Saturday , April 27 2024

De ce au ajuns după gratii procurorul Dîmbu, judecătorul Bărbuţă şi afaceristul Babiuc

 92.000 de euro, un “împrumut” pentru un prieten, luat de la Costel Babiuc, a fost preţul distrugerii carierei procurorului Dumitru Dîmbu.  Costel Babiuc a câştigat cel puţin 4 milioane de lei de pe urma judecătorului Bogdan Bărbuţă, care a dar 69 de soluţii favorabile nelegale în operaţiunea de împroprietărire a lui Babiuc cu peste 40 de hectare de teren, pe care rădăuţeanul le-a văndut apoi, cu un bun profit, celor de la Egger şi Schweighofer. Judecătorul Bogdan Bărbuţă apare, comparativ cu cei doi jucători mari în dosarul care a bulversat justiţia suceveană mai degrabă un “găinar” de rând, ce accepta şpăgi câte un cofraj cu ouă, o halcă de porc, o cutie de ciocolată, o sticlă de vermut dar şi, desigur, câteva găini. In dosar apare şi numele şefului Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, comisarul Mihai Prelipcean, care se pare că i-ar fi dat lui Bărbuţă o sticlă de Cinzano, o cutie cu ciocolată Milka şi i-a mai promis şi 1.000 de euro dacă judecătorul ar fi intervenit într-un proces care i-ar fi permis lui Prelipcean să ajungă mai repede şef al subunităţii, în locul comisarului şef Nelu Fediuc

DAMBU 345 [800x600]
Dumitru Dimbu
In seara zilei de duminică şi în noaptea de duminică spre luni, trei persoane ridicate de la Suceava şi duse la DNA Bucureşti pentru audieri în dosarul magistraţilor corupţi, au fost reţinute. “Peştele cel mare”, este procurorul şef de secţie cercetări penale de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, Dumitru Dimbu. Al doilea pe listă, omul de afaceri rădăuţean Constantin (Costel) Gavril Babiuc, administrator la SC Nicodemus Babiuc Exim SRL, dar nu şi patron, pentru că, aşa cum vom vedea mai încolo, pachetul de acţiuni a fost trecut pe o firmă austriacă, încă de anul trecut. Urmează judecătorul Bogdan Ilarion Costică Bărbuţă, descalificat total din calitatea pe care a deţinut-o, ca magistrat la Judecătoria Rădăuţi, pentru lipsa totală de demnitate profesională, fiind dispus să accepte, pentru schimbarea în favoarea cuiva a unei sentinţe, la spăgi ridicole – de la ouă, găini, borcane cu miere de albine ori o sticlă de lichior, la cel mult câteva sute de euro, în cazuri rare promiţându-i-se şi măcar într-un caz primind şpagă 1.000 de euro.
Pentru fiecare dintre ei s-a emis de către DNA Bucureşti ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, urmând ca începând din după-amiaza zilei de ieri să fie prezentaţi Curţii de Apel din Capitală cu propunere de arestare preventivă, pentru 30 de zile.
La ora redactării acestui articol, nu se cunoştea rezultatul deliberării judecătorilor instanţei superioare bucureştene în ceea ce îi priveşte.
Era cunoscut însă faptul că Dumitru Dîmbu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava a fost reţinut sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă; complicitate la şantaj; cinci infracţiuni de favorizarea făptuitorului dintre care una în formă continuată în două acte materiale şi instigare la compromiterea intereselor justiţiei.
babiuc [800x600]
Costel Babiuc

