Thursday , May 9 2024

Cozi la medicii de familie şi la CAS. Blocaje în Spital din cauza noului card de sănătate

Peste 300 de persoane s-au prezentat ieri la CAS Suceava solicitând cardul de sănătate sau adeverinţe. La medicii de familie şi în Spitalul Judeţean s-au înregistrat blocaje la accesarea sistemului informatic a CNAS. “A fost un calvar pentru medicii de familie şi pentru pacienţi. Probabil, reţeaua nu e pregătită să preia un volum de informaţii atât de mare’’, a declarat Irina Badrajan, secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava

card de sanatate [800x600]

Medicii de familie din Suceava au avut probleme luni la accesarea sistemului informatic din cauza blocării unităţii centrale de management a CNAS, a declarat luni secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava, medicul de familie Irina Badrajan.
În opinia să, sistemul informatic nu a fost pregătit pentru a prelua toate informaţiile, iar pacienţii sunt nervoşi pentru că se prelungeşte timpul de aşteptare, în condiţiile în care validarea unei reţete durează şi până la 15 minute, afectându-se timpul destinat consultaţiilor medicale.
“Azi (n.r. – luni) a fost un calvar pentru medicii de familie şi pentru pacienţi. Probabil, reţeaua nu e pregătită să preia un volum de informaţii atât de mare şi de aici disfuncţionalităţile ce ţin de timp şi de anumite manevre, ce nu pot fi finalizate’’, a spus Badrajan pentru Agerpres, adăugând că astfel de disfuncţionalităţi au fost semnalate şi de alţi colegi medici de familie.
Totodată, Badrajan a spus că au fost şi pacienţi care s-au prezentat la cabinetul medicului de familie fără a-şi lua cardul de sănătate, deşi s-a anunţat din timp despre obligativitatea utilizării cardului de sănătate începând cu data de 1 mai.
Directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, Tiberius Brădăţan, a spus că în primele trei zile de când utilizarea cardului de sănătate a devenit obligatorie, validarea serviciilor medicale a decurs fără probleme deosebite, doar luni dimineaţă înregistrându-se dificultăţi la accesarea sistemului informatic.
El a spus că în primele ore ale zilei de luni unitatea de management a CNAS a funcţionat, dar ulterior s-a blocat, nemaiputând fi validate serviciile medicale spitaliceşti, şi s-au întâmpinat dificultăţi la una dintre cele trei componente ale sistemului informatic, respectiv cea care permite înrolarea cardului pacientului în unitatea de management.
Brădăţan a arătat că era de anticipat o asemenea situaţie în condiţiile numărului mare de accesări ale sistemului informatic. El a precizat că nu a fost refuzată acordarea de servicii medicale niciunui pacient care s-a adresat unităţii spitaliceşti sucevene.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al CJAS Suceava, Anda Sălăgean, a spus că furnizorii de servicii medicale au solicitat în aceste zile răspuns la întrebări tehnice cu privire la adeverinţele cu care asiguratul care trebuie să se prezinte la medic sau la spital, în condiţiile în care nu au card de sănătate, sau pentru cei care nu au emis card de sănătate, dar şi pentru asiguraţii care au pierdut, deteriorat sau li s-au furat cardurile de sănătate.
Potrivit Andei Sălăgean, în primele patru zile ale acestei luni au fost şi câteva solicitări pentru deblocarea cardului de sănătate, situaţii soluţionate de informaticienii instituţiei.
În cursul zilei de luni, la CJAS Suceava s-au prezentat aproximativ 300 de persoane cu diverse solicitări privind cardul de sănătate, instituţia emitând 13 adeverinţe pentru cei care au refuzat cardul de sănătate din motive religioase, 27 de adeverinţe pentru carduri duplicat şi 30 de adeverinţe de asigurat.

Vezi si

VOI – Manifestul lui Flutur pentru tineri, promovat de Ziua Europei la statuia lui Ștefan cel Mare

Un eveniment care se prefigurează a fi unul de forță va avea loc joi, 9 …

2 comments

  1. Cum se poate ca intr-o tara civilizata totul sa se schimbe de la o luna la alta? Sa fii limitat la 300 lei medicamente compensate pe luna. Tu sa platesti asigurare de sanatate si sa primesti un sut in fund. Intr-o luna sa primesti medicamentele compensate de care ai nevoie si in alta sa nu le mai poti lua deoarece depaseste plafonul. In farmacie de exemplu controloc de 40 mg sa fie maxim 60 lei (necompensat), iar in sistemul de sanatate cu card sa fie peste 100 lei. Traim in tara nimanui in care si sanatatea a ajuns o afacere. Dumnezeu e sus si vede, iar legea nu face nimic. Sa se faca controale si sa se verifice cum de au crescut peste noapte preturile la medicamente? Sa plateasca toti smecherii care traiesc de pe urma lipsei de sanatate a populatiei!

  2. Au fost foarte multe probleme cu cardurile de sanatate la spital la cabinete peste tot! Nu stiu de ce minimaliyeaya aceasta situatie! Si asta s a intamplat in toata tara. Era de astepatt ca vor aparea probleme cu cardurile de fapt cu sistemul informatic care se blocheaya! Reyolvati problema pentru ca bolnavii si medicii chiar nu au nicio o vina…decat ca rabda