Saturday , May 18 2024

De ce este important noul proiect de restaurare a Cetății de Scaun a Sucevei

Lucrările de la al doilea mare program de restaurare din perioada postdecembristă la Cetatea de Scaun a Sucevei – în cadrul primului finanțarea europeană nu a fost suficientă pentru a acoperi toate costurile – au fost necesare din mai multe motive. O parte au fost explicate de Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava deplasându-se la șantierul în lucru de la Cetatea de Scaun a Sucevei. „Avem aici lucrări multe în șanțul Cetății. Era nevoie de aceste lucrări și trebuie să vă spun că cetatea va deveni în perioada următoare un loc pentru multe evenimente culturale. Numai anii trecuți a adunat anual peste 200.000 de vizitatori, față de perioada de dinainte de restaurare când veneau 80.000 – 85.000”, a declarat Gheorghe Flutur.

Facem precizarea că dacă în cazul primului proiect de restaurare de la Cetate finanțarea atrasă a fost preponderent europeană, cu o mică parte reprezentând cofinanțarea de 2% din cheltuielile eligibile și alte părți din cheltuielile neeligibile, de data asta finanțarea este doar de la Consiliul Județean Suceava. „Vorbim în primul rând de consolidarea zidurilor de apărare, se fac plombări cu piatră, chituiri, subzidiri. Apoi se lucrează la contraescarpă, pe șanțul exterior care este fortificat. Iar ca proiect avem în vedere o mână curentă din fier forjat, pentru că până acum era din lemn. Aici veneau mii de vizitatori la spectacolele de seară și am dorit să securizăm această zonă”, a spus Gheorghe Flutur despre lucrările care sunt prevăzute în acest proiect.

Referindu-se la una din lucrările importante și anume refacerea podului de intrare în cetate, șeful administrației județene sucevene a spus că este destul de probabil ca acestea să fie gata în prima parte a lunii martie. „Se lucrează la podul de acces în cetate și probabil că în prima parte a lunii martie va fi finalizat pentru a putea asigura accesul vizitatorilor în cetate”, a precizat Gheorghe Flutur. Reamintim că termenul inițial era data de 4 martie, ulterior constructorul și cu Muzeul Național al Bucovinei precizând că sunt posibile unele decalaje din cauza condițiilor meteo.

În total, suma alocată pentru noul proiect de restaurare – de fapt, continuare a lucrărilor din primul proiect și care nu au mai început la finanțarea europeană – este de aproape 4,1 milioane de euro, fără TVA. „Aceste lucrări vin după altă investiție pe care am avut-o în anii trecuți, de peste 12 milioane de euro, pentru consolidarea cetății pentru a putea fi vizitată și pentru amenajarea expoziției permanente. Iar acum, așa cum se poate vedea, avem aici o reparație foarte foarte consistentă”, a mai spus Gheorghe Flutur.

El a subliniat faptul că Cetatea de Scaun a Sucevei devine un pol de atracție pentru Suceava, pentru nordul de țară și un loc de referință pentru ctitoriile ștefaniene. „Din acest punct de vedere Consiliul Județean Suceava alocă resurse curajoase pentru a da ceea ce se cuvine Cetății de Scaun a Sucevei. (…) Înseamnă că în perioada următoare vom finaliza multe din aceste lucrări care să prindă contur și să atragă și mai mulți turiști”, a încheiat Gheorghe Flutur. (D.P.)

Vezi si

Decizia Parchetului de clasare a dosarului privind crimele din anii ’80 de la Orfelinatul Groazei din Siret, atacată la Curtea Constituțională

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a anunţat vineri că …