Thursday , April 25 2024

Furtuna Popa

Nominalizarea ca ministru al Educației a lui Valentin Popa, rectorul Universității sucevene,  a stârnit la sfârşitul săptămânii trecute scandal la nivel național. Inițial, numirea sa a fost contestată în cadrul CEx al PSD, printre altele fiindu-i reproşat faptul că s-a înscris în partid doar de câteva zile (!) şi că ia locul altor persoane mult mai cunoscute şi cu vechime în PSD. Un filmuleț în care Popa arată că nu prea ştie limba română face furori în toată țara de câteva zile, dând naştere la mii de comentarii, poante şi remarci acide. In sprijinul rectorului sucevean au sărit 45 de rectori din țară, precum şi liderii PSD şi ALDE

rectorul popa

Vineri, 26 ianuarie, Viorica Dăncilă, premierul desemnat, a anunțat nominalizarea lui Valentin Popa, rectorul  USV, pentru portofoliul de la Educație. Pe cât de surprinşi au fost sucevenii de nominalizare, pe atât de uluiți s-au arătat şi aproape toți şefii de la Bucureşti ai PSD, partid în care Popa s-a înscris oficial cu vreo două zile înainte. E drept însă că zvonuri despre o posibilă “promovare” la Bucureşti a rectorului Popa apăruseră imediat după şedința de la Sucevița, din 11 ianuarie, la care Liviu Dragnea s-a asigurat de sprijinul organizației sucevene pentru debarcarea fostului premier Tudose.  Când s-a oficializat propunerea ca rectorul sucevean să devină ministru al Educației s-a stârnit însă o furtună care poate afecta pe termen lung atât numele lui Popa, cât şi imaginea USV.

Chiar dacă numai cine a ținut morțiş să privească în altă parte n-a remarcat că, dintotdeauna, conducerea USV a fost şi este mai mult decât “roşie”, prea târzia înscriere oficială în PSD a fost unul dintre primele reproşuri care i s-au adus lui Valentin Popa de către cei care fac şi desfac în partidul dumisale. E, sperăm, trist pentru mediul academic sucevean că un “domn’ coleg” de talia lui Codrin Stefănescu îşi permite să conteste vehement capacitățile rectorului USV. Dacă, până la urmă, peste scandalul din interiorul partidului s-a pus cumva capac şi e lăsat acolo să mocnească până când cineva va considera util să-l reactiveze, rectorul Universității sucevene a fost lovit mai tare de propriile limite. Un filmuleț în care Valentin Popa arată că are probleme cu limba română s-a viralizat rapid la sfârşitul săptămânii trecute. Ii va fi foarte greu rectorului USV să scape de etichetele care i se pun  zilele acestea de cei care privesc filmările respective. Toți aceştia – foarte mulți – au reținut, din păcate, un singur lucru: la Suceava e un rector care nu ştie limba română. Incă se râde mult şi amar de ministrul “Pop-genunche”, care pe lângă faptul că nu prea ştie el limba română, a luat şi decizii extrem de proaste la Ministerul Educației. E firească deci spaima celor care văd acel colaj de greşeli că între Pop şi Popa nu e altă diferență decât o vocală în coada numelui şi nimic altceva.

Valentin Popa a primit însă imediat susținerea majorității rectorilor universităților din țară, de fapt, poate cei mai îndreptățiți să-i judece performanțele în fruntea USV. 45 de rectori au semnat o scrisoare deschisă în care-şi prezintă argumentele pentru care consideră că rectorul Universității ”Stefan cel Mare” din Suceava ar fi cel mai potrivit pentru funcția de ministru al Educației, invocând “competența academică şi managerială, verticalitatea şi implicarea profesională şi personală”. Frumos.

Si liderii PSD şi ALDE au intervenit în scandal, spunând că au încredere în Valentin Popa, arătând că “nu e profesor de limba română” şi că speră să devină un exemplu pentru elevi prin ceea ce va face la Ministerul Educației.

Astăzi, Valentin Popa, împreună cu ceilalți miniştri din cabinetul Dăncilă, vor fi audiați în comisiile parlamentare şi tot pentru astăzi este programat votul în plen pentru învestitura noului Guvern. E firesc, suceveni fiind, să sperăm că, dacă va lua în primire portofoliul de la Educație, rectorul USV va demonstra că este ceea ce susțin colegii săi rectori. Altfel, din păcate, incursiunea asta în aerul tare al politicii de la Bucureşti va fi o aventură care va lăsa urme adânci pe numele lui Valentin Popa şi va arunca alte umbre pe fragila imagine a Universității sucevene. (Tudor A.)

