Thursday , May 16 2024

După încheierea noului Contract Cadru între CAS și furnizorii de servicii medicale, patru localități sucevene tot nu au medic de familie

Noul Contract Cadru a intrat în vigoare începând cu data de 1 august. Chiar dacă pentru mediul rural nu este valabilă reglementarea conform căreia un medic de familie trebuie să aibă cel puțin 800 de pacienți asigurați pe liste, se pare că niciun medic nu a dorit să-și desfășoare activitatea în Cârlibaba, Poieni Solca, Coșna sau Crucea. Situația cea mai gravă este în comuna Crucea, locuitorii de aici fiind fără medic de familie încă din mai 2013, iar minerii din zonă se plâng că situația este din ce în ce mai grea 

medical [800x600]

Chiar dacă începând cu data de 1 august a intrat în vigoare noul Contract Cadru încheiat între Casa de Asigurări de Sănătate și furnizorii de servicii medicale și medicamente, iar pentru mediul rural nu este va­labilă reglementarea conform căreia un medic de familie trebuie să aibă cel puțin 800 de pacienți asigurați pe liste, niciun medic de familie nu a dorit să-și desfășoare activitatea în localitățile Cârlibaba, Poieni Solca, Coșna sau Crucea, locuitorii din aceste localități fiind nevoiți să parcurgă de cele mai multe ori distanțe considerabile pentru a ajunge la cel mai apropiat cabinet medical. “In județ sunt în prezent patru posturi vacante pentru medicina de familie, iar dacă sunt medici interesați, aceștia trebuie să știe că vor beneficia de o serie de sporuri în funcție de specificul localității”, am aflat de la economistul Cristi Bleorțu, director general în cadrul CAS Suceava. Dacă în Cârlibaba situația pare că se rezolvă, fiind un medic care a început niște demersuri cu reprezentanții CAS și care se pare că dorește să ocupe acest post, locuitorii din Coșna și-au luat gândul că vor mai avea medic și s-au înscris la medicii din satele vecine. Aceștia au rămas fără medic de familie după ce, în urma unui control, inspectorii CAS au reziliat contractul pentru nereguli grave fostului medic, la începutul acestui an. La Poieni Solca situația nu pare foarte gravă, localitatea fiind foarte aproape de orașul Solca, iar locuitorii de acolo sunt în evidențele medicilor de familie din Solca.
De departe, cea mai serioasă situație de acest gen este în comuna Crucea, unde, fiind zonă minieră, mulți dintre locuitori suferă de diferite afecțiuni specifice profesiei, cei mai mulți dintre ei necesitând asistență medicală lunar sau chiar mai des. Locuitorii din comuna Crucea au rămas fără medic de familie încă din luna mai 2013, când din cauza datoriilor pe care le avea doctorul de la acea vreme, restanțe la fondul național unic de asi­gurări sociale, Casa de Asigurări de Sănătate a refuzat să-i reînnoiască Contractul Cadru cu data de 1 mai 2013.
Medicul de familie Gheorghe Matei avea pe listele sale aproape 500 de pacienți înscriși. Pe lângă faptul că nu mai are cine să-i consulte în caz de nevoie, nu este nici medic care să le elibereze rețete compensate și gratuite, bilete de trimitere, concedii medicale sau certificate de deces, în timp ce activitatea de vaccinare a copiilor și de monitorizare a femeilor însărcinate este foarte dificilă. “În luna aprilie 2013, când a demarat procesul de contractare, s-a cerut certificatul fiscal și s-a constatat că înregistrează datorii. Pentru serviciile prestate pe baza actului adițional la contractul încheiat în anul 2012, din ia­nuarie 2013 și până pe 30 aprilie 2013, CAS Suceava i-a decontat medicului Gheorghe Matei suma de 23.500 de lei”, am aflat de la Anda Sălăgean, director în cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Suceava. In comună sunt aproximativ 1.800 de locuitori, dintre care 270 sunt școlari și preșcolari. Toți aceștia străbat chiar și 20 de kilometri până la cel mai apropiat medic de familie, fiind mai mult de trei ani de când în această comună nu mai este un doctor.
“Oamenii mai tineri s-au înscris la medici din Dorna Arini, Broșteni sau Ostra, dar populația mai îmbătrânită a rămas fără medic de familie. Am tot încercat să aducem un medic în zonă, dar nu am reușit. Consiliul Local și Pri­măria au un cabinet me­dical la Crucea și un apartament de serviciu pe care să-l punem la dispoziția celui care va dori să se mute aici. Este nevoie de medic la Crucea, mai ales că este bazin minier aici și majoritatea pensionarilor sunt foști mineri care suferă de tuberculoză. Acești oameni au nevoie de rețete, au nevoie de consult periodic. Am solicitat ajutor la Direcția de Sănătate Publică, dar se pare că nimeni nu vrea să vină din cauză că numărul pacienților nu este foarte mare, iar medicii de familie sunt plătiți de Casa de Asigurări de Sănătate în funcție de numărul de pacienți înscriși pe listă. Avem doar o asistentă care face triajul epidemiologic în școli și care vaccinează copiii. Situația a devenit din ce în ce mai tensionată, fiind și zonă minieră, iar oamenii se plâng că nu be­neficiază de asistență me­dicală”, ne-a declarat Dorin Rusu, primarul comunei Crucea. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Ștrandul Sucevei se deschide imediat ce vremea se va mai încălzi

Primăria Suceava este pregătită să deschidă Ștrandul Ițcani, dar acest lucru nu se va întâmpla …

One comment

  1. Nu mai ştii când te consultă-n privat sau la stat,tot îţi cer bani de consultaţie.
    Această zăpăceală cred că nu există-n altă parte…