Omul de afaceri Constantin Gavril Babiuc a fost reţinut sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată, în 69 acte materiale; şantaj; dare de mită; cumpărare de influenţă; influenţarea declaraţiilor; instigare la mărturie mincinoasă. Cât îl priveşte pe judecătorul Bogdan Ilarion Costică Bărbuţă, de la Judecătoria Rădăuţi, împotriva acestuia s-a luat măsura reţinerii şi a fost inculpat pentru săvârşirea a patru infracţiuni de trafic de influenţă din care una în formă continuată, în două acte materiale; complicitate la luare de mită; trei infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul din care una în formă continuată, materializată în 69 de acte materiale dar şi o complicitate la şantaj.
Cu sprijinul judecătorului Bărbuţă, afaceristul Babiuc a pus mâna pe 41,5 hectare de teren ce, vânzându-le austriecilor de la Egger şi Scweighofer, i-au adus un profit de 4 milioane de lei
Intr-un fel, toate afacerile care au dus la reţinerea celor trei principali explonenţi ai dosarului instrumentat de DNA Central, la care se adaugă alte zece persoane cercetate penal, au legătură cu judecătorul rădăuţean Bogdan Bărbuţă. Ghicit de Costel Babiuc că are apetenţă pentru şpagă, judecătorul a fost ademenit încă din 2005 să facă jocurile afaceristului
Din ordonantele de reţinere întocmite de procurori a rezultat că încă din perioada 22 martie 2005 – 18 octombrie 2005, judecătorul Bărbuţă a pronunţat, sprijinit de Costel Babiuc un număr de 69 de hotărâri judecătoreşti, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi atestarea unor fapte neconforme realităţii. Prin aceste hotărâri, lui Babiuc i s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 41,59 ha, pe care omul de afaceri a înstrăinat-o ulterior către firmele austriece Egger şi Schweighofer, obţinând un profit de aproximativ 4 milioane de lei.
Acea suprafaţă era iniţial împărţită în parcele, terenurile fiind supuse regimului de publicitate reală imobiliară, respectiv, regimul de Carte funciară, situaţie specifică nordului Bucovinei. Având în vedere această situaţie de fapt, Costel Babiuc a întâmpinat greutăţi la dobândirea celor 79 parcele (având o suprafaţă totală de 41,59 ha), al căror drept de proprietate nu putea fi transmis prin vânzare-cumpărare pe cale notarială, întrucât nu se dezbătuse succesiunea şi existau mai mulţi proprietari în coindiviziune, iar succesorii nu îşi înscriseseră respectivul drept de proprietate în Cartea funciară.
Pentru a rezolva situaţia, Babiuc a apelat la judecătorul Bărbuţă din cadrul Judecătoriei Rădăuţi, căruia i-a solicitat, iar acesta din urmă a acceptat să emită în 22 martie 2005 – 21 de hotărâri judecătoreşti, în 23 mai 2005 – 25 de hotărâri judecătoreşti, în 30 iulie 2005 – 12 hotărâri, iar în 18 octombrie 2005 – 11 hotărâri judecătoreşti.
Toate acestea, susţin procuroii, au fost emise cu încălcarea dispoziţiilor legale în vigoare, după un plan bine elaborat, pus la cale de către judecătorul Bărbuţă împreună cu afaceristul Babiuc.
Hotărârile susmenţionate au fost emise de către judecătorul Bogdan-Ilarion-Costică Bărbuţă cu nerespectarea mai multor dispoziţii legale în vigoare: judecătorul nu a solicitat şi nu a depus diligenţe pentru a fi depus la dosar extrasul de Carte funciară şi planul de situaţie/identificare topocadastrală a suprafeţei de teren ce făcea obiectul actului de vânzare-cumpărare; nu a verificat dacă antecontractul de vânzare-cumpărare (convenţia) îndeplinea condiţiile de valabilitate prevăzute de Codul civil, respectiv, obiectul actului juridic civil să existe, să fie în circuitul civil; nu a verificat dacă vânzătorul era titularul dreptului de proprietate; a pronunţat hotărârile fără finalizarea procedurii partajului succesoral, în condiţiile în care, în titlul de proprietate, pe lângă vânzător, sunt trecute şi alte persoane;   la emiterea hotărârilor au fost avute în vedere copii ale convenţiilor, un număr de şase nefiind semnate de către vânzător; într-unul dintre cazuri vânzătorul decedase cu 11 ani înainte de data încheierii convenţiei de vânzare-cumpărare; o serie de convenţii au fost falsificate de către Constantin Gavril Babiuc. Totodată, într-un număr de 11 hotărâri s-a atestat, în fals, că la apelul nominal, cu ocazia soluţionării dosarelor, au fost prezente părţile, care de fapt nu aveau habar de tranzacţiile ce se puneau la cale la instanţa rădăuţeană.

Prandea [800x600]
Daniela Prandea

Cum a intrat în joc judecătoarea Daniela Prandea, nevasta lui Bărbuţă, tergiversând un dosar vreme de trei ani, în schimbul unui sejur la Mamaia, pe care nu l-a obţinut niciodată
O altă afacere Babiuc – Bărbuţă a început prin vara lui 2006. La data de 20 iunie a acelui an, prin sentinţa civilă nr. 1683, la solicitarea şi cu sprijinul lui Costel Babiuc, judecătorul Bogdan Bărbuţă, în baza unui antecontract de vânzare-cumpărare falsificat şi cu nerespectarea condiţiilor legale – în baza unei cereri de chemare în judecată nesemnată şi nedatată, a unei cereri de preschimbare a termenului nesemnată şi în lipsa unui extras de Carte funciară, a admis o acţiune civilă prin care a constatat existenţa dreptului de proprietate în patrimoniul unei persoane interpuse a lui Babiuc asupra unui imobil din centrul municipiului Rădăuţi, facilitând astfel înscrierea în Cartea funciară a dreptului de proprietate. La momentul emiterii sentinţei, imobilul susmenţionat avea o situaţie litigioasă, dreptul de proprietate fiind recunoscut ulterior, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din 17.06.2008, ca aparţinând firmei SC Obcina Rădăuţi, apreciată ca fiind adevăratul proprietar. (N.r. – este vorba despre o firmă controlată de un alt notoriu om de afaceri rădăuţean, Arcadie Plămadă)
În intervalul 27 ianuarie 2011 – 3 aprilie 2014, Costel Babiuc în mod direct, dar şi indirect, cu sprijinul judecătorului Bărbuţă, a lui Dîmbu Dumitru, procuror şef al Sectiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava şi a altor persoane, a exercitat presiuni pentru a-l determina pe adevăratul proprietar – Obcina Rădăuţi a lui Arcadie Plămadă – să renunţe la dreptul de proprietate asupra unei părţi din imobilul situat în municipiul Rădăuţi, în favoarea acelei persoane aflate în anturajul lui Babiuc.

Punerea în executare a hotărârii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie mai sus menţionate ar fi devoalat maniera frauduloasă prin care o parte din imobil a fost atribuită şi, ulterior, prin vânzări succesive, a ajuns în patrimoniul unei societăţi comerciale controlate de Costel Babiuc. Pentru a preîntâmpina acest fapt şi pentru a ascunde urmele infracţiunii, în cursul anului 2011, la solicitarea lui Babiuc a fost introdusă o acţiune în rectificare, direcţionată spre judecare magistratului Daniela Prandea, nimeni alta decât soţia judecătorului Bogdan Bărbuţă. Prin această cerere s-a solicitat instanţei să dispună rectificarea Cărţii Funciare, în sensul radierii dreptului de proprietate al proprietarului real asupra imobilului susmentionat.
Pentru a tergiversa cererea Primăriei municipiului Rădăuţi făcută în această speţă, judecătoarea Prandea a acordat de atunci şi până în prezent un număr de 32 de termene la instanţa rădăuţeană, ultimul fiind stabilit în mod ironic, chiar astăzi, 24 iunie 2014. Procurorii consideră că prin tergiversarea soluţionării s-a urmărit exercitarea de presiuni asupra proprietarului – Obcina Rădăuţi, pentru ca acesta să renunţe la dreptul de proprietate şi să semneze o convenţie, redactată chiar de judecătorul Bărbuţă.
Costel Babiuc a apelat şi la procurorul şef Dumitru Dîmbu, care în intervalul martie – aprilie 2014, i-a solicitat executorului judecătoresc Marcel Mustea să exercite presiuni asupra celor de la Obcina Rădăuţi, în sensul celor dorite de către Babiuc şi invocând autoritatea şi voinţa expresă a lui Dîmbu Dumitru.
Pentru efortul depus, în data de 22 februarie a.c., Costel Babiuc i-a promis judecătoarei Daniela Prandea, prin interemdiul soţului acesteia, Bogdan Bărbuţă, un sejur de şapte zile la un hotel din Mamaia pentru a doua jumătate a lunii iulie 2014 – începutul lunii august 2014, în schimbul tergiversării judecării dosarului.
Un “împrumut” pentru un prieten, de 92.000 de euro, luat de la Babiuc, i-a distrus cariera procurorului Dîmbu
Inceputul sfârşitului carierei de procuror a lui Dumitru Dâmbu, şef al Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava şi unul dintre cei mai temuţi procurori suceveni, s-a produs în data de 27 ianuarie 2014. In acea zi, magistratul i-a cerut lui Costel Babiuc, suma de 92.000 de euro, “pentru un apropiat al său”. In aceeaşi zi, Babiuc i-a dat banii ceruţi persoanei indicate de Dîmbu şi s-a ales astfel cu un ascendent puternic în faţa procurorului debitor. Pe acest fond, cunoscând influenţa pe care o are procurorul Dumitru Dîmbu, omul de afaceri rădăuţean a urmărit să se pună la adăpost, atât el, cât şi persoane din anturajul său, de problemele judiciare prezente şi viitoare.
Astfel, în urma remiterii acestei sume de bani prietenului apropiat al lui Dumitru Dîmbu, Costel Babiuc i-a solicitat ulterior, în perioada februarie – mai 2014, procurorului sucevean să traficheze influenţa asupra unor ofiţeri de poliţie şi procurori în folosul său ori al prietenilor săi.
La data de 19 mai 2014, ca urmare a unor informaţii obţinute de Costel Babiuc privind reluarea anchetei în prezenta cauză de către procurorii DNA, sub aspectul modului fraudulos în care acesta a achiziţionat mai multe terenuri în judeţul Suceava în anul 2005, Dumitru Dîmbu l-a asigurat pe Babiuc că va face toate intervenţiile necesare pentru a-l exonera de orice răspundere penală.
Ulterior, în data de 27 mai a.c., Dumitru Dîmbu i-a transmis date obţinute ilicit lui Babiuc, privind ancheta penală care îl viza. Ulterior, acesta din urmă i-a adus la cunoştinţă cele aflate judecătorului Bogdan Bărbuţă. Mai trebuie reţinut că, în urma informaţiilor primite, în contextul anchetei penale în care era vizat, Costel Babiuc Constantin Gavril a stabilit în data de 13 mai 2014 întâlniri cu două persoane, pentru a încerca să le determine să declare fapte neconforme realităţii. A doua zi, cu ocazia audierii, una dintre persoane a declarat fapte neconforme realităţii.

BARBUTA [800x600]
Bogdan Barbuta
Ouă, găini şi bomboane de ciocolată, şpăgi primite de judecătorul Bărbuţă de care s-ar fi ruşinat până şi maestrul caltaboşilor, fostul ministru Remeş
Judecătorul Bogdan Ilarion Costică Bărbuţă pare a fi un împătimit al şpăgilor minore. Cel puţin aşa rezultă din constatările făcute de procurorii DNA Bucureşti. Pe lângă mica vacanţă de la Mamaia, promisă de Babiuc şi neobţinută niciodată de nevasta lui, judecătoarea Daniela Prandea, magistratul Bărbuţă a devenit deja celebru în întreaga ţară pentru că a acceptat să îşi compromită cariera pentru cadouri ridicole, renumiţii caltaboşi pentru care se ştie că a făcut puşcărie fostul ministru de finanţe Decebal Traian Remeş putând fi considerată şpagă de lux.
Procurorii au stabilit astfel că în data de 15 martie a.c., Bărbuţă a primit de la o persoană o cutie de ciocolată marca Milka şi o sticlă de vermut Cinzano şi a acceptat promisiunea remiterii ulterioare, de către aceasta, a sumei de 1.000 euro, în schimbul interventiei pe care judecătorul a promis că o va face la un alt magistrat de la Tribunalul Suceava, pentru soluţionarea favorabilă a unui anumit dosar în care persoana cumpărătoare de influenţă avea interes. Se pare că cel care a intervenit pe lângă Bărbuţă a fost chiar şeful Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, comisarul Mihai Prelipcean, care dorea să devină cât mai repede şef al subunităţii, în locul comisarului şef Nelu Fediuc. Lui Prelipcean i-a ieşit pe moment pasienţa dar acum, devenind la rândul său inculpat, va trebui să lase locul altuia şi, în cel mai bun caz, să se alăture inamicului său Fediuc, care este deja pus la dispoziţia Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei.
S-a mai reţinut că în intervalul 2013 – 12.05.2014, judecătorul Bărbuţă a primit de la o altă persoană suma de 500 de euro şi produse alimentare – ouă, carne de porc, găini, bunuri în schimbul cărora a soluţionat în mod favorabil acesteia un dosar aflat pe rolul Judecătoriei Rădăuţi, totodată dând asigurări că va interveni pe lângă completul din cadrul Tribunalului Suceava învestit cu soluţionarea recursului pentru a menţine soluţia favorabilă emisă în fond. Aici ar fi vorba despre acel caz de uzucapiune, ce vizează un teren de la limita dintre localităţile Marginea şi Suceviţa, în afacere fiind implicată şi avocata Izabela Vega.
Mai trebuie adăugat că în data de 19 martie 2014, respectiv 16 aprilie 2014, o femeie i-a înmânat judecătorului Bărbuţă 35 ouă şi un borcan cu miere de albine dar şi suma de 1.000 euro, în schimbul promisiunii că acesta din urmă va interveni pe lângă un judecător din cadrul Judecătoriei Rădăuţi, învestit cu soluţionarea unui dosarul în care fiul cumpărătoarei de influenţă avea calitatea de reclamant.
Dacă mai adăugăm şi faptul că tot în martie 2014, Bărbuţă a promis unui medic stomatolog, în schimbul unor lucrări dentare neachitate, că va interveni pe lângă un judecător de la Judecătoria Rădăuţi pentru a obţine o soluţie favorabilă într-un dosar în care medicul avea calitatea de pârât, avem deja portretul bine conturat al acestui magistrat ajuns de pomină. Reamintim că toţi cei trei inculpaţi – Bogdan Ilarion Costică Bărbuţă, Dumitru Dîmbu şi Constantin Gavril Babiuc urmau să fie prezentaţi în cursul zilei de ieri cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, la Curtea de Apel Bucureşti. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Cinci eleve au obținut premii la Olimpiada Națională de Limba Germană, iar Alexandra Oniceanu, de la ”Ștefan”, s-a calificat în lotul lărgit

Trei dintre elevele premiate sunt de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, fiind coordonate …

2 comments

  1. La puscarie cu ei .

  2. Cand vezi ce a luat spaga judecatorul radautean Barbuta, iti dai seama ca romanii au spaga in sange. Pana nu o sa dispara hotia si neseriozitatea, Romania nu o sa fie niciodata o tara civilizata si dezvoltata economic.