Wednesday , May 1 2024

Dumitru Morhan şi-a intrat în mână ca puşcăriaş. Cere plimbări pe banii statului

Morhan lovit 006

Tribunalul Suceava a trebuit să judece ieri cererea de revizuire a dosarului în care omul de afaceri a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru înşelăciune şi fals în înscrisuri la trei ani de puşcărie. Cu puţină vreme înainte de a fi condamnat Morhan şi-a mutat domiciliul în Voluntari, lângă Bucureşti, de aceea ajungând să fie întemniţat în penitenciarul Rahova. Fostul şef al UDUR a învăţat repede la şcoala puşcăriaşilor modalităţile de a ieşi la plimbare pe banii statului, exploatând îngăduinţa justiţiei române

 

Ieri, în camera de consiliu, magistraţii Tribunalului Suceava au trebuit să judece cererea de revizuire depusă de Dumitru Morhan, omul de afaceri sucevean care îşi ispăşeşte o pedeapsă de trei ani de închisoare în penitenciarul Rahova de lângă Bucureşti pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi tentativă la infracţiunea de înşelăciune. Judecătorii suceveni au amânat pronunţarea asupra cererii depuse de Morhan până miercuri săptămâna viitoare, pe 24 aprilie. Până când judecătorii se vor pronunţa, de remarcat faptul că Dumitru Morhan şi-a intrat repede în rolul de deţinut plictisit de viaţa din penitenciar şi exploatează orice oportunitate de a evada oficial din celulă, pentru măcar o zi.
Cererea de revizuire vizează dosarul 6733/86/2009, în care Tribunalul Suceava a dat în 10 noiembrie 2010 sentinţa penală prin care afaceristul sucevean a fost condamnat la pedeapsa cea mai grea, de 3 ani de închisoare cu executare pentru infracţiunile amintite. Săptămâna viitoare, magistraţii de la Tribunalul Suceava urmează să se pronunţe în principiu, dacă cererea de revizuire va fi sau nu pusă pe rol. Se va verifica, potrivit preşedintelului instanţei, Gheorghe Codrean, dacă solicitarea venită din partea deţinutului Dumitru Morhan se încadrează în prevederile legale privind cererea de revizuire şi se va stabili dacă se va admite în principiu cererea. Abia după aceea se va putea ajunge la rejudecarea cauzei. Din experienţa magistraţilor suceveni, aceste cereri de revizuire au şanse minime de izbândă, preşedintele Tribunalului Suceava neaducându-şi aminte de vreun caz în care să se fi ajuns la o astfel de situaţie. Magistraţii, atât judecătorii cât şi procurorii care au formulat rechizitoriul în baza căruia un inculpat a fost trimis în judecată apreciază că solicitările de revizuire, ca şi cale extraordinară de atac, trebuie să fie bine argumentate, să ofere instanţei date noi care să infirme concluziile din rechizitoriul procurorilor şi dovezile depuse la dosar în timpul judecării cauzei.
Dacă Dumitru Morhan are sau nu un as în mânecă, încă neexploatat, se va vedea săptămâna viitoare, când judecătorii Tribunalului se vor pronunţa.
n Morhan s-a mutat în toamna anului trecut de la Suceava în Voluntari – Ilfov şi a fost internat ca deţinut la Rahova
In ziua de 5 noiembrie 2012, omul de afaceri sucevean Dumitru Morhan, fost preşedinte al Uniunii Democrate a Ucrainenilor din România şi în vara anului trecut, pentru scurtă vreme, preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, cu pretenţia de a candida pentru un mandat de deputat din partea acestei minorităţi s-a prezentat singur la Secţia 5 de Poliţie din Bucureşti., cu bagajul făcut, în vederea internării sale în penitenciar. Cu puţină vreme în urmă, Dumitru Morhan îşi schimbase domiciliul din Suceava, de pe strada Gheorghe Doja, în oraşul Voluntari din judeţul Ilfov. Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat atunci faptul că instanţa de fond – Tribunalul Suceava, care a judecat cazul său, a dat soluţia bună, condamnându-l la trei ani de închisoare cu executare. In toamna anului trecut, după ce Curtea Supremă s-a pronunţat, tribunalul judeţean a emis un mandat de executare al pedepsei cu închisoarea pe numele omului de afaceri sucevean. Mandatul a fost preluat de Inspectoratul de Poliţie Judeţean făcându-se şi o primă încercare de a-l găsi pe Morhan la vechiul domiciliu din Suceava. Nu a fost găsit aici şi, în aceste condiţii, mandatul a fost comunicat tuturor unităţilor de poliţie din ţară, suceveanul fiind dat în urmărire. Dumitru Morhan nu a mai aşteptat însă să fie ridicat de poliţişti, prezentându-se singur în vederea ispăşirii pedepsei la o secţie de poliţie din Bucureşti. Fostul lider al organizaţiilor ucranenilor din România a fost condus către arestul Direcţiei de Cercetări Penale din capitală de unde a fost transferat la Penitenciarul Rahova, de lângă Bucureşti. Dumitru Morhan va trebui să ispăşească o pedeapsă de trei ani de închisoare, pentru înşelăciune în cazul unui fals împrumut pe care el a susţinut că l-ar fi acordat defunctului preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), Stefan Tcaciuc. Dumitru Morhan a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii octombrie 2009, de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava într-un dosar în care procurorii au probat faptul că Morhan s-a folosit de falsuri în acte şi de martori mincinoşi pentru a obţine de la familia defunctului preşedinte al UUR, {tefan Tcaciuc, aproape 100.000 de euro, sumă provenită dintr-un aşa zis împrumut acordat de Morhan lui Tcaciuc ce nu a mai fost restituit.
Ani în şir, preşedintele Uniunii Democrate a Ucrainenilor din România, Dumitru Morhan, a susţinut că a împrumutat sume foarte mari de bani atât fostului preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România (UUR) – {tefan Tcaciuc, cât şi Uniunii ca atare, într-o perioadă în care dânsul deţinea funcţia de prim – vicepreşedinte al acestei formaţiuni politice. După ce {tefan Tcaciuc a murit, Dumitru Morhan s-a îndreptat împotriva văduvei acestuia, Virginia Tcaciuc. Dumitru Morhan a cerut să i se restituie suma de 97.643 de euro – provenită dintr-un împrumut iniţial de 80.000 de dolari ce l-ar fi oferit lui {tefan Tcaciuc în 2001, plus dobânzile aferente. In primă instanţă judecătorii i-a dat dreptate şi a pus-o la plată pe văduvă, în baza unor expertize care certifica faptul că semnătura de pe contractul de împrumut a lui {tefan Tcaciuc nu este falsă iar doi martori au confirmat că au fost de faţă la oferirea împrumutului, în casa lui Dumitru Morhan. Ulterior s-a dovedit că Dumitru Morhan a folosit hârtii semnate în alb de către {tefan Tcaciuc, pentru a confecţiona aşa-zisele contracte de împrumut. Dumitru Morhan a fost condamnat iniţial la şase ani de închisoare de Tribunalul Suceava, pentru înşelăciune, Curtea de Apel Suceava a confirmat sentinţa Tribunalului, cauza a fost trimisă de Inalta Curte de Casaţie în rejudecare la instanţele sucevene care au redus pedeapsa cuvenită omului de afaceri sucevean la trei ani de închisoare. (Neculai RO{CA)

Vezi si

Primarul Lungu: A fost semnat contractul pentru noua autobază destinată transportului metropolitan

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a anunțat, marți dimineață, că a fost semnat contractul de …