Din martie 2021 vor fi introduse sensurile unice pe arterele principale din municipiul Suceava

reportersite
25 septembrie 2020, 9:45

secretarasite
Primarul Ion Lungu a anunțat că introducerea sistemului de sensuri unice, cu bandă specială pentru transport public local, se va face imediat ce toate cele 62 de autobuze electrice pe care Primăria le va avea în baza unor licitații vor intra pe trasee și că acest sistem va determina ca transportul cu autobuzul să devină o soluție mai bună decât deplasarea cu mașina personală 

În luna martie a anului viitor vor fi introduse și sensurile unice în municipiul Suceava. Anunțul a fost făcut de primarul Ion Lungu care a precizat că abia din primăvara lui 2021 se va încheia proiectul cu finanțare europeană pentru modernizarea transportului public în comun în municipiul Suceava. Introducerea siste­mului de sensuri unice și cu bandă specială pentru transport public local se va face imediat ce toate cele 62 de autobuze electrice pe care Primăria le va avea în baza unor licitații vor intra pe trasee și că acest sistem va determina ca transportul cu autobuzul să devină o soluție mai bună decât deplasarea cu mașina personală.

 

Ion Lungu a mai declarat că a fost informat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Admi­nistrației că s-a încheiat licitația lansată în 14 august 2019 și că urmează să fie semnat protocolul de predare a încă 15 autobuze electrice mari achizițio­nate centralizat de acest minister tot cu fonduri europene. Proiectul european al municipalității sucevene se derulează în sensul înființării unui sistem de transport ecologic bazat pe 62 de autobuze electrice de dimensiuni mari (aproximativ 12 metri lungime, inclusiv cele 15 care urmează a fi furnizate în urma licitației organizate de Minister) și autobuze electrice de mici dimensiuni (aproximativ 6 metri lungime), precum și infrastructura aferentă acestui sistem de transport: autobază nouă, puncte de încărcare a bateriilor electrice, sistem e-ticketing, dispecerat, stații modernizate, afișaj electronic și sisteme de supraveghere video și de monitorizare a traficului. Ion Lungu a adăugat că noile autobuze electrice vor circula după un program fix și că fiecare sucevean va avea posibilitatea să-și programeze călătoria.

Tot din luna martie a anului viitor, când se estimează că vor fi la Suceava toate cele 62 de autobuze electrice – în prezent sunt doar 25 autobuze electrice mari, în probe, achiziționate pe un program cu finanțare europeană și 5 autobuze electrice mici cumpărate cu fonduri elvețiene – se vor diminua ta­-rifele la bilete și abonamentele TPL și vor fi asigurate și gratuități elevilor și pensionarilor. Ion Lungu a explicat că prin acest proiect numărul de autobuze în municipiul reședință de județ aproape că va fi dublu față de cel existent la ora actuală și că, fiind mai multe autobuze mici, vor fi înființate trasee și pe străzile din interiorul cartierelor.

Practic, dimi­nuându-se costurile cu combustibilul de până la 7 ori față de cât este acum și lărgindu-se baza de clienți ai TPL, va fi posibilă o anumită creștere a salariilor pentru personalul TPL și o diminuare de la 2,5 la 2 lei a prețului unei călătorii, concomitent cu acordarea de gratuități pentru pensionari și pentru elevi. (D.P.)

secretarasite

1 Comentariu pe acest subiect. Spune-ti parerea!

  1. dragos v. 25/09/2020 la ora 17:01 -

    Cate vor circula si cate vor deveni piese de schimb ?