Stefănescu a pornit tărăboiul

Nominalizarea lui Valentin Popa la Educație în detrimentul Ecaterinei Andronescu a generat vineri scandal la vârful PSD în Comitetul Executiv. Presa a dat pu­-blicității o discuție aprinsă între Codrin Stefănescu, secretar general adjunct al partidului, susținător al Ecaterinei Andronescu, şi Liviu Dragnea, care l-a dorit pe Valentin Popa.

Codrin Stefănescu: Nu putem pleca din această sală în fața celor care ne votează, în fața zecilor de mii de psd-işti şi a milioanelor de români care ne votează ca la inițiativa lui Nelu Stan de la Suceava cu susținerea preşedintelui Liviu Dragnea să votăm împotriva celui mai cunoscut comunicator al nostru (Ecaterina Andronescu – nr.). Nu îl putem vota pe domnul Popa care, până ieri, nici nu era membru PSD!stefanescu codrin

Liviu Dragnea: Te întrerup, Codrine, pentru că îl jigneşti pe domnul Popa!

Codrin Stefănescu: Scuze, nu jignesc pe nimeni!

Liviu Dragnea: Ba da, jigneşti!

Codrin Stefănescu: Faptul că domnul Popa e nou în PSD nu e jignire. Vă simțiți jignit domnule Popa?

Valentin Popa: Nu!

Liviu Dragnea: Te rog să te opreşti Codrine, acum vorbesc eu!

Codrin Stefănescu: De ce mă întrerupi?

Liviu Dragnea: Aşa cum spuneai şi tu…  pentru că pot! (n.r. – aluzie la declarația lui Codrin Stefănescu „Pentru că putem.”)

Codrin Stefănescu: Si eu te pot întrerupe oricând şi pot spune lucruri cu care sărim în aer!

Liviu Dragnea: Te întrerup pentru că încă sunt preşedintele PSD

Codrin Stefănescu: Ai spus bine… încă!

Codrin Stefănescu: Nu e posibil ca acum o săptămână să o propunem prim-ministru alături de doamna Dăncilă şi azi doamna Andronescu să piardă votul în CExN pentru că Liviu Dragnea îl susține pe un necunoscut. O voi vota pe Cati şi o voi vota cu ambele mâini!

Liviu Dragnea: Vei vota cu o singură mână pentru că ai un singur vot!

Ieri, Stefănescu s-a mai calmat

Ieri, întrebat dacă şi-a mai schimbat părerea despre ministrul desemnat al Educației, Stefănescu spune că Valentin Popa este cel care trebuie să demonstreze că este un om bine pregătit.

“Domnul ministru al Educației trebuie să iasă public, să țină un speech, să dea răspunsuri la întrebări şi să demonstreze că este bun şi că această imagine este doar provizorie – el de fapt este un om foarte bine pregătit. Vedeți că-l susțin şi rectori din țară, mă rog, mergem pe linia dreaptă acum”, a spus secretarul general adjunct al PSD.

Liderul PSD Suceava despre Valentin Popa: Poate era mai degajat, dar nu îi pun la îndoială calitățile

Liderul PSD Suceava, Ioan Stan, a declarat despre bâlbele ministrului propus al Educației, Valentin Popa, că “poate un pic mai degajat”, dar că nu îi pune la îndoială calitățile, afirmând că nu este “un necunoscut”, ci este rectorul unei universități care a promovat “în ultimul timp, cel mai tare”.

“Le-am văzut, le-am auzit (bâlbele lui Valentin Popa – n.r.) … Sigur, greşeala-i greşeală, dezacordu-i dezacord. Probabil era într-o discuție, poate un pic mai degajat, dar nu pun la îndoială calitățile lui”, a declarat  pentru Mediafax, duminică, liderul PSD Suceava, Ioan Stan.stan (2)

El a respins criticile aduse de secretarul general adjunct al PSD Codrin ştefănescu, respectiv că Valentin Popa este “un necunoscut”.

“În primul rând că dl. Popa nu este un necunoscut. Este rectorul unei universități care a promovat, în ultimul timp, cel mai tare. Deci, pe inventică e pe locul întâi pe țară, iar anul ăsta, probabil, va fi locul întâi pe țară. El este membru (de partid – n.r.) proaspăt, dar cu adeziunea de mai mult timp la noi. Întrucât am vrut să-l protejăm, în ultimul timp a devenit membru de partid”, a mai spus Ioan Stan

Întrebat dacă Valentin Popa este potrivit pentru a reforma Educația, Stan a răspuns: “Sigur că da”.

