Saturday , May 11 2024

Flutur: “Mandatul următor pentru suceveni înseamnă dezvoltare accelerată a infrastructurii. Încurajez o abordare pro-activă, să fim noi primii cu inițiativa”

secretarasite


„Vreau să fac echipă cu toți locuitorii județului Suceava. Cu toți primarii, indiferent de culoarea politică, și cu toți oamenii de acțiune și care au inițiativă”. “Toate proiectele se vor raporta la construcția autostrăzilor pe traseele Siret – Suceava – Dolhasca – Pașcani – București și Suceava – Gura Humorului – Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei – Bistrița – Dej – Satu Mare. Tot ce mai este de modernizat la drumuri județene, ne propunem în mandatul următor să finalizăm”. “Înainte de toate, dorim o îmbunătățire a calității serviciilor publice către populația județului Suceava”. „La Spitalul Județean, prima prioritate este aducerea la normalitate a activității, pentru care mă voi lupta din răsputeri”. „La aeroport, pregătim al treilea terminal care să aibă introdusă și partea de terminal cargo” . Interviu cu Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava

Reporter: Domnule președinte, care sunt proiectele prioritare într-un eventual al treilea mandat la conducerea Consiliului Județean Suceava?

Gheorghe Flutur: Mandatul următor pentru suceveni înseamnă dezvoltare accelerată a infrastructurii de drumuri și toate proiectele se vor raporta la construcția autostrăzii Nord – Sud pe traseul Siret – Suceava – Dolhasca -Pașcani – București și (autostrada Nordului, pe traseul) Suceava – Gura Humorului – Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei – Bistrița – Dej – Satu Mare, adică A7 și A14. Am solicitat Ministerului Transporturilor să fim implicați noi, Consiliul Județean, în construcția centurilor ocolitoare. Zilele acestea se pregătește ordinul de ministru al Transporturilor pentru încredințarea coordonării și întocmirii procedurilor pentru centurile ocolitoare de către CJ Suceava, conform Ordonanței Guvernului 101/2020. Avem în vedere și proiecte mari de infrastructură care se referă și la drumuri județene – finalizarea mo­-dernizării drumurilor județene.

În primul meu mandat, 2008-2012, am modernizat circa 300 de km de drumuri județene, iar în al doilea mandat am depășit 300 de km. Deci, practic, în jur de 600 de km (au fost modernizați) în două mandate. Tot ce mai este de modernizat, ne propunem în mandatul următor să finalizăm. Pe fonduri europene, în cea mai mare parte, și aș da și câteva exemple de drumuri care încă nu sunt prinse. E vorba de Brodina – Izvoarele Sucevei, drumul Mălini – Borca, de asemenea, traseul Pătrăuți – Mitocu Dragomirnei, prin pădure, Rădăuți – Burla – Arbore, Humoreni – Bălăceana. Sunt câteva dintre proiectele pe care le avem în vedere pentru mandatul următor, pentru care am depus deja documentație la Agenția de Dezvoltare Nord-Est, pentru exercițiul financiar 2021-2027.

– Sunt proiecte pe care aveți în vedere să le implementați, în mandatul viitor, și în alte domenii?

– Înainte de toate, dorim o îmbunătățire a calității serviciilor publice către populația județului Suceava. și mă refer aici la cele care depind de Consiliul Județean în mai mare măsură, cum e extinderea rețelei de Apă și Canal, marele proiect de un sfert de miliard de euro care deservește circa 225.000 de locuitori, dar vom lupta pentru apă-canal și în alte localități. Demersuri pentru celelalte servicii: acoperirea cu semnale telefonice pe întreg județul, pentru că nu este; extinderea rețelei de curent electric, dar și a rețelei de internet; îndiguirea zonelor de risc a râurilor principale și a afluenților din județul Suceava; extinderea rețelei de gaze naturale și dublarea populației care se va racorda la gaz metan în următorii patru ani în județul Suceava; accelerarea cadastrului general și a stabilirii succesiunilor către moștenitori.

– Ce obiective de investiții aveți în plan pentru Spitalul Județean și Aeroport?

– În cazul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, cred în continuare că prima prioritate, pentru care mă voi lupta din răspu­­teri, este aducerea la normalitate a activității. Primii pași s-au făcut: am separat secția de Terapie Intensivă Covid de cea non-Covid, iar acum urmează documentații pentru finanțarea Spitalului de Copii și a unui spital de Boli Infecțioase. Spitalul de copii va avea un număr de 412 paturi, iar cel de boli infecțioase 90 de paturi, dintre care 70 pentru adulți, 10 pentru copii și 10 paturi ATI. Ar mai fi construcția locuințelor pentru medici, însemnând 30 de apartamente, un helioport pe Spitalul Nou, un pasaj subteran între Spitalul Nou și Spitalul Vechi și, sigur, continuarea dotărilor și încheierea unui parteneriat cu Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, în ve­derea înființării unei Facultăți de Medicină. În acest caz, Spitalul Județean va pune la dispoziție baza logistică pentru profesorii și studenții viitoarei Fa­-cultăți de Medicină.

La Aeroportul „Ştefan cel Mare” suntem pe punctul de a finaliza cel de-al doilea terminal, care să însemne procesarea a circa 300 de pasageri/oră, față de 150/oră, cât e acum. Aeroportul s-a dezvoltat foarte mult, numai în ulti­mii patru ani nu­mărul de pasageri crescând de peste 10 ori. Dacă în 2016 erau undeva la 40.000 de pasageri anual, în 2019 am avut 430.000 de pasageri. Cele două terminale au o capacitate anuală de circa 650.000 de pasageri și deja pregătim (documentația pentru) al treilea terminal, care să aibă introdusă și partea de terminal cargo, pentru export.

