avizăm proiecte care se dezvoltă cu fonduri europene, de asemenea, noi facem raportări către UE cu privire la obligațiile care sunt prevăzute în Tratatul de aderare, noi monitorizăm calitatea factorilor de  mediu, ­mo­nitorizăm implementarea directivelor de la UE”, a mai arătat ieri Elena-Cristina Cojocaru.

Federația Sindicatelor Unite din Mediu (FSUM) arată că, dacă revendicările nu vor fi soluționate favorabil, sunt deciși să declanșeze conflictul colectiv de muncă întrerupând activitatea pe timp nelimitat, ceea ce ar putea bloca absorbția de fonduri europene, în contextul în care toate proiectele depuse de agenții economici au nevoie de aprobarea agențiilor județene de Mediu. FSUM sustine angajații Agenției Naționale pentru Protecția Mediului si ai agențiilor județene pentru Protecția Mediului si trage un semnal de alarmă privind posibilitatea intrării sistemului pentru protecția mediului în colaps, responsabilitatea pentru această situație revenind exclusiv Guvernului României.

Daniel Constantin anunță creșteri salariale ”substanțiale” pentru angajații de la Agențiile de Protecția Mediului și Garda de Mediu

Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a declarat, ieri, că greva angajaților din Agențiile de Protecția Mediului este ”justificată”, întrucât au cele mai mici salarii din administrația publică, el precizând că de la 1 iulie vor exista majorări ale salariilor din domeniul protecției mediului cu procente cuprinse între 50%-100%, efortul bugetar pentru o jumătate de an fiind de 32 de ­mi­lioane de lei. ”Eu înțeleg perfect greva, este justificată. Am spus încă de la începutul mandatului meu de ministru al Mediului că, din păcate, în acest domeniu, atât APM-urile cât și Garda Națională de Mediu, cât și cei care lucrează în Rezervația Biosferei Deltei Dunării au cele mai mici salarii din admi­nistrația publică. Cred că este de datoria mea ca ministru, datoria noastră ca Guvern să găsim cele mai bune formule și cele mai rapide formule, ca în cel mai scurt timp salariile să cunoască o îmbunătățire în conformitate cu activitățile pe care aceștia le desfășoară. Există în momentul de față resurse în bugetul pe care îl avem pentru anul 2017 și am speranța că, indiferent de rapiditatea cu care va fi aprobată Legea salarizării unice, cel puțin de la 1 iulie angajații – cei aproape 3.000 de angajați pe care îi avem în cele trei instituții – să cunoască o îmbunătățire substanțială a ­ve­niturilor salariale”, a declarat Daniel Constantin, într-o conferință de presă. El a precizat că ”sa­lariile vor crește la nivelul salariilor pe care le au angajații din aparatul central de la Ministerul Mediului”. ”În unele cazuri este vorba de dublare, în alte cazuri este vorba de o creștere cu 50% – 60%. În ansamblu, efortul bugetar pentru șase luni este în jur de 32 de milioane de lei bani pe care îi avem pre­văzuți în cadrul bugetului pentru anul 2017”, a mai spus Ministrul Mediului.    (Alexandra IONICA)

Vezi si

Șomuz Fălticeni s-a întors cu trei puncte din ultima deplasare din acest sezon

Șomuz Fălticeni s-a întors cu trei puncte de la Bacău, după ce a câștigat, vineri, …