 Băsescu, despre ministrul propus la Educație: Dragnea, ia-ți analfabetul la partid! Dar nu ne pricopsi cumva cu groparul educației, numita Cati Andronescu

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a declarat, sâmbătă, că liderul PSD, Liviu Dragnea, vrea să ”pricopsească” România ”cu un analfabet la Educație”, cerându-i să-l retragă pe Valentin Popa de pe lista cu miniştri propuşi, dar să nu îl înlocuiască pe acesta cu ”groparul Educației, Cati Andronescu”.

”Dragnea şi PSD se pregătesc să pricopsescă România cu un guvern în care sunt destui oameni cu probleme penale. Dar asta nu i-a ajuns lui Dragnea. Tine să ne pricopsească şi cu un analfabet la Educație. Este prea mult. Dragnea, ia-ți analfabetul la partid! Dar nu ne pricopsi cumva cu groparul educației, numita Cati Andronescu, pentru că, vorba din popor, să te ferească Dumnezeu de prostul harnic!”, a scris pe Facebook Traian Băsescu.

Valentin Popa, propunerea PSD pentru funcția de ministrul al Educației, este rectorul Universității Stefan cel Mare din Suceava din primăvara anului 2012. Acesta a fost susținut pentru preluarea portofoliului de organizația PSD Suceava, fiind votat de CEx în defavoarea Ecaterinei Andronescu. (Mediafax)

 45 de rectori ai universităților din țară susțin nominalizarea lui Valentin Popa la Educație

Preşedintele Consiliului Național al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, a declarat, duminică,  că sunt 45 de rectori din țară care au semnat o scrisoare deschisă pentru susținerea lui Valentin Popa în funcția de ministru al Educației.sorin cimpeanu

Potrivit preşedintelui Consiliului Național al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu (foto), scrisoarea prin care Valentin Popa este susținut să devină ministru al Educației a fost semnată de 45 de rectori din țară.

Semnatarii îşi exprimă, în scrisoarea deschisă, argumentele pentru care consideră că rectorul Universității ”Stefan cel Mare” din Suceava ar fi cel mai potrivit pentru funcția de ministru al Educației, invocând “competența academică şi managerială, verticalitatea şi implicarea profesională şi personală”.

“Susținem propunerea de nominalizare a domnului rector Valentin Popa ca ministru al Educației Naționale. Cu o experiență de peste 25 de ani în educație, domnul profesor Valentin Popa a parcurs toate etapele carierei academice, afirmându-se ca un cadru didactic şi cercetător de prestigiu în domeniul său de activitate. Activitatea managerială a domniei sale debutat în anul 2004, fiind încununată prin alegerea ca rector al Universității „ştefan cel Mare” din Suceava, dar şi ca preşedinte al Consorțiului „Academica Plus”, care reuneşte 11 universități din România. Cu o personalitate dinamică, de luptător, alături de întreaga comunitate academică, domnul rector Popa a reuşit transformarea Universității „ştefan cel Mare” din Suceava în ceea ce este astăzi: un număr dublu de studenți, de patru ori mai multe programe de studii, o creştere majoră a fondurilor obținute din activitatea de cercetare şi extinderea într-un ritm alert a infrastructurii universitare “, se arată în document.

Potrivit rectorilor, din ce în ce mai multe cadre didactice „de o valoare incontestabilă” au ales să fie titulare la Suceava, inclusiv din rândurile diasporei ştiințifice româneşti, „regăsind aici un climat potrivit pentru performanță în dezvoltarea profesională”.

„Prin punctele de vedere exprimate în cadrul reuniunilor Consiliului Național al Rectorilor, prin luările publice de poziție, domnul rector Valentin Popa a adus contribuții în toate momentele cheie de schimbare în domeniul învățământului superior, susținând excelența şi calitatea în educație, dar şi accesul echitabil la resurse. S-a dovedit astfel un bun cunoscător al sistemului, extrem de pragmatic şi implicat, care stăpâneşte mecanismele de funcționare şi finanțare universitară, cu viziune strategică, ancorată în tendințele la nivel european şi global, toate acestea dublate de disponibilitate pentru dialog şi cooperare”, mai spun rectorii care au semnat scrisoarea deschisă.

