Wednesday , May 15 2024

Cumpărarea dărâmăturii de la Câmpulung, o afacere cvasi – privată intre Todiruţ si Vranău

In rechizitoriul pe care procurorii DNA l-au trimis spre judecare Curţii de Apel se arată că în afacerea sediului Poliţiei Câmpulung nu a existat niciun acord din partea MAI sau IGPR u cu toate acestea, fostul şef al IPJ Suceava a reuşit să obţină banii ceruţi pentru a cumpăra în 2007 de la GEOMOLD blocul insalubru în care ar urma să îşi desfăşoare activitatea Poliţia din Câmpulung Moldovenesc. Afacerea imobiliară marca Todiruţ de la Câmpulung este parcă mai în dispreţul legii decât cea pe care a pus-o la cale tot la acea vreme, pentru cumpărarea fostului sediu administrativ al firmei Zimbru, la un preţ de asemenea supraevaluat, afacere care face obiectul unui alt dosar de abuz în serviciu, în care tandemul Todiruţ – Teodorovici a fost trimis în judecată  

vranau [800x600]
Neculai Vranau

 

Este deja cunoscut faptul că fostul şef al IPJ Suceava, comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ a fost trimis în judecată în al doilea dosar penal de către procurorii Serviciului Teritorial Suceava al DNA. Acesta vizează modul ilicit în care fostul şef al poliţiei sucevene a gestionat cumpărarea la suprapreţ al unei clădiri aflate în ruină din municipiul Câmpulung Moldovenesc ce ar fi urmat să se transforme în sediu al poliţiei din localitate.
Conform rechizitoriului înaintat de procurorii DNA judecătorilor de la Curtea de Apel Suceava, în sarcina lui Ioan Nicuşor Todiruţ, care la data faptelor era şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava având gradul profesional de comisar şef, s-au reţinut două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, dintre care una în formă continuată.
Todirut - la IPJ SuceavaA [800x600]
Impotriva lui Alexa – Dumitru Teodorovici, care la data faptelor era şeful Serviciului Logistic din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava, având grad profesional de comisar şef s-au reţinut de asemenea două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, dintre care una în formă continuată.
Nicolai Vranău, administrator, asociat şi director general la SC GEOMOLD SA a fost de asemenea trimis în judecată, în sarcina lui reţinându-se faptele de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată. In sarcina lui Gheorghe Licurici, expert evaluator autorizat ANEVAR s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial. Emilia Bedrule, registrator şef la OCPI Suceava, a fost de asemenea trimisă în judecată, în sarcina ei reţinându-se infracţiunea de fals intelectual.
Aceştia sunt, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA suceveni, actorii celui de-al doilea tun imobiliar gestionat de fostul şef al IPJ Suceava, comisar şef Ioan Nicuşor Todiruţ. In ceea ce priveşte modul în care s-a făcut afacerea în urma căreia bugetul statului a fost păgubit cu aproape 2,9 milioane de lei, textul rechizitoriului vorbeşte de la sine.
Preţul de cumpărare al imobilului, negociat fără niciun acord de la MAI sau IGPR, între Todiruţ şi patronul Vranău
Procurorii DNA au reţinut în documentul transmis instanţei de judecată că în luna februarie 2006, Ioan Nicuşor Todiruţ, în calitatea sa de inspector şef al IPJ Suceava, a dispus şi a iniţiat activităţi privind achiziţia sediului poliţiei municipiului Câmpulung Moldovenesc, în condiţiile în care această achiziţie nu era inclusă în programul anual de achiziţii al IPJ Suceava şi nici în lista obiectivelor de investiţii. De asemenea, nu exista vreun acord sau vreo promisiune din partea MAI şi IGPR, de alocare a unor sume de bani pentru această achiziţie. Potrivit rechizitoriului, imobilul, care se afla într-o stare de depreciere de 45% şi era proprietatea SC GEOMOLD SA, a fost achiziţionat într-o modalitate prin care Ioan Nicuşor Todiruţ a încălcat atât legislaţia privind achiziţiile publice (neexistând o procedură cu reguli de urmat şi cerinţe minime de calificare) cât şi atribuţiile de serviciu (în procesul de achiziţie, de negociere a preţului, angajare bugetară, ordonanţare la plată şi administrare după achiziţie).Politie campulung1 [800x600]
Pentru obţinerea finanţării achiziţiei imobilului de la SC GEOMOLD SA, Todiruţ a semnat o notă de fundamentare conform căreia a identificat un imobil care corespunde activităţii muncii de poliţie, fără să menţioneze că acesta nu este funcţional, că necesită reparaţii capitale, însă a consemnat dotări inexistente (centrală termică proprie cu combustibil solid etc.) şi caracteristici tehnice nereale. Fără ca la acel moment să existe o evaluare făcută de experţi ANEVAR, o estimare tehnică sau o ofertă din partea SC GEOMOLD SA, a solicitat ordonatorului principal de credite din MAI o sumă de 2.000.000 lei, majorată ulterior.
Practic, preţul pe care IPJ Suceava l-a plătit, respectiv de 2.499.000 lei, a fost stabilit în baza unei înţelegeri dintre Todiruţ Ioan Nicuşor şi Vranău Nicolai, reprezentantul SC GEOMOLD SA. Mai mult, Ioan Nicuşor Todiruţ a aprobat propunerea de angajare a cheltuielii şi ordonanţarea de plată, fără ca imobilul în cauză să fie recepţionat faptic la data efectuării plăţii.
Ulterior, Ioan Nicuşor Todiruţ nu a dispus măsuri de conservare a clădirii, fapt ce a accentuat starea de degradare a acesteia, ajungând să necesite reparaţii capitale cu o valoare mai mare decât preţul de achiziţie.
Predarea/primirea imobilului s-a realizat după aproximativ 38 luni de la data la care acesta a intrat în proprietatea statului, perioadă în care Todiruţ Ioan Nicuşor a acceptat ca în imobil să funcţioneze SC GEOMOLD SA, fără să fie percepută chirie şi fără să fie încheiat un contract de închiriere. În această perioadă, IPJ Suceava, era îndreptăţit să încaseze de la SC GEOMOLD SA, cu titlu de chirie, suma totală de 328.904 lei, ceea ce nu s-a întîmplat.
Reparaţiile necesare pentru ca sediul Poliţiei Câmpulung să devină funcţional ar depăşi cu mult preţul de cumpărare al clădirii, şi acesta supraevaluat
În calitate de şef al Serviciului Logistic din cadrul IPJ Suceava şi de preşedinte al comisiei de negociere al preţului de vânzare-cumpărare, comisarul şef Alexa-Dumitru Teodorovici şi-a încălcat atribuţiile de serviciu procesul de achiziţie al imobilului menţionat, de negociere a preţului, angajare bugetară, ordonanţare la plată şi administrare după achiziţie.
Nicolai Vranău, în calitate de administrator, asociat şi director general la SC GEOMOLD SA, i-a ajutat pe Ioan Nicuşor Todiruţ şi Alexa-Dumitru Teodorovici să-şi încalce atribuţiile de serviciu în contextul cumpărării imobilului, obţinând un avantaj patrimonial în valoare de 784.675 lei – diferenţa dintre suma încasată de la IPJ Suceava de 2.499.000 lei şi valoarea reală a imobilului de 1.440.609 lei şi 328.904 lei – chiria neplătită de SC GEOMOLD SA, după ce imobilul a devenit proprietatea statului
In ceea ce îl priveşte pe Gheorghe Licurici, acesta, în calitate de expert evaluator autorizat ANEVAR, a întocmit, la solicitarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, un raport de evaluare prin care a supraevaluat imobilul din municipiul Câmpulung Moldovenesc, de la valoarea reală a activului de 1.440.609 lei la valoarea de 2.085.900 lei,
Emilia Bedrule, în calitate de registrator şef la OCPI Suceava, a dispus intabularea dreptului de proprietate asupra suprafeţei de 477 mp în favoarea SC GEOMOLD SA, în condiţiile în care existau piedici legale pentru admiterea cererii şi, în acest fel, a creat bazele întocmirii contractului de vânzare-cumpărare.
In acest fel, Ioan Nicuşor Todiruţ şi Alexa-Dumitru Teodorovici, ajutaţi de Nicolai Vranău şi Gheorghe Licurici au contribuit la producerea unui prejudiciu constând în suma de 2.499.000 lei, în dauna bugetului de stat (alocat MAI), reprezentând valoarea achitată de IPJ Suceava firmei SC GEOMOLD SA pentru un imobil nefuncţional, neutilizat nici până în prezent ca sediu al Poliţiei municipiului Câmpulung Moldovenesc şi ale cărui reparaţii şi amenajări estimate la 3.105.000 lei depăşesc preţul achitat vânzătorului. La aceasta se adaugă suma de 328.904 lei, în dauna bugetului Ministerului Administraţiei şi Internelor (aferent veniturilor extrabugetare) reprezentând chiria neîncasată de la SC GEOMOLD SA, după ce imobilul a devenit proprietatea statului.
Se ştie deja că Ioan Nicuşor Todiruţ, fost şef al IPJ Suceava, actualmente ofiţer fără funcţie la Serviciul Arme şi Muniţii din Poliţia suceveană şi Alexa Dumitru Teodorovici, fost şef al serviciului logistică din IPJ, au fost mai trimişi în judecată într-un alt dosar, pentru fapte similare, privind achiziţionarea, în condiţii nelegale, la un preţ de asemenea supraevaluat, a clădirii de pe strada Universităţii din Suceava, unde funcţionează acum poliţia municipiului reşedinţă de judeţ. (Neculai ROSCA)
 

Vezi si

Ștrandul Sucevei se deschide imediat ce vremea se va mai încălzi

Primăria Suceava este pregătită să deschidă Ștrandul Ițcani, dar acest lucru nu se va întâmpla …

3 comments

  1. Aș dori totodată să-l felicit pe d-l procuror Martin, care este un om de toată isprava, un gentelmen care are curajul să-și salute și adversarii dar care a dat semnalul că Mafia suceveană trebuie pusă cu botul pe labe. Este un început la care ar trebui să mai apară și alte nume grele precum Cușnir, Mârza, Iordăchel și Motan care a luat banii de la bolnavii de cancer și i-a pus în buzunarul fără fund. Sistemul de sănătate este putred, șpaga se impune și nici măcar nu se negociază iar dacă soarta te aduce la spitalul județean și nu dai bani dr. Buzdugan ”de la Moldova„ ești un un mort chiar dacă ai zile. Și nu este singurul care ia bani ca să te omoare, dar serviciile ce fac, dorm în papucii statului … pentru că balta este plină de jeguri care te storc de bani.

  2. Borfași în toată regulă iar justiția oarbă ar trebui să-și facă treaba în timp util și nu după prescripția faptelor sau o eventuală grațiere.
    Nu am văzut nimic despre aplicarea sechestrului asigurător pentru că aceste sume imense trebuie recuperate și redate circuitului bugetar.
    În zadar pușcărie dar prejudiciul recuperat 0, bașca le mai asiguri și întreținere pe bani publici, pentru protecție și program tv. peste 10 ani
    Și ne mai mirăm că nu sunt bani pentru sănătate, învățământ sau asistență socială din moment ce acești pitecantropi fură ca în codru.
    Să nu creadă cineva că liderii PDL locali sau de aiurea nu au cigulit din aceaste afaceri pentru că așa se explică de ce 6 ani nu s-a legat nimeni de păpușarul Tudi.
    Jilava este locul propice pentru analiză profundă și curățarea sufletului de păcate, blestemul pentru moartea intempestivă a lui Victor Tauciuc, dr. Marcel Crăciun și alții știuți și neștiuți. Morții cer răzbunare și trebuie să li se dea satisfacție.

  3. Si ceilalți patroni de la ZIMMBRU SUCEAVA care sunt liberi si isi cauta spate in politic ,de ce nu sunt inclusi pe lista???Bani facuti din furtișaguri și se dau mari!!!La muncă băieți,numai prin baruri și restaurante!!