Saturday , May 18 2024

Curtea Supremă a admis un recurs al fostului șef al Casei de Pensii, Ionel Neagu

Inalta Curte de Casație și Justiție i-a acceptat în principiu recursul în casație formulat împotriva condamnării la doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare, pentru fapte de corupție. O instanță formată din trei judecători se va pronunța asupra acestei cauze pe 7 aprilie a.c

 viorel neagu - 002

Inalta Curte de Casație și Justiție a admis la sfârșitul săptămânii trecute, în principiu, cererea de recurs în casație formulată de Ionel Neagu, fost director al Casei de Pensii Suceava  împotriva deciziei penale nr. 657/A din 22 noiembrie 2016 pronunțată de Curtea de Apel Târgu-Mureș – Secția penală și pentru cauze cu minori și de familie. Cauza a fost trimisă spre judecare către un complet de 3 judecători al aceleiași instanțe superioare,  cu citarea recurentului inculpat, respectiv a lui Ionel Neagu. “Se admite, în principiu, cererea de recurs în casație formulată de inculpatul Neagu Ionel împotriva deciziei penale nr. 657/A din 22 noiembrie 2016 pronunțată de Curtea de Apel Târgu-Mureș (…). Trimite cauza completului 10, în compunere de 3 judectori. Acordă  termen la data de 07.04.2017, cu citarea recurentului inculpat și a intimatei parte civilă Casa Județeană de Pensii Suceava și asigurarea apărării”.

Cum s-a derulat procesul lui Ionel Neagu după strămutarea la instanțe din Ardeal

Ionel Neagu a fost condamnat la începutul anului trecut de către Judecătoria Miercurea Ciuc la doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare într-un dosar ce a fost instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, începând cu anul 2009.

Viorel Ionel Neagu, fost director al Casei de Pensii Suceava, a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava la jumătatea lunii iunie a anului 2009. Conform soluției pe scurt, prezentată pe portalul instanței de judecată de la Miercurea Ciuc, unde dosarul  a fost strămutat, s-a decis condamnarea lui Ionel Neagu la pedeapsa de 2 ani și șase luni de închisoare pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu. Instanța din Harghita a stabilit de asemenea ca adjunctul lui Ionel  Neagu, Nicolai Popovici, să fie condamnat la 2 ani de închisoare, pentru aceeași infracțiune de abuz în serviciu. In cazul amândurora s-a decis interzicerea pentru o perioadă de trei ani de la rămânerea definitivă a sentinței a dreptului de a exercita o funcție publică și a altor drepturi. S-a dispus totodată suspendarea executării pedepsei, stabilindu-se un termen de supraveghere de trei ani. De asemenea, a fost admisă acțiunea părții civile Casa Județeană de Pensii Suceava, iar instanța i-a obligat pe Ionel Neagu și pe Nicolai Popovici la plata în solidar a sumei de 1,193 milioane de lei cu titlu de daune materiale. S-a menținut totodată sechestrul asigurător stabilit prin ordonanța procurorului din 2 iunie 2009, asupra bunurilor celor doi inculpați. Curtea de Apel Târgu Mureș a confirmat la sfârșitul anului trecut sentința dată de Judecătoria Miercurea Ciuc.

Pentru ce a fost trimis în judecată fostul șef al Casei Județene de Pensii Suceava

Acum mai bine de șase ani arătam că fostul șef de la Casa de Pensii, Ionel Neagu, a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, împreună cu fostul director adjunct al Casei Județene de Pensii, Nicolai Popovici, Veronica Cornelia Motrescu și Marilena Paulina Olar. Dosarul fusese purtat de la un procuror la altul în diferite structuri, începând cu anul 2004. Ionel Neagu a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și instigare la fals material în înscrisuri oficiale. Nicolai Popovici a fost judecat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, La acea vreme, Petrea Florea, în calitate de fost auditor la Casa Județeană de Pensii Suceava, a depus un memoriu la DNA – Serviciul Teritorial Suceava, prin care sesiza faptul că în perioada 2002 – 2003, Ionel Neagu, în calitate de director la Casa Județeană de Pensii Suceava, și alți funcționari din cadrul acelei instituții, au eliberat bilete de tratament balnear pentru pensionari cu încălcarea dispozițiilor legale, fapt ce a generat crearea unui prejudiciu pentru bugetul asigurărilor sociale de stat în sumă de 8.150.786.277 lei vechi.

Inițial, dosarul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava și a fost înaintat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, care a realizat rechizitoriul ce a fost trimis spre judecată instanțelor din Suceava, fiind ulterior strămutat, la cererea inculpaților, la Judecătoria Miercurea Ciuc. (Neculai  ROSCA)

 

Vezi si

Șomuz Fălticeni s-a întors cu trei puncte din ultima deplasare din acest sezon

Șomuz Fălticeni s-a întors cu trei puncte de la Bacău, după ce a câștigat, vineri, …