Universitarii mai scriu că rectorul Valentin Popa s-a implicat în dezvoltarea legăturii între educația preuniversitară şi cea universitară, inclusiv prin susținerea unor evenimente de anvergură cum ar fi Olimpiada Internațională de Astronomie şi Astrofizică, organizată la Suceava în anul 2014.

„Sub conducerea domniei sale, Universitatea „ştefan cel Mare” din Suceava a dezvoltat Lectoratul de limba română de la Cernăuți, punct de reper pentru păstrarea identității lingvistice şi culturale a etnicilor romani din Ucraina, de o deosebită importanță în contextul politic actual. Rectorul Valentin Popa este de asemenea preşedinte al Consorțiului universităților din Moldova – România – Ucraina. Susținem astfel numirea domnului rector Valentin Popa în funcția de ministru al Educației, competența academică şi managerială, verticalitatea şi implicarea profesională şi personală fiind argumentele care trebuie să stea la baza unei astfel de decizii”, mai scriu rectorii în scrisoarea deschisă.

Printre semnatarii acestei scrisori se află Ioan Vasile Abrudan, rectorul Universității „Transilvania”, Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, Smaranda Angheni, rectorul Universității „Titu Maiorescu”, Cătălin-Mihai Bălescu, rectorul Universității de Artă din Bucureşti, Andrade-Ionuț Bichescu, rectorul Universității „Eftimie Murgu” din Reşița, Coralia-Adina Cotoraci, rectorul Universității „Vasile Goldiş” din Arad, Iulian Gabriel Bîrsan, rectorul Universității “Dunărea de Jos” din Galați, Sorin-Ion Crişan, de la Universitatea de Arte din Târgu Mureş, Ioan Bondrea, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Călin Enăchescu, rectorul Universității „Petru Maior” din Târgu Mureş, Valer-Daniel Breaz, rectorul Universității „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia, Ovidiu Folcuț, rectorul Universității Româno-Americană din Bucureşti, Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea, Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, Dan Caşcaval, rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, Alexandru Irimie, rectorul Universității de Medicină şi Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj Napoca, Cornel Cătoi, rectorul Universității de ştiințe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Ramona Ilie, rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, Dumitru Chirleşan, rectorul Universității din Piteşti, Nicolae Mandea, rectorul Universității Naționale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti, Sorin Mihai Cîmpeanu, rectorul Universității de ştiințe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti, Marian Moiceanu, rectorul Universității de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti, Pascu-Mihai Coloja, rectorul Universității Petrol – Gaze din Ploieşti, Radu-Marcel Moraru, rectorul Universității de Arte şi Design din Cluj Napoca, Mihnea Cosmin Costoiu, rectorul Universității Politehnica din Bucureşti, Diana Asinefta Moş, rectorul Universității Naționale de Muzică din Bucureşti, Călin-Dinu Oroş, rectorul Universității „Valahia” din Târgovişte, Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi, Cornel Panait, rectorul Universității Maritime din Constanța, Ioanel Sinescu, rectorul Universității de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, Florin Pelin, rectorul Universității Naționale de Educație Fizică şi Sport din Bucureşti, Atena-Elena Simionescu, rectorul Universității de Arte „George Ionescu” din Iaşi, Ioan Aurel Pop, rectorul Universității „Babeş Bolyai” din Cluj Napoca, Cezar Ionuț Spîna, rectorul Universității din Craiova, Cosmin Alin Popescu, rectorul Universității de ştiințe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara, Vasile țopa, rectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Ovidiu Puiu, rectorul Universității „Constantin Brâncoveanu” din Piteşti, Radu Sorin Văcăreanu, rectorul Universității Tehnice de Construcții din Bucureşti, Corneliu-Andy Puşcă, rectorul Universității „Danubius” din Galați, Vasile Vîntu, rectorul Universității de ştiințe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi, Sorin Mihai Radu, rectorul Universității din Petroşani, Vasile Jucan, rectorul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, Ion Rogoveanu, rectorul Universității de Medicină şi Farmacie din Craiova, Sorin Rugină, rectorul Universității „Ovidius” din Constanța, Carol Schnakovszky, rectorul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău. (Mediafax)

Dragnea, despre greşelile gramaticale ale lui Valentin Popa: E importantă susținerea rectorilor

Liderul PSD Liviu Dragnea a fost solicitat, duminică, să comenteze pe marginea greşelilor gramaticale ale ministrului propus pentru Educație, Valentin Popa, precizând că, pentru el, este foarte importantă susținerea celor 45 de rectori.

“Eu am văzut tot în presă o susținere din partea a 45 de rectori din România, 45 din 48. Pentru mine asta este foarte important”, a comentat Dragnea pe marginea greşelilor gramaticale ale lui Popa.

“Am văzut această declarație de susținere şi chiar câteve intervenții ale unor oameni care lucrează la vârful educației româneşti şi care au încredere în această propunere şi atunci de ce să nu ținem cont şi de părerea altora?”, a adăugat Dragnea.

Întrebat dacă apreciază că Valentin Popa va fi un exemplu pentru elevi şi pentru cadrele didactice, Dragnea a răspuns: “Eu sper să fie un exemplu bun prin ceea ce va face ca ministru al Educației”. t

 Tăriceanu, despre Valentin Popa: Trebuie să vedem ce îşi propune şi ce este capabil să facă

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a susținut, duminică, după şedința grupurilor parlamentare PSD-ALDE, că nu greşelile de exprimare ale lui Valentin Popa, propus pentru funcția de ministru al Educației, trebuie puse în prim plan, ci lunga experiență şi faptul că este susținut de rectori.

”Am văzut în presă, nu ştiu dacă s-a făcut o culegere a acestora (a greşelilor lui Valentin Popa – n.r.). Eu cred că o persoană care este rectorul unei instituții de învățământ superior, care are o lungă experiență în Educație şi care are şi o susținere consistentă, cred că toți rectorii institutelor de învățământ superior au semnat o petiție de susținere.. Cred că aceste lucruri nu trebuie puse în special pe primul plan, ci trebuie să vedem ce îşi propune şi ce este capabil să facă, să-l judecăm după realizări”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

El a menționat că orice persoană publică, ”fără doar şi poate”, va avea parte de critici, dar şi de susținători.

La insistențele jurnaliştilor despre greşelile elementare făcute în discursuri publice de Valentin Popa, Tăriceanu a spus zâmbind: ”Am impresia că nu este profesor de limba română. Cred că are nişte lacune”.

 

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …

5 comments

  1. vanghelie bucovinean…

  2. Daca este membru PSD de cateva zile d-nul Ioan Stan va raspunde deoarece la Minister sunt probleme mari de menegement la nivel national.O sa vedeti cand il va lua in primire ,,SISTEMUL,,si-l va acuza de plagiat si altele.

  3. Un mitocan acest Codrin Stefanescu, care nu are ce cauta în politica!

  4. …la terminarea scolilor,licee sau scoli profesionale ,tinerii trebuie sa plece in fostele mari centre industriale,si sa-si ia viata de la zero,acceptand umilinte de genul ” ati venit de la Moldova ” etc;
    Nu mai este asa,centrele industrializate au disparut dar in virtutea “fostelor mari orase industrializate” si datorita faptului ca alesii suceveni au fost slabi, si nu au avut decat grija propriului buzunar,investitii prea gozave nu sunt …doar supermarcheturi, hotele si moteluri ,pamanturile din Suceava si din toate localitatile Sucevei au intrat in posesia mafiei patronate de samsari sub protectia celor de la Prefectura ce si-au tras mereu partea.
    Suceava se poate autoindustrializa? Daca alesii se vor lupta pentru Suceava da ,daca vor face ce au facut pana acum judetul Suceava va ramane la coada si la mila fondurilor pentru asistenta sociala . Asta meritam noi?

  5. O gloata de “papagali” au sarit ca arsi cand au auzit numele noului ministru de la educatie; Ce ,la Suceava o universitate? nu vrem asa ceva nu suntem de acord etc; Culmea este ca asazisi jurnalisti ce apartin unor posturi tv ce se declara “independente” sar ca arsi impotriva unui om nevinovat…vina lui este aceea ca a facut performanta la Suceava,a tacut si a adus pe locul patru !!! Universitatea din Suceava . Ca de obicei ardelenii se cred mai superiori,oltenii tipa “cum este posibil?” iar cei din Bucuresti ce impart tara intre Bucuresti si “provincie” nu inteleg cum este posibil sa fie ei “cetateni de capitala ” jigniti mereu cu asemenea propuneri .
    Asa este? …deci dupa ei trebuie facut ca pana in ’89 ,la terminarea scolilor,licee sau scoli profesionale ti