Şi dacă tot suntem la partea de aeroport, aș dori să menționăm parcurile industriale, pentru că unul dintre ele este demarat chiar lângă Aeroportrul „Ştefan cel Mare”, și vă asigur că dezvoltarea de parcuri industriale este o altă prioritate și vom face acțiuni intense împreună cu primarii pentru crearea de locuri de muncă și înființarea de firme în toate localitățile din județul Suceava.

Precizez aici că am primit aprobarea înființării unui parc industrial pe o suprafață de peste 13 hectare, în apropierea Aeroportului internațional „Ştefan cel Mare” Suceava. Planul de Urbanism Zonal al Parcul Industrial „Bucovina 1” a fost avizat de către Autoritatea Aeronautică Română, acesta fiind cel mai important document pentru ca parcul industrial respectiv să înceapă să funcționeze.

– Turismul joacă un rol important în economia județului. Care sunt direcțiile de dezvoltare pe care le vizați?

– Ne-am asociat, Consiliul Județean Suceava și cele trei stațiuni turistice de interes național din județ – Gura Humorului, Vatra Dornei și Câmpulung Moldovenesc – și dorim să înființăm o stațiune „Bucovina”, care să cuprindă stațiunile turistice de interes național din județul Suceava. Acestea au o ofertă foarte bogată de turism tradițional, tu­rism de agrement și de tratament, agroturism, turismul religios, gastronomic, montan, avem pârtii, trasee omologate, peisaje unice și arhitectură veche, obiceiuri și tradiții păstrate nealterate peste timp. Am cerut Ministerului Fondurilor Europene programe speciale în care putem să fim incluși ca eligibili și crearea de servicii diversificate și ofertă diversificată în turism. Câteva exemple ar fi tabăra de copii de la Bucșoaia, introducerea în circuit a hegheliilor de cai din județul Suceava, de la Rădăuți și Lucina, a aerodromurilor Floreni și Frătăuții Vechi, a hipodromului de la Rădăuți, a salinei de la Cacica.

Aș vrea să mai spun aici despre parteneriatul cu Ministerul Culturii și Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Co­mu­ ni­cațiilor pentru realizarea proiectului „Drumul lui Ştefan cel Mare”, parte din „Programul Ştefanian” al Consiliului Județean Su­cea­va. Este un traseu turistic care include ctitorii din perioada Marelui Voievod, atât din România, cât și din Republica Moldova și Ucraina. Prin acest parteneriat se dorește atragerea de fonduri pentru reabilitarea obiectivelor, cât și promovarea și organizarea traseului. Acestea sunt doar câteva dintre prioritățile viitoare.

– Care credeți că este plusul de valoare pe care îl poate oferi echipa cu care candidați pentru un nou mandat?

– Principala mea echipă o reprezintă sucevenii. Eu vreau să fac echipă cu toți locuitorii județului Suceava. Apoi, vreau să fac echipă cu toți primarii, indiferent de culoarea politică, și echipă vreau să fac cu toți oamenii de acțiune și care au inițiativă. Că sunt ONG-uri, că sunt patronate, sindicate, instituții, că vorbim de învățământ, de cultură, Cameră de Comerț și Industrie, toți vor fi parteneri ai Consiliului Județean Suceava și doresc să încurajez o abordare pro-activă, să fim noi primii cu inițiativa și să nu uităm că suntem într-o concurență permanentă cu vecinii noștri și cu alte entități administrative care își doresc să aducă și ei cât mai mulți bani europeni și bani din bugetul național.

Echipă înseamnă lista de consilieri județeni, o echipă cu o medie de vârstă de 45 de ani, tânără, spun eu, cu diverse profesii – ingineri, economiști, profesori, medici, din toate zonele județului Suceava, și tineri și oameni cu mai multă experiență și vechime. Îmi doresc să îi responsabilizez pe fiecare, să coordoneze un număr de primării, mai exact să țină legătura cu aceste unități administrative, ca să putem să știm în timpul cel mai scurt probleme, ateptările și nevoile fiecărei localități în parte.

De asemenea, vrem o relație activă și de parteneriat cu primăriile din județ. Aș vrea să spun aici de parteneriatul cu Primăria Suceava pentru preluarea de către CJ și modernizarea Casei de Cultură a Sindicatelor, oferind la schimb altceva. Dar și pentru alte investiții în interes public. Mă refer aici la piste de bicicletă, mă refer la transportul în comun, să avem o legătură mai strânsă cu zona metropolitană din jurul Sucevei. Importante sunt și relațiile de parteneriat cu Biserica și implicarea în rezolvarea combaterii sărăciei și ajutorarea persoanelor nevoiașe. În ceea ce privește asistența socială, ne dorim modernizarea și construcția de pavilioane noi, cu destinații pentru un număr mai mic de oameni, pentru a avea module de maximum 50 de persoane asistate într-un singur centru, și nu mai mult. Sigur, sunt multe altele, dar am încercat să punctez în linii mari câteva dintre prioritățile mandatului viitor, pentru care candidez. (A consemnat Oana NUŢU)
secretarasite

Vezi si

Doi bărbați răniți într-un accident petrecut la Bosanci

Vineri seara, în jurul orei 21.45, un autoturism a ieșit în afara părții carosabile, pe …