Tuesday , October 4 2022

De azi, apa şi canalizarea sunt mai scumpe în tot judeţul

acet 010 [800x600]

Preţul cu tot cu TVA pe care sucevenii îl vor plăti pentru un metru cub de apă potabilă şi deversarea la canalizare a crescut cu 40 de bani, de la 6,83 lei la 7,23 lei, cea mai mare influenţă în noul tarif fiind pe partea de canalizare

Incepând de astăzi, serviciile de apă potabilă şi canalizare vor fi mai scumpe în tot judeţul Suceava. O recentă decizie în acest sens s-a luat la nivelul Asociaţiei Judeţene Apă – Canal, la ultima şedinţă care a avut loc pe data de 27 iunie. Dacă până la 30 iunie cetăţenii judeţului ale căror locuinţe sunt racordate la reţelele de apă şi canalizare plăteau 3,43 lei fără TVA pe metrul cub de apă potabilă, de azi preţul va fi plătit la 3,49 lei, această creştere de 6 bani fiind una din cele mai mici din ultimul deceniu. Calculând cu tot cu TVA, majorarea tarifului la apă potabilă va fi de opt bani adică de la 4,25 lei până pe 30 iunie la 4,33 lei în prezent.
O situaţie uşor diferită este preţul practicat la nivel de judeţ pentru serviciile de canalizare unde totuşi majorarea de tarif trece de 10%. Astfel, metrul cub de apă deversată în reţeaua de canalizare a oraşului nu va mai fi taxat cu 2,08 lei fără TVA – populaţia plătind un preţ de 2,58 de lei cu tot cu TVA, ci va fi de 2,34 lei fără TVA. Asta înseamnă că pentru populaţie preţul facturat va fi de 2,90 lei.
Chiar dacă nu este cea mai mare creştere a serviciilor de canalizare din ultimii 10 ani, este totuşi o creştere semnificativă, iar tendinţa în ultimii ani a fost aceea de a creşte tariful pentru serviciile de canalizare mai mult decât pentru apă potabilă. Astfel, dacă în perioada 1 iule 2013 – 30 iunie 2014 diferenţa de tarif între metrul cub de apă potabilă şi cel de apă uzată era de 1,67 – calculată la preţul cu TVA pe care îl plăteşte populaţia, începând de azi şi până pe 30 iunie 2015, diferenţa a scăzut la 1,43 lei.
Reamintim că de câţiva ani, preţul apei potabile şi a serviciilor de canalizare pe care le oferă SC ACET SA Suceava nu mai sunt stabilite prin hotărâri ale fiecărui consiliu local în parte, ci prin hotărâri luate la nivel de AJAC. Anual, după cum a explicat directorul general al ACET SA Suceava, Stefan Groza, se decide la nivel de AJAC o singură majorare de tarif, convenindu-se ca data de la care a intrat în funcţiune noul preţ pe apă şi canalizare să fie cea de 1 iulie. Criteriile care stau la baza majorării tarifelor la apă potabilă şi apă canalizare ţin de indicele de inflaţie, de creşterea cheltuielilor cu energia sau de forţa de muncă. De asemenea, orice modificare de tarife trebuie avizată mai întâi de ANRSC şi apoi suspusă aprobării la nivel de judeţ.
Stefan Groza a precizat că deşi a fost aprobată crepterea de preţ la apă şi canalizare, proiectul de hotărâre nu a fost semnat încă de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, probabil acest lucru urmând a se face în cursul acestei săptămâni, iar după asta va face şi ACET comunicarea oficială atât pe site, cât şi la cei cu care este în relaţii contractuale, iar data de la care va intra în vigoare scupirea de tarif rămâne cea de 1 iulie. (D.P.)

Vezi si

Școlile din județul Suceava, apreciate pentru performanța în educația pentru mediu

”Palmaresul obținut de județul Suceava în cadrul programelor de educație pentru mediu este unul de …