Wednesday , November 30 2022

Consiliul Local Rădăuţi, la un pas de desfiinţare

primaria radauti [800x600]

Prefectul Florin Sinescu a depus, ieri, la Tribunal o solicitare de dizolvare a Consiliului Local al municipiului Rădăuţi u motivul – din aprilie, deliberativul rădăuţean nu s-a mai întrunit. Primarul Olărean spune că a convocat şedinţele ordinare doar că acestea nu s-au ţinut, fiindcă aleşii locali nu au vrut

Conflictul dintre consilieri şi primar la Rădăuţi, a atins cote paroxistice. Bătălia pentru controlul deciziilor la nivelul deliberativului din al doilea municipiu ca importanţă din judeţul Suceava a lăsat pe ultimul plan interesul comunităţii, şi a pus la spate cheltuiala publică pentru alegerea unui consiliu local.
Ieri, prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu a trimis la Tribunalul Suceava, secţia de contencios administrativ, o adresă prin care s-a solicitat să se constate condiţiile pentru dizolvarea consiliului local al municipiului Rădăuţi. Instanţa urmează să stabilească dacă cererea prefectului este sau nu justificată.
Prefectul Florin Sinescu a arătat că în conformitate cu prevederile Legii 215/2001, articolul 55, alineat 1, litera a, dacă consiliul local nu se întruneşte în două şedinţe consecutive, acest fapt constituie temei pentru dizolvarea de drept al consiliului local. Pe de altă parte, în conformitate cu Legea 340/2004, instituţia prefectului exercită controlul de legalitate asupra tuturor actelor emise de autorităţile locale. Prefectura Suceava a constatat că în lunile aprilie şi mai 2014, nu s-au înaintat instituţiei prefectului din judeţul Suceava nicio hotărâre de consiliu local de la Rădăuţi. “In data de 6 iunie am solicitat primăriei Rădăuţi să ne comunice dacă au avut loc în lunile anterioare şedinţe de consiliu local şi dacă acestea s-au desfăşurat, de ce nu au fost transmise hotărârile luate pentru avizul de legalitate. In data de 10 iunie, primăria Rădăuţi a comunicat că în cele două luni anterioare au fost convocate în termen legal două şedinţe ordinare, dar consiliul local nu s-a întrunit. Drept urmare, am înaintat către Tribunalul Suceava adresa prin care am solicitat să se constate condiţiile pentru dizolvarea consiliului local”, a declarat prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu.
Primarul municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean, a declarat la rândul său că “prefectul este reprezentant al guvernului în teritoriu şi trebuie să vegheze asupra legalităţii instituţiilor publice. Instanţa se va pronunţa dacă solicitarea prefectului este legală sau nu”. Olărean a mai arătat că în calitate de primar al municipiului Rădăuţi, a convocat conform Legii 215 şedinţe ordinare de consiliu local în lunile aprilie şi mai 2014. “Nu ştiu din ce motiv acestea nu s-au ţinut. Pe lângă ordinea de zi anunţată, au mai fost făcute completări de către consilierul PSD Tiberiu Epifanie Maerean, care a depus două proiecte de excludere, pe motive de incompatibilitate a şase consilieri PDL”, a arătat primarul Aurel Olărean.
Consiliul local Rădăuţi are 19 membri, bătălia purtându-se în fapt între consilierii PSD, coordonaţi de Tiberiu Maerean şi cei PDL, apropiaţi primarului Aurel Olărean. O eventuală dizolvare a consiliului local, ce ar urma să fie stabilită în instanţa de judecată, ar putea avea ca efect direct o mică rundă de alegeri locale în municipiul Rădăuţi. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Mănăstirea Teodoreni se va extinde începând cu anul viitor

Un nou corp de chilii va fi construit, cel mai probabil de anul viitor sau …

One comment

  1. La calitatea consiliului actual e solutia cea